/ Uutiset

Tule viettämään yksitoista päivää tunnemyrskyn silmässä, kun 36. Helsinki International Film Festival — Rakkautta & Anarkiaa starttaa Hirokazu Kore-edan MONSTER — VAARALLINEN LEIKKI -elokuvan loppuunmyydyllä avajaisnäytöksellä. Puolentoista viikon aikana esitetään 141 pitkää ja 163 lyhytelokuvaa. Tule hengästymään, hätkähtämään ja pakahtumaan kanssamme! 

Loppuunmyytyjen gaalaelokuvien MONSTER — VAARALLINEN LEIKKI ja THE ZONE OF INTEREST lisäksi Cannesin elokuvajuhlilta R&A-kankaille ponnistaa myös muita elokuvia.

Festivaalin parhaan ohjaajan palkinnon Tran Anh Hungille tuonut kokkauselokuvien kuningas THE POT AU FEU, jonka ruokalajien hienostuneisuuden kanssa kilpailee vain sen elokuvakerronnan herkkyys. Elokuvan tähti Juliette Binoche kertoi työstään Helsingin Sanomille.

Turkkilaisen R&A-suosikin ja slow cineman mestarin Nuri Bilge Ceylanin uusin elokuva ABOUT DRY GRASSES tulee sekin Helsinkiin Cannesin kilpasarjasta. Itä-Anatolian syrjäseuduille palaavasta opettajasta kertova raukea rakkauselokuva toi naispääosan esittäjä Merve Dizdarille parhaan näyttelijättären palkinnon Cannesissa.

Palkintosade ei lopu koskaan. Cannesilla Kriitikoiden viikon pääpalkinnon muuan Aftersunin vanavedessä voittanut malesialainen TIGER STRIPES yhdistelee kauhua kasvukipuihin ja yhteiskunnalliseen pohdintaan tyttöjen ja naisten asemasta. Ohjaaja Amanda Nell Eu kertoi Voima-lehden haastattelussa elokuvastaan.

Maailmalta Pannuhalliin

Tuliaisia maailman festivaaleilta edustavat myös Sarajevon 1990-luvun underground rock -skenen ja U2:n kautta Jugoslavian hajoamissotaa käsittelevä dokkari KISS THE FUTURE, Takeshi Kitanon ylistetty samuraieepos KUBI, tositapahtumiin perustuva poliittinen jenkkitrilleri REALITYMonia Chokrin seksikomedia THE NATURE OF LOVE ja Berlinalen Teddy-palkinnon saanut SILVER HAZE.

Kuva Asif Kapadian dystooppisesta balettifilmatisoinnista Creature.

Festivaalin ensimmäinen viikonloppu huipentuu Tanssin talossa, jossa esitetään sarja liikettä ja tanssia käsitteleviä elokuvia Asif Kapadian Frankensteinia ja Woyzeckia kanavoivasta huikeasta scifi-baletista CREATURE  aina tanssin voimaannuttavaa vaikutusta käsittelevään intensiiviseen algerialaisdraamaan HOURIA. Ennen yleisön toivomuksesta esitettävää kulttimusikaalia FAME on mahdollista virittäytyä elokuvan tunnelmiin kasarimusiikin tahdittamana ja virvokkeiden virvoittamana. Pannuhallin Fame-etkot alkavat kelo 20.30.

Lyhytelokuviin keskittyneen R&A Shorts -ohjelmiston puolella ensimmäinen viikonloppu tuo KOTIMAISEN KILPAILUN Q&A-näytökset. Tule näkemään ja kuulemaan ensimmäisenä, mitä suomalaisen elokuvan tulevaisuus tuo tullessaan!

Mitä olisi R&A ilman vieraita?

Pelkkä helisevä festivaali ja kilisevä elokuvien ketju. Ensimmäinen festivaaliviikko tuo Helsinkiin elokuvantekijöitä, joiden teokset ovat ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.

Norjan historian kallein elokuva, sotadraama WAR SAILOR tuo Helsinkiin käsikirjoittaja-ohjaaja Gunnar Vikenen. Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva elokuva perustuu liittoutuneiden avuksi värvättyjen norjalaisten siviilimerimiesten riipaisevan tositarinaan.

Pohjoismaiden vaiettu kolonialistinen historia on aiheena Anna Neyen käsikirjoittamassa satiirissa EMPIRE, jonka pääosan hän myös näyttelee. Göteborgin elokuvajuhlilla kilpailleesta elokuvasta festivaalille saapuu näyttelijä-käsikirjoittajan lisäksi myös ohjaaja Frederikke Aspöck.

Kuva Hilmar Oddssonin elokuvasta Driving Mum

Islantilainen Hilmar Oddsson esittelee R&A:ssa melankolisen ja mustalla huumorilla ryyditetyn road moviensa DRIVING MUM.

PNEP-ehdokkaiden lisäksi ensimmäisen viikonlopun vieraisiin kuuluu intersukupuolisuutta käsittelevän WHO I AM NOT -dokumenttielokuvan ohjaaja Tünde Skovrán

Maanantain näytöksiin saapuvat vieraiksi myös Cannesin kilpasarjassa maailmanensi-iltansa saaneen HOMECOMING-elokuvan ohjaaja Catherine Corsini ja Sundance-festivaalilla Yhdysvalloissa palkitun SAVUSAUNASISARUUS-dokumenttielokvan ohjaaja Anna Hints.

Hauskempaa kuin ämpärien jonottaminen!

Festivaalin ilmaisohjelmaan kuuluu ilmainen lapsille suunnattu PULPETTIKINON LYHYTELOKUVAT 2023 -näytös Keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa. Ilmaiset liput näytökseen voi hankkia täältä.

Oheisohjelmaan kuuluvat myös lauantaiaamun kahvihetket elokuvantekijöiden seurassa. Ensimmäisen lauantain Coffee with Filmmakers -keskusteluun osallistuvat elokuvaohjaajat Hilmar Oddsson (DRIVING MUM), Gunnar Vikene (WAR SAILOR),   Suvi West (MÁHCCAN KOTIINPALUU) ja Liisi Grünberg (MIISUFY). Keskustelun vetää käsikirjoittaja Anna Brotkin. Festivaali tarjoaa sumpit!

 

Artikkelikuva: Passages – Hetkessä