R&A SHORTS: KOTIMAINEN KILPAILU 2023

Tänä vuonna R&A Shorts -ohjelmiston kotimaiseen kilpailuun valittiin festivaalin esiraadin toimesta 33 lyhytelokuvaa. Paras kotimainen lyhytelokuva palkitaan Aurora-palkinnolla, joka on arvoltaan 2000 euroa. Palkinnon sponsoroi Aurora Studios ja FIFF (Finnish Impact Film Fund). Voittajaelokuvan valitsee festivaalin nimeämä ammattilaistuomaristo. Suomalaisen elokuvan uudelle tekijälahjakkuudelle annettavan Uusi aalto -palkinnon sponsoroi jälleen Suomen elokuvasäätiö. Palkinto on arvoltaan 1500 € ja se on kohdistettu voittajan tulevan työn tuotantoon. Kilpasarjassa palkitaan myös paras opiskelijaelokuva, joka palkitaan akkreditoinnilla ensi vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille ja Finnish Film Affair -ammattilaistapahtumaan.

Kolmatta kertaa jaettava Moving People and Images Award myönnetään elokuvantekijälle, jonka työ korostaa monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. Tuhannen euron palkintosummalla tuetaan ohjaajan ja/tai käsikirjoittajan seuraavan työn kehittelyä. Palkinto jaetaan elokuvantekijä Erol Mintaksen aloitteesta, ja sen tarjoavat vuorotellen Suomen elokuvasäätiö, AVEK sekä YLE. Lisäksi kaikki kotimaisen lyhytelokuvakilpailun elokuvat kilpailevat yleisöpalkinnosta, jonka voittaja palkitaan 1000 euron arvoisella kalustovuokrauslahjakortilla Kinos Rentalsille, joka on Kotimaisen kilpailun virallinen sponsori.

Äänestä Kotimaisen kilpailun suosikkiasi täällä.

Vuoden 2023 kotimaisen kilpailun jury

Eeva Putro

Eeva Putro, suomalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja, valmistui näyttelijäksi Pietarin Teatteritaideakatemiasta 2008 ja käsikirjoittajaksi Tampereen Ammattikorkeakoulusta 2019. Hän on näytellyt useissa elokuva- ja teatterituotannoissa, esimerkiksi Suomen Kansallisteatterissa sekä TV-sarjoissa kuten Piiritys ja elokuvissa kuten Tove ja Breeder. Putron käsikirjoittama Tove myytiin yli 50 maahan, oli Suomen Oscar-ehdokas 2021 ja voitti Sylvi-palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta. Hän on myös käsikirjoittanut animaatiolyhytelokuvan Joulu saapuu Muumilaaksoon (Yle TV2) sekä kirjoittanut näytelmiä kuten Modernin ihmisen henkiset kysymykset (Myllyteatteri 2022) ja Pentti Linkola, kaltaisemme? (Kansallisteatteri 2023).

Emilia Hernesniemi 
Emilia Hernesniemi on elokuvaohjaaja ja 2009 Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut taiteen maisteri. Hernesniemi rakensi ensimmäisen työuransa muotialalla työskennellen eurooppalaisilla muotiviikoilla koordinoiden brändi-PR:ää. Hän perusti myöhemmin suomalaisen R/H-vaatebrändin kollegansa kanssa. Lopulta uteliaisuus vei Hernesniemen takaisin alma materiinsa, ja hän aloitti opiskelut dokumenttielokuvaohjauksen koulutusohjelmassa.

Hernesniemen esikoisohjaus Hei Hei Tornio sai ensi-iltansa Hot Docs -festivaaleilla Torontossa. Elokuva voitti myös Lyhytelokuvan Jussi-palkinnon sekä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin pääpalkinnon ja Uusi aalto -palkinnon. Hernesniemi on ohjannut lisäksi mainosvideoita ja teatteria. Tällä hetkellä Hernesniemi ohjaa pitkää dokumentaarista elokuvaa radikaalista luovuudesta. Sen ensi-ilta on vuonna 2024.

Mazdak Nassir
Mazdak Nassir on kansainvälisesti palkittu Suomalainen elokuvaohjaaja. Urallaan Nassir on toiminut ohjaajan työn lisäksi käsikirjoittajana, tuottajana ja näyttelijänä. Nassir perustama yhtiö on ollut kehittämässä transmediallista teknologiaa, joka pyrkii syventämään katsojan kokemusta tarinan maailmassa. Valokuva: Jori Grönroos

Tuomariston neuvonantaja, Moving People and Images -palkinto

Erol Mintaş
Erol Mintaş on palkittu elokuvantekijä ja Academy of Moving People & Imagesin perustaja.

 

KOTIMAINEN KILPAILU 1

Uzair Amjad: Tämä kesä
Malakias: Hiukset kuin vesiputous
Karoliina Gröndahl: Ei nimi miestä pahenna
Siiri Vaara: Missä valo hajoaa sirpaleiksi
Henna Välkky, Samuel Häkkinen: Paratiisi odottaa
Hanna Hovitie: Ympyrän neliöimisestä
Jelica Jerinić: Sorsapaisti

 

KOTIMAINEN KILPAILU 2

Tero Puha: Plunge
Tuukka Kovasiipi: Jouko
Jenny Jokela: Sweet Like Lemons
Maija Blåfield: Scenic View
Bella Meer, Kristiina Kekomäki: Kaikki karvoistani
Arman Zafari: Murtuma
Pia Andell: Ulla
Ima Iduozee: After We’re Gone

 

KOTIMAINEN KILPAILU 3

Iiti Yli-Harja: Blush – An Extraordinary Voyage
Khadar Ayderus Ahmed: Night Stop
Inga Pohjolainen: Mammutti
Laura Rantanen: Jäähyväiset sanoille
Silva Kuusniemi: Kanto
Antti Holma: Dear Pierangelo

 

KOTIMAINEN KILPAILU 4

Pekka Ollula: Polkupyörävaras
Elizabeth Marjanovic Cronvall: Reptilhjärnan
Anni Sairio, Joonatan Turkki: Muut ihmiset
Perttu Inkilä, Jenni Pystynen: Pimeän vieraat
Roosa Vuokkola: Kuinka huolehtia undulaateista
Fabian Munsterhjelm: Thank You in Your Language

 

KOTIMAINEN KILPAILU 5

Saarlotta Virri: Leikkejä eläville
Chris Hämäläinen: The Passage
Juhani Koivumäki: Toivo
Hans Pieski, Arttu Nieminen: Muohtačalmmit
Kirsikka Saari: Fat Dance
Mikko Mäkelä: Nothing Special

 

            .   fiff-logo

 

Vuodesta 2018 asti järjestetty R&A Shorts kotimainen kilpailu esittelee laaja-alaisesti suomalaisen lyhytelokuvan korkeaa tasoa ammattilais- ja opiskelijatöiden kautta. Kilpailun järjestää HIFF – Rakkautta & Anarkiaa ry ja valitut lyhytelokuvat esitetään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin R&A Shorts -lyhytelokuvaohjelmistossa.