Mustaa huumoria ja lihansyöjäkasveja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla: Vanhan ajan elokuvanostalgiaa henkivä festivaalijuliste on kuvittaja Kati Närhin käsialaa.

Ensisilmäyksellä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tämänvuotinen ilme vaikuttaa rauhalliselta ja seesteiseltä, jopa viattomalta. Taiteilija Kati Närhin retrotyyli ammentaa inspiraatiota entisaikojen elokuvajulisteiden maailmasta. Tarkemmin katsottuna puutarhassaan puuhastelevan hahmon arkisten askareiden takaa alkaakin paljastua tarinallisuutta ja mustaa huumoria, jotka sopivat R&A:n maailmaan kuin nakutettu.

”En oikein tiedä itsekään, miksi piirrän nykyisin niin paljon kasveja – olisikohan pitkään kestänyt talvi syy siihen, että tekee mieli piirtää jotakin vehreää?” Närhi pohtii.

”Elokuvissa olen usein hirviöiden ja lihansyöjäkasvien puolella. Pitäähän niidenkin saada ravintoa!”

Julistekuvaan on taltioitu jännittävä hetki juuri ennen toiminnan alkamista: puutarhassaan pahaa aavistamatta ahkeroivan hahmon nilkan ympärille on kietoutunut lihansyöjäkasvi. Elokuvallista narratiivia noudatellen katsoja havaitsee vaaran ennen päähenkilöä. ”En halunnut tunnelmasta liian pelottavaa, siksi uhka sai kasvin muodon. Täytynee mainita, että elokuvissa olen usein hirviöiden ja lihansyöjäkasvien puolella. Pitäähän niidenkin saada ravintoa!” Närhi sanoo.

Närhi ammentaa inspiraatiota monenlaisista lähteistä: ”Mielessäni pyörii jatkuvasti kuvia ja tarinanpätkiä, ja syy siihen on varmaankin se, että katson paljon elokuvia ja luen ahkerasti. Innoitusta tarjoavat myös puupiirrokset, musiikki, pilvet, sumuiset maisemat, pimeys ja hetkellinen toimettomuus, vaikkapa ohivilistävän maiseman tuijottelu junamatkalla”, Närhi kertoo.

Elokuvat ja elokuvafestivaalit ovat Närhille tärkeä osa elämää. ”En muista, milloin kävin ensimmäisen kerran R&A:ssa, mutta on varmaa, että festivaali avasi oven elokuvainnostukselleni. Tämä oli joskus parikymppisenä, ja silloin elokuvamakuni oli aika sekalainen: kävin katsomassa vähän kaikenlaista, mitä teattereihin tuli, mutta olin kiinnostunut myös vanhemmasta elokuvasta, kuten Hitchcockin, Wilderin, Cormanin ja Sirkin ohjaustöistä. R&A:n myötä elokuvamakuni laajeni – ja jalostui. Sittemmin olenkin käynyt leffafestareilla aina tilaisuuden tullen: Sodankylässä, Budapestissa, Edinburghissa ja Osakassa. R&A on tietysti tapahtumista ihanin, kun elokuvien jälkeen pääsee nukkumaan omaan petiin”, taiteilija toteaa.

37. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali hurmaa Helsingissä 19.-29.9.2024. Sarjakortit ovat nyt myynnissä ennakko-ostajan tarjoushintaan: 
Hurmio (5 lippua 55 €), Paratiisi (12 lippua 112 €) ja Euforia (20 lippua 180 €).

Ensimmäisiä ohjelmistopaljastuksia on luvassa kesäkuun aikana. 
Koko ohjelmisto julkistetaan 5.9.2024.