/ Uutiset

Syksyn karvaa on jo ilmassa ja kohta me jo hieromme makunystyröitäsi vuoden parhailla elokuvilla. Sillä välin kannattaa tutustua Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin ensimmäisiin paljastuksiin, jotka sisältävät sielun täydeltä festivaalivoittajia, yleisösuosikkeja ja muuten vaan maailman parhaita elokuvia. Nämä elokuvat näet ensimmäisenä R&A:ssa, joten lue alta ohjeet syksyn viettoon!

Suomen parhaiden elokuvabileiden paljastukset aloittaa Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun voittaja ON THE ADAMANT (Ranska, 2023). Ranskalaisen pitkän linjan dokumentaristin Nicolas Philibertin uutuus kuvaa lämpimän rehellisesti mielenterveyskuntoutujien ja heidän hoitajiensa elämää Seinessä kelluvassa mielenterveyskuntoutujien keskuksessa.

Berliinistä R&A:han saapuu myös Baskimaan kesäisiin maisemiin sijoittuva 20,000 SPECIES OF BEES (Espanja, 2023). Sukupuoli-identiteettiään etsivän lapsen kasvutarinan pääosassa nähdään 8-vuotias Sofía Otero, joka sai roolistaan festivaalin parhaan näyttelijän palkinnon voittaen muun muassa kilpakumppaninsa Jesse Eisenbergin ja Vicky Kriepsin.

Latinalaisen Amerikan vahvimpiin uusiin tekijöihin kuuluva meksikolaisohjaaja Lila Avilés rikastuttaa R&A-ohjelmistoa kahdella pitkällä elokuvallaan. Berlinalen kehutuimpiin teoksiin lukeutuva TOTEM (Meksiko-Tanska-Ranska, 2023) on hauras kertomus syntymäpäivistä, joilla kuolema on vahvasti läsnä. 2010-luvun hienoimpiin debyytteihin kuuluva THE CHAMBERMAID (Meksiko, 2018) on puolestaan kivuliaan tarkka kurkistus pienipalkkaisen hotellisiivoojan arkeen ja unelmiin.

Yhdysvaltain tärkeimmältä elokuvafestivaalilta Sundancesta Suomeen saapuu kansainvälisen sarjan pääpalkinnon voittanut SCRAPPER (Britannia, 2023). Brittihitti Aftersunin jalanjäljissä isä-tytär-suhteeseen pureutuvassa Charlotte Reganin sähköisessä debyytissä Lontoon laitamilla yksin elävä 12-vuotias Georgie (Lola Campbell) kohtaa ensi kertaa nukkavierun nuoren isänsä Jasonin, jota esittää Triangle of Sadness -tähti Harris Dickinson. Elokuvaa on kutsuttu sekoitukseksi Ken Loachin realismia ja Wes Andersonin äkkiväärää estetiikkaa

Tänä vuonna Rakkautta & Anarkiaa tuo liikkuvan kuvan Tanssin taloon. Pannuhallin elokuvanäytöksiin lukeutuu huippukoreografi Akram Khanin ja Englannin kansallisbaletin voimakas teos CREATURE (Britannia, 2023). Muun muassa Mary Shelleyn Frankensteinia ja Georg Büchnerin Woyzeckia lainailevan tummasävyisen tanssielokuvan on ohjannut brittiohjaaja Asif Kapadia (mm. Amy, 2015 ja Senna, 2010).

Vuoden 2023 R&A-taiteilija on Ohto Oinaanpää, jonka loihtima mielikuvituksellinen runsaudensarvi pursuilee festivaalijulisteessa. Jos et usko, voit varmistaa asian täältä!

Kannattaa pitää korvat hörössä ja syödä porkkanoita, sillä lisää paljastuksia on luvassa kesän mittaan.