Kuvataiteilija Edith Hammar suunnitteli Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille julisteen, jossa joukko ihmisiä on kerääntynyt lähetysten haaveellisiin tunnelmiin. Tätä hän haluaisi nähdä myös kaupungilla liikkuessaan enemmän: hellyyttä ja vähän homoromantiikkaakin.

Piirroshahmot katsovat julisteesta takaisin yhtä lukuun ottamatta. Tämä katselee itseään käsipeilistä kahden muun kammatessa hänen tukkaansa. Hahmoista kookkain muodostaa käsivarsillaan piirin toisten ympärille kuin suojaksi. Ympärillä väreilee vesi.

Vuoden 2020 Rakkautta & Anarkiaa -julistetaiteilija Edith Hammar halusi käsitellä piirroksessa hellyyttä ihmisten välillä. Aihe on läsnä hänen taiteessaan muutenkin.

Julisteen ihmiset edustavat Hammarin mukaan queer-rakkautta ja muunsukupuolisuutta. Hän sijoitti heidät kuvassa eräänlaiseen paratiisiin.

“On tärkeää unelmoida ja kuvitella toisenlaisia todellisuuksia, missä ihmisiä ei karkoteta sotaan ja missä kenenkään ei tarvitse kokea väkivaltaa seksuaalisuutensa takia”, Hammar avaa sähköpostitse ajatuksiaan kuvan takana.

“Ehkä voisin sanoa, että ne ihanat ihmiset siellä kuvassa ovat rakastuneita anarkisteja!”

Ajattelin, että ahaaa, nyt on taas R&A, täältä pesee outoja trillereitä ja homoseksiä.

Kuvan ihmiset koskettavat toisiaan, mutta Hammarin mukaan katsoja saa itse päättää, onko kosketus eroottinen tai onko tällä seikalla edes väliä. Hän toivoo, että kuva herättää katsojassa iloa – erityisesti koronaepidemian aikana, kun ajatuskin fyysisestä läheisyydestä on mutkistunut.

“Korona oli vielä aika kaukana, kun aloin piirtää kuvaa. Mutta koronaa tai ei, olisin joka tapauksessa piirtänyt samanlaisen kuvan. On monia eri tapoja olla lähellä, ja me tarvitsemme ystäviemme läheisyyttä”, hän toteaa.

Erilaisia tapoja ajatella suhteita

Hammar käyttää taiteessaan usein omaa vartaloaan mallina tai ottaa jonkun kavereistaan mukaan valokuvaan, jota käyttää myöhemmin mallina piirrokselle. Nykyään hän piirtää paljon piirustusohjelmalla, mutta tussi oli hänen ensimmäinen suuri rakkautensa. Kuten Hammarin kuvituksissa yleensä, myös R&A:n julisteessa piirroshahmojen pohjaväri on valkoinen ja ääriviivat mustia.

“Tarkoitus ei ole sanoa, että julisteen kaikki ihmiset ovat valkoisia. Piirtäessä yritän miettiä, miten voisin korostaa sitä, että kaikki hahmot eivät ole valkoihoisia ja miten voisin kehittää tyyliäni niin, etteivät kaikki piirtämäni hahmot olisi kopiopaperin valkoisia. Kriittisyys valkoisuutta kohtaan on tärkeää, ja haluan olla siinä parempi omassa taiteessani.”

Hän haluaa taiteellaan tarjota erilaisia tapoja ajatella ja toteuttaa suhteita, joita eivät määrittele normatiiviset käsitykset rakkaudesta. On muitakin tapoja elää ja rakastaa perinteisen monogamian kehysten ulkopuolella, hän huomauttaa.

Kuten loistavat elokuvat, myös Rakkautta & Anarkiaa symboloi Hammarille mahdollisuutta siirtyä toiseen ulottuvuuteen. Hän muistelee, kuinka nuorempana Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin nimikin kuulosti hänestä hurjalta.

“Ajattelin, että ahaaa, nyt on taas R&A, täältä pesee outoja trillereitä ja homoseksiä.”

Elokuvilla on Hammarin elämässä tärkeä osa, etenkin sci-fi-elokuvilla.

“Teineinä katsoimme kavereiden kanssa The Descent -kauhuelokuvan moneen otteeseen, Alien-elokuvat olen nähnyt liian monta kertaa ja tulen aina olemaan hieman rakastunut Halle Berryn hahmoon Stormiin X-Men-elokuvissa.” ■

Teksti: Kiira Koskela

33. HIFF – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään Helsingissä 17.–27.9.2020.