She Chef
Kulinaristisessa kasvutarinassa seurataan uuden sukupolven kokki Agnesia tämän matkatessa harjoittelujaksoille maailman parhaisiin ravintoloihin löytääkseen itsensä sekä ammatillisesti että ihmisenä.
Mielikuvissa huippuravintoloiden työkulttuuri on äärimmäisen hierarkkinen ja miehinen. Fine diningin maailmassa pelolla johtava, myrkyllisen perfektionistinen keittiömestari nöyryyttää henkihieverissä raatavia alaisiaan ja joko kestät keittiön kuumuuden tai häivyt, muita vaihtoehtoja ei tarjoilla.
Tarkkanäköisessä She Chef -dokumentissa uuden sukupolven kokki, lahjakas Agnes Karrasch matkaa tekemään harjoittelujaksoja Michelin-tähdillä varustettuihin keittiöihin saadakseen oppia parhailta ja löytääkseen oman tyylinsä. Saksalaisesta Vendômesta hän löytää työyhteisön täynnä äärimmäisen kunnianhimoisia ammattilaisia. Barcelonalaisessa Disfrutarissa hän tutustuu molekyyligastronomisiin kokeiluihin.
Maagisimmat puitteet Agnes löytää kolmannesta harjoittelupaikastaan Färsaarilta, jossa kokit poimivat omin käsin raaka-aineita luonnosta KOKS-ravintolan innovatiivisiin annoksiin. Syrjäisessä sijainnissa tiimin yhteisöllisyys muodostuu erityisen merkitykselliseksi ja henkilökunta seisoo joukkona ravintolan ulkopuolella vastaanottamassa paikalle kyyditetyt illallistajat. Tämä hilpeä yhtäläisyys kulinarismikauhua edustavaan The Menu (2022) -elokuvaan hihityttää.
Agnesin kasvutarina lupailee herkullista tulevaisuutta sekä alalle että asiakkaille. Nuorten kokkien keittiöissä käymissä keskusteluissa visioidaan tervettä, tasapainoista ja tasa-arvoista työelämää.
Annu Suvanto