/ Uutiset

Suomen merkittävimpiin elokuvafestivaaleihin kuuluvan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tulevaisuus on uhattuna. R&A kutsuu nyt yleisönsä avuksi. 

Pandemia-ajan vaikutukset, epävakaa toimintakenttä ja nousevat kustannukset ovat näivettäneet suomalaista kulttuurialaa, ja Suomen merkittävimpiin elokuvafestivaaleihin kuuluvan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tulevaisuus on nyt uhattuna. Yleisömäärän pudotus pandemiaa edeltäneestä ajasta on ollut raju. Vaikka yleisö on enenevissä määrin tehnyt paluun festivaalille, on nousu hidasta. Tänä syksynä Rakkautta & Anarkiaa teki pandemian jälkeisen yleisöennätyksensä 51 000 kävijällä. Ennen pandemiaa määrä oli jopa yli 60 000. Samalla festivaali on joutunut tekemään pitkäaikaisia investointeja, joiden hedelmät eivät näy vielä tänä vuonna.

Rakkautta & Anarkiaa kutsuu nyt yleisönsä avuksi. Tilanne on vakava, mutta sen korjaamiseksi on tehty suunnitelma, joka on jo vauhdissa.

Yhdistyksessä on jo tehty säästötoimenpiteitä, kuten lomautuksia kulujen karsimiseksi ja mahdollisia lisätukia kartoitetaan. Tämän lisäksi Rakkautta & Anarkiaa tarvitsee kuitenkin nopeasti yleisönsä apua ja kutsuu mukaan kampanjaan kaikki elokuvan ja kulttuurin ystävät. Talkoovoimin toteutettavalla Pelastetaan Rakkautta & Anarkiaa -kampanjalla on tarkoitus kerätä 45 000 euroa vuoden loppuun mennessä. Kampanjan tuotot käytetään kokonaisuudessaan festivaalien viimeaikaisten poikkeusvuosien aiheuttamien tappioiden kattamiseen. Jokainen voi nyt vaikuttaa siihen, että R&A-festivaali valaisee Helsingin valkokankaita vuosia eteenpäin. 

Kampanja käynnistyy maanantaina 27.11. Bio Rex Lasipalatsissa tukinäytösillalla, jossa nähdään kaksi odotettua uutukaista ja yksi rakastettu klassikko. 70-lukulaisiin joulutunnelmiin sijoittuva The Holdovers (2023) tuo taas yhteen Sidewaysista (2004) tutun ohjaajaveteraani Alexander Paynen ja näyttelijä Paul Giamattin. Elokuvan nimi viittaa preppauskoulun epäonnisiin oppilaisiin, jotka joutuvat viettämään joulunsa koulussa, opettajansa (Giamatti) halveksuvan silmän alla. Kaouther Ben Hanian kunnianhimoinen Neljä tytärtä (2023) on radikaali fiktion ja dokumenttielokuvan hybridi, joka voitti Cannesin elokuvafestivaaleilla 2023 parhaan dokumenttielokuvan Golden Eye -palkinnon. Illan päättää R&A-suosikki Wong Kar-Wain melankolinen ja pakahduttava rakkaustarina In the Mood for Love (2000), jota ei ole R&A:ssa aiemmin nähty.  

Tukinäytöksiin on myynnissä kolme eri hintaista lipputyyppiä, tukea voit joko 25, 40 tai 100 eurolla. Yrityskumppanit voivat osoittaa tukensa sponsoripaketeilla. Kampanja jatkuu vuoden loppuun, ja sen edistymistä voi seurata yhdistyksen sosiaalisen median kanavissa ja sivustolla. Näytösliput ovat nyt myynnissä festivaalin verkkosivuilla. Verkkokaupasta voi myös ostaa digitaalisen joulutervehdyksen. 

HIFF – Rakkautta & Anarkiaa on suomalaisen elokuvakulttuurin kivijalka, joka on jo vuodesta 1988 tuonut Suomeen maailman parhaita elokuvia, luonut hauskempaa Helsinkiä ja edistänyt elokuvakulttuuria. Rakkautta & Anarkiaa on esitellyt ensimmäisenä suomessa aasialaisen elokuvan huipputekijät, kuten Hayao Miyazakin Ghibli -studion, uuden jenkki-indien kärjen ja eurooppalaisen elokuvan uudet merkkitekijät Ranskasta Romaniaan. Festivaalilla ovat vuosien varrella vierailleet ohjaajamestarit John Woo, Spike Lee, Baz Luhrmann, Katsuhiro Otomo sekä näyttelijät Tilda Swinton ja  Timothy Spall. Yhdistys ja etenkin sen kruunu, syksyinen Rakkautta & Anarkiaa -festivaali ovat korvaamaton taho niin elokuvan ystäville, -tekijöille kuin levittäjille.

R&A haluaa kiittää mitä lämpimimmin kaikkia jo nyt kampanjaan liittyneitä kumppaneita: Amos Rex / Rex Events, Eventio, Punavuoren Folio, Gofilex, Cinemanse, Cinema Mondo ja Finnkino.

Osta liput tukinäytöksiin. 

kuva: Jacky Law