/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin lyhytelokuvaohjelmisto R&A Shorts tuo valkokankaille hiottuja timantteja niin paikkansa vakiinnuttaneilta konkareilta kuin elokuvataiteen tulevaisuuden toivoiltakin. Kotimaiseen kilpailuun valittiin 33 lyhytelokuvaa.

R&A Shorts -ohjelmistossa nähdään 163 fiktio-, dokumentti- ja animaatiolyhytelokuvaa. Maailmalta festivaalin valkokankaille saapuvat esimerkiksi parhaan lyhyen animaatioelokuvan Oscar-palkinnon voittanut My Year of Dicks, joka esitetään FUCK IT, I’M YOUNG! -sarjassa sekä UNLEASH THE BEAT -sarjassa nähtävä Yann Gonzalezin queer-musikaali Hideous.

Viime vuoden R&A-suosikkitekijöitä on läsnä myös lyhytelokuvien muodossa, kun Tämä maa (Alcarràs, R&A 2022) -elokuvan ohjaajan Carla Simonin ja Kutsumus (Godland, R&A 2022) -ohjaaja Hlynur Pálmasonin uudet lyhytfiktiot rantautuvat Helsinkiin. Niistä kumpikin nähdään R&A Shortsin PERHE ON… -sarjassa.

– Lyhytelokuvien kenttä sykähdyttää vuodesta toiseen huikealla teknisellä ja tarinallisella kekseliäisyydellä ja monipuolisuudella. Lyhärinäytökset tarjoavat katsojalle mahdollisuuden uppoutua lukuisiin erilaisiin maailmoihin yhdellä istumalla. Näissä elokuvissa näkyvät paitsi nuoria tekijöitä askarruttavat teemat, myös välähdykset elokuvataiteen tulevaisuudesta, sanoo R&A Shorts -ohjelmiston kuraattori Annu Suvanto.

Pidemmällä aikajänteellä tarkasteltuna seitsemännen taiteen minihelmiä nähdään CARTE BLANCE – KATJA GAURILOFF -sarjassa, alkuperäiskansojen elokuvien Skábmagovat-festivaalin kuratoimassa 2010-luvun saamelaiselokuvien SÁPMI GOES RETRO -sarjassa sekä HANNALEENA HAURUN LUOVA KOSMOS -sarjassa.

Koko R&A Shorts -ohjelmisto löytyy nyt Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin nettisivuilta. Lyhytelokuvanäytösten liput tulevat myyntiin festivaalin muun ohjelmiston kanssa 7. syyskuuta. Sarjalippujen myynti festivaalille alkaa 31. elokuuta.

Katso kaleidoskooppinen R&A Shorts -traileri täältä. Trailerin ohjaaja Mariia Solodiankinan avaa ajatuksiaan trailerista ja elokuva-ajatteluaan tässä R&A Median haastattelussa.

Kilpasarjassa 33 lyhytelokuvaa

Kuudetta kertaa järjestettävään R&A Shorts Kotimaiseen kilpailuun on valittu 33 lyhytelokuvaa. Esiraati valitsi ehdokkaat 175 teoksen joukosta. Kaikki kilpasarjan elokuvat ja niiden esityssarjat löydät täältä.

Kilpasarjan voittajat valitsevaan raatiin kuuluvat ohjaaja Emilia Hernesniemi, näyttelijä-käsikirjoittaja Eeva Putro ja ohjaaja-näyttelijä Mazdak Nassir.

Paras kotimainen lyhytelokuva palkitaan Aurora-palkinnolla, joka on arvoltaan 2000 euroa. Palkinnon sponsoroivat Aurora Studios ja Finnish Impact Film Fund. Viime vuonna pääpalkinnon voitti Mari Mantelan elokuva Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon.

Suomalaisen elokuvan uudelle tekijälahjakkuudelle annettavan Uusi aalto -palkinto on 1 500 euroa voittajan tulevan työn tuotantoon. Palkinnon sponsori on Suomen elokuvasäätiö.

Kilpasarjassa palkitaan myös paras opiskelijaelokuva, jonka tekijä saa akkreditoinnin ensi vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille ja sen Finnish Film Affair -ammattilaistapahtumaan.

Kolmatta kertaa jaettava Moving People and Images Award myönnetään elokuvantekijälle, jonka työ korostaa monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. Tuhannen euron palkintosummalla tuetaan ohjaajan ja/tai käsikirjoittajan seuraavan teoksen kehittelyä. Palkinto jaetaan elokuvantekijä Erol Mintaksen aloitteesta ja sen rahoittavat vuorotellen Suomen elokuvasäätiö, AVEK ja Yle.

Kaikki Kotimaisen kilpailun elokuvat kilpailevat lisäksi yleisöpalkinnosta, jonka voittaja palkitaan tuhannen euron lahjakortilla kalustovuokrausyhtiö Kinos Rentalsille, joka on Kotimaisen kilpailun sponsori.

Palkintojen saajat julkistetaan torstaina 21. syyskuuta. Voittajaelokuvat esitetään KOTIMAINEN KILPAILU – PALKITUT -näytöksessä Maxim 1:ssä 23. syyskuuta klo 13.

R&A Shorts -ohjelmistoa esitetään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla, joka järjestetään 14.– 24. syyskuuta pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa.