/ Uutiset
Aftersun-elokuvan päähenkilöt Sophie ja Calum makaavat sohvalla

Kaikkien aikojen ensimmäisen R&A Spring Break -festivaalin teema on uuden äärellä. Avajaiselokuvana nähdään elokuvamaailman kertarysäyksellä valloittaneen Charlotte Wellsin Aftersun – päivämme auringossa, joka saa festivaaleilla Suomen ensi-iltansa. Ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan 22.3.2023, jolloin käynnistyy myös lipunmyynti. 

 

Ensimmäistä kertaa järjestettävä R&A Spring Break suuntaa katseen elokuvatulevaisuuteen 12.–16.4.2023. Festivaali tarjoaa mahdollisuuden laskeutua laatuelokuvan äärelle, syventyä ajankohtaiseen teemaan, juhlia sekä ottaa riskejä. 

Suomen suurinta ja merkittävintä kansainvälistä elokuvatapahtumaa, Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia, järjestävän HIFF – Rakkautta & Anarkiaa ry:n toimintaan on kuulunut kevätfestivaali jo vuodesta 2007,  jolloin Artisokka-elokuvafestivaali (alun perin Nainen vai Artisokka) siirtyi yhdistyksen toiminnan alle. Kevään elokuvafestivaali on tästä lähin aiempaa kiinteämmin yhteydessä syksyiseen sisarukseensa R&A:han. 

Vaihtuvia teemoja ja uusia yhteyksiä

Artisokka syntyi aikanaan naiskysymyksen ympärille ja kasvoi ajan myötä uutuuselokuvaan keskittyväksi Season Film Festivaliksi, joka toimi uuden indie-elokuvan airueena. Vuosina 2020–2021 Season Film Festival järjestettiin koronapandemian vuoksi rajatussa muodossa ja osin verkossa. Viime vuonna festivaali oli tauolla. 

R&A Spring Break keskittyy aina yhteen kuratoituun teemaan. Uuden elokuvan lisäksi mukana on myös vanhempaa elokuvaa. Temaattinen fokus mahdollistaa jatkossa myös kiinnostavat poikkitaiteelliset ja -tieteelliset yhteistyöt. 

Vuoden 2023 teema on uuden äärellä, mikä tarkoittaa niin uusia tekijöitä, utopioita kuin murroskohtia. Miten elokuva voi olla mukana luomassa uudenlaisia tulevaisuuksia? Teeman puitteissa luodaan toiveikkaita, yllättäviä ja uskaliaita silmäyksiä tulevaan. 

“Teeman ympärille rakentuva R&A Spring Break on hyvä pari pääfestivaalillemme, jossa ilo syntyy elokuvien runsaudesta. Se antaa meille ja yleisölle mahdollisuuden löytää uusia yhteyksiä niin eri elokuvien, muiden taiteenlajien kuin muun yhteiskunnan välillä”, kommentoi R&A:n toiminnanjohtaja Anna Möttölä

Festivaalin avaa Charlotte Wellsin Aftersun – päivämme auringossa

Esimerkki kiinnostavasta uuden polven tekijästä on skottilaisohjaaja Charlotte Wells (s. 1985), jonka esikoispitkä Aftersun – päivämme auringossa nähdään ansaitusti kaikkien aikojen ensimmäisen R&A Spring Breakin avajaiselokuvana. Cannesissa palkittu ja hurmioituneita kritiikkejä herättänyt elokuva saa festivaaleilla kotimaan ensi-iltansa. Se on kuvaus muistojen häilyvyydestä, surusta, vanhemmuudesta ja aikuiseksi kasvamisesta. 

Nuori isä Calum (Oscar-ehdokkuudella noteerattu Paul Mescal) ja 11-vuotias tytär Sophie (Fransesca Corio) lähtevät vaatimattomalle pakettimatkalle. Auringon, uima-altaan ja yhdessäolon täyteiset päivät tallentuvat Sophien videokameran kasetille. Kun aikuinen Sophie parikymmentä vuotta myöhemmin muistelee yhteistä lomaa, sävyttää muistikuvia kumma melankolia. Kuka isä oikeastaan oli? Elokuvan kotimainen levittäjä Cinemanse tuo Aftersun – päivämme auringossa teatterilevitykseen 14.4.2023.

R&A:n sosiaalisissa medioissa on luvassa lisää ohjelmistopaljastuksia jo varsin pian. Pysyhän kuulolla.