/ Uutiset
Maya ja Laura volvon kyydissä.

Syksyn festivaalista on nyt jo kuukauden päivät, mutta R&A-kiertue jatkaa kulkuaan. R&A-kiertue tuo festivaaliohjelmistoa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Kiertue-elokuvia voivat tilata ja esittää elokuvateatterit ja -kerhot, tapahtumat sekä kuntien kulttuuripalvelut 1.10.2022–30.4.2023. Tämän vuoden kiertueohjelmisto on läpileikkaus eri teemoista. 

Valdimar Jóhannssonin festivaalihitti Lamb sijoittuu Islannin pastoraalisiin maisemiin. Maatilalla elävän pariskunnan elämä mullistuu, kun näiden lammas synnyttää karitsan, jolla on ihmisen vartalo. Jóhannssonin esikoisohjaus luo omaperäisen kudelman tummanpuhuvaa psykologista draamaa mustalla huumorilla ja kansantarustolla höystettynä.

Pohjoismaista elokuvaa edustaa myös Lovisa Sirénin tyylikäs esikoisohjaus Maya Nilo (Laura), joka pureutuu naisten välisiin suhteisiin. Kaksi toisistaan erkaantunutta siskosta ja teini-ikäinen tytär matkaavat tie-elokuvassa volvolla läpi Euroopan. 

Länsinaapurista tulee myös Maria Loohufvudin ja Love Martinsenin valoisa Calendar Girls. Dokumentin keskiössä on floridalainen yli 60-vuotiaiden naisten tanssiryhmä. Hyvän mielen elokuva vie keskelle hammashymyjen, strasseillä kirjottujen esiintymisasujen ja iloisen musiikin täyttämiä tanssiesityksiä. Niin kauan kuin on tanssia on myös elämää. 

Tanskalaisen  Julie Bezerra Madsenin dokumentti All That Remains to Be Seen kertoo koskettavan äiti-poika-tarinan ja antaa äänen vähemmistölle, jonka tarinoita kuulemme ja näemme liian harvoin. 7-vuotias Silas saa kuulla menettävänsä näkönsä, ja tämän yhtä lailla verkkokalvorappeumaa sairastava äiti Christina haluaa opettaa lastaan navigoimaan maailmassa.

Simon Lereng Wilmontin Sirpaleiden talo kääntää katseen Ukrainaan. Herkkä tanskalaisdokumentti kuvaa sodan ja alkoholin raunioittamien itäukrainalaisten perheiden huostaanotettujen lasten elämää laitoksessa. Elokuva voitti vuoden 2022 Sundancen kansainvälisen dokumenttisarjan.

Virolaisen Meli Palialen Tree of Eternal Love on tragikoominen odysseia. Rakastavaiset Kiik ja Piia kaivertavat nimensä ikuisen rakkauden puuhun. Kun Piia pettää, on Kiikin lähdettävä kaatamaan puu.

Antoneta Alamat Kusijanovićin raikas esikoiselokuva Murina on tiivistunnelmainen perhedraama turkoosinvärisen Välimeren äärellä. 

Pulpettikino On the Road

R&A Pulpettikino-elokuvat kiertävät tänä vuonna ympäri Suomea R&A Pulpettikino On the Road -hankkeen myötä. Elokuvia voi tilata ilman esityskorvauksia. Pulpettikinon kiertueella on mukana elokuvia niin pienemmille kuin varttuneemmille koululaisille. Mukana on Mervi Enqvistin dokumenttielokuva Kansanvalta, joka seuraa Laura Eklund Nhagan henkilökohtaista ja poliittista matkaa kohti aktivismin ydintä, Rémi Chayén animaatio-western Calamity sekä Studio Ghiblin maaginen Aya ja noita

Pitkin elokuvien lisäksi Pulpettikinon kiertueella matkaa mukana myös lyhytelokuvanäytös, joka tarjoilee hurmaavan kattauksen eurooppalaisia animaatioita. 

Lue lisää kiertueesta.