Tässä jutussa Animatricks-festivaalin tiedottaja Mika Koskinen, AV-arkin Tytti Rantanen, Night Visions -festivaalin Mikko Aromaa sekä Skabmágovatin projektipäällikkö Minna Lipponen kertovat, miksi lyhytelokuvia kannattaa mennä katsomaan. 

Tämänvuotisen festivaalin lyhytelokuvasarjoissa esitetään yhteensä 149 lyhytelokuvaa 26:ssa kuratoidussa kokonaisuudessa. Mukana on niin Sundancessa kuin Cannesissakin palkittuja lyhytelokuvia. Ohjelmistossa keskeisessä osassa on uusi kotimainen ja eurooppalainen lyhytelokuva.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin lyhytelokuvasarjoja kuratoi festivaalin oman henkilökunnan lisäksi joukko yhteistyökumppaneita. Uskollinen yleisö on löytänyt niin Night Visions esittää -näytökset kuin mediataiteeseen painottuvat näytöksetkin. Tänä vuonna lyhytelokuvaohjelmistossa nähdään myös alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skabmágovatin kuratoima näytös. Rakkautta & Anarkiaa -kiertueelle lähtevään Pulpettikinon lyhytelokuvanäytökseen on valittu lyhytanimaatioita, joista osa löytyy Animatricks-festivaalin ohjelmistosta. 

Mika Koskinen, Animatricks:
“Lyhytelokuvat ovat elokuvataiteen runoutta. Lyhytelokuvissa ohjaajan tulee pystyä tiivistämään ideansa ja hiomaan sen ydin esiin hyvin lyhyessä ajassa. Siitä huolimatta lyhytelokuvatkin pystyvät käsittelemään suuria ja merkittäviä teemoja. Lyhytelokuvat ovat usein hieman kokeellisempia ja “rohkeampia” kuin esimerkiksi pitkät elokuvat. Nimensä mukaisesti elokuvat ovat lyhyitä – yhdellä istumalla pääsee siis nauttimaan useammasta mestariteoksesta!

Lyhytanimaatiot ovat oma taiteenlajinsa elokuvataiteen sisällä. Lyhytanimaatiot ovat usein leikitteleviä ja mielikuvituksen äärirajoja kutittelevia visuaalisia ilotulituksia. Lyhytanimaatioita löytyy tyyliltään, tekniikaltaan ja teemoiltaan laidasta laitaan. Lyhytanimaatio voi käsitellä niin ilmastonmuutosta kuin esimerkiksi omenan elämää hedelmäkulhossa. Myös suomalaiset lyhytanimaatiot menestyvät ja keräävät palkintoja alan festivaaleilla ympäri maailman.”

Tytti Rantanen, AV-arkki:
“Lyhytelokuvat ovat kuin lyhytproosaa, jopa kuin runoja: tiivis kesto mahdollistaa enemmän tilaa tunnelmalle, yllätyksille tai ennakkoluulottomille kokeiluille. Lyhytelokuvien tekijät eivät useinkaan joudu kantamaan samanlaista kaupallista riskiä kuin kokoillan elokuvien ohjaajat ja tuottajat. Ja jos lyhytelokuvanäytöksessä jokin teos ei olisikaan oman maun mukainen, niin ehkäpä sitä seuraava on! 

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla nähtävät Nastja Säde Rönkön lyhytelokuvat ovat oiva tilaisuus päivittää käsityksensä siitä, mitä uuden taiteilijasukupolven tekemä liikkuvan kuvan taide voi olla: yhtä aikaa leikkisää, viekoittelevaa ja runollista, vaikka käsiteltävät aiheet ovat ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaltaisia, yksittäistä yksilöä ja lyhytelokuvaa suurempia ja painavampia.“

Mikko Aromaa, Night Visions:
“Lyhytelokuvat ovat ihan oma elokuvataiteen muotonsa, johon kannattaa ilman muuta perehtyä, vaikka olisikin kiinnostunut ensisijaisesti pitkistä elokuvista. Tarinan kertominen kompaktisti lyhyessä muodossa on todellinen kuninkuuslaji, jossa edes moni pitkien elokuvien konkaritekijä ei pärjää suvereenisti.

Lyhäreitä kannattaa katsoa tietenkin myös siksi, että onnistuessaan ne toimivat monille tekijöille käyntikortteina pitkän elokuvan universumiin. Katsojana voikin sitten vielä joskus tulevaisuudessa todeta hykerrellen olleensa todellinen edelläkävijä, kun tänä vuonna nähdyn lyhytelokuvan ohjaaja pokkaa esikoispitkällään Cannesin festivaalin Kultaisen palmun!

Night Visions esittää -kokonaisuuden lyhytelokuvia kannattaa varsinkin tänä syksynä katsoa ihan jo siitä syystä, että elinkeinorajoitukset ovat estäneet Night Visions -festivaalin järjestämisen marraskuusta 2020 saakka. Lyhäripaketti tarjoaa edes jonkinlaista tyydytystä nälkään, joka on varmasti ehtinyt jo kasvaa melkoiseksi sitten elokuussa 2020 järjestetyn edellisen Night Visions -festivaalin.”

Minna Lipponen, Skábmagovat:
“Skábmagovat-sarja tarjoaa laadukkaan saamelaiselokuvakokoelman. Haluamme tarjota yleisölle samaistumispintoja, uusia näkökulmia sekä erityisesti uudenlaisia elämyksiä. Teokset vievät unien ja mielikuvien kautta perinteisiin, tuoden sieltä raadolliseen nykyaikaan. Tapahtumat, jotka eivät katso aikaa, paikkaa tai kulttuuria, jotka voivat tapahtua sekä maailman metropoleissa että tunturien syleilyssä.

Näytöksessä nähtävä lyhytelokuva Njuokčamat / The Tongues on saanut paljon huomiota ympäri maailman. Elokuva on myös ollut matkalla Oscar-ehdokkaaksi. Osa elokuvista kuuluu ISFI:n tuottamaan Covid-19-sarjaan “Kun maailma sulkeutui”, jonka lyhytelokuvissa kuvataan pandemian vaikutuksia.

Lyhytelokuvilla voidaan näyttää suuria tunteita tai pelkkä häivähdys verhon takaa, ottaa osaa maailman tapahtumiin, antaa taide-elämys tai kaikkia näitä yksittäin ja yhdessä!”

Teksti: Hilla Okkonen
Kuva: lyhytelokuvasta Maalbeek

R&A:n lyhytelokuvaohjelmiston kokonaisuudessaan löydät tästä linkistä!