Vuoden 2021 R&A-traileri Villa on futuristinen rakkaustarina, joka kutsuu katsojan kuvittelemaan uudelleen suhteensa eristäytymiseen, läheisyyteen ja rakkauteen. Ohjaaja Ima Iduozee ja tuottaja Swati Goyal avaavat ajatuksiaan Villan taustalla.

Villa on maagisrealistinen kuvaus rakkaudesta. Sen lempeä ja unelmoiva katse tarjoaa vastapainoa korona-ajan kuormitukselle.

Villa kutsuu ihmiset elokuviin ja muistuttaa elokuvan potentiaalista toimia yhteisen unelmoinnin alustana, paikkana, johon tullaan rakastumaan, ihastumaan, haaveilemaan, sivistymään ja kokemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tämä on äärimmäisen polarisoituneena aikana erityisen tärkeää, Rakkautta & Anarkiaa -festivaalitrailerin toistamiseen ohjannut Ima Iduozee toteaa.

Iduozee onkin huolissaan kulttuurin asemasta Suomessa ja harmissaan kulttuurialan epätasa-arvoisesta kohtelusta pandemia-aikana.

– Elokuvateatteri toimii parhaimmillaan kollektiivisen unelmoinnin paikkana, joka pystyy esittelemään meidät maailmoihin ja kulttuureihin, joihin meillä ei muuten olisi pääsyä. Kollektiivisuus ei toteudu suoratoistopalveluiden kautta kotisohvalta, Iduozee sanoo.

Kevina Igiraneza ja palo santo. Kuva: Silja Minkkinen

Pandemia-aika on väistämättäkin vaikuttanut Iduozeen luovaan prosessiin, mikä näkyy myös Villan aiheessa.

Kaikki ovat viimeisen puolentoista vuoden aikana joutuneet suhtautumaan eristäytyneisyyteen tavalla tai toisella. Kuten samojen tekijöiden viime vuoden R&A-traileri, myös Villa toimii vastavoimana ikävälle ja lannistavalle sisällölle, jota media on korona-ajan ollut pullollaan. Villa kääntää fokuksen siihen, miltä rakkaus voi näyttää suhteessa itseen ja lähimmäisiin, myös eristyksissä.

Tekijät kokevat, että viime vuoden traileri oli tärkeä suhteessa tuona aikana niin paljon nähtyyn mustiin ja ruskeisiin kehoihin kohdistuvaan väkivaltaan mediassa, jolle kaivattiin vastapainoa. Yhtälailla Villan teema ja tarina tuntuivat tekijöistä tämän ajan kontekstissa tärkeiltä saada ulos ja esille.

– Trailerin alussa toinen rakastavaisista sytyttää Palo Santo -suitsuketikun tuleen ja avaa ikään kuin portaalin omasta pienestä mikrokosmoksestaan makrokosmokseen. Villan rakastavaiset unelmoivat paikasta, jossa myös luonnon monimuotoisuus on säilynyt ennallaan, Iduozee kuvailee.

Vuoden 2021 R&A-trailerin ohjaaja Ima Iduozee ja tuottaja Swati Goyal. Kuvat: Silja Minkkinen

Tekijät tiedostavat historialliset kerronnan tavat ja konventiot, sekä niiden ongelmat kaikessa tekemisessään.

– Nuoren on todella vaikea kuvitella olevansa aktiivinen osa yhteiskuntaa, jos tämä ei näe itseään niissä tarinoissa, joita me kerromme ihmisyydestä. Villa haastaa katsojan miettimään sitä, ketkä saavat kertoa universaaleja tarinoita, ja keiden kehot ja identiteetit ovat universaaleja tai neutraaleja länsimaisessa kontekstissa, Iduozee huomauttaa.

– Moninainen kerronta ei myöskään saa olla vain performatiivista representaatiota, vaan moninaisuuden on ulotuttava myös kameran taakse ja päättäviin asemiin, trailerin tuottajana toiminut Balansia Filmsin toimitusjohtaja Swati Goyal muistuttaa.

Trailerin pääosanesittäjät Yoonsik Kim ja Kevina Igiraneza. Kuva: Silja Minkkinen

Teksti: Janina Ketola