Rakkautta & Anarkiaa esittää tänäkin syksynä kuluvan vuoden puhutuimmat musiikkielokuvat ja -dokumentit. Tässä katsaus ohjelmiston odotetuimpiin tapauksiin.

Her Smell
Ohj. Alex Ross Perry

Amerikkalaisen indie-elokuvan kultasormen Alex Ross Perryn (mm. Queen of Earth, R&A 2015 ja Golden Exits, R&A 2017) uutuudessa The Handmaid’s Tale -tähti Elisabeth Moss tekee uransa toistaiseksi väkevimmän elokuvaroolin riot grrrl -bändi Something Shen rääväsuisena keulahahmona Beckynä. Näistä biiseistä Bikini Killin ja Holen kaltaiset bändit olisivat kateellisia!

Dons of Disco
Ohj. Jonathan Sutak

Tämän vuoden R&A:n takuuvarmin yleisöhitti on posketon dokumenttielokuva 1980-luvulla miljoonia levyjä myyneestä italodisco-tähdestä Den Harrowsta. Teinityttöjen päiväuni Den Harrow personoitui seksikkääseen miesmalli Stefano Zandriin, joka näytti täydelliseltä kasaripopparilta, mutta ei puhunut sanaakaan englantia – saati sitten osannut laulaa. Todellisuudessa Future Brainin ja Don’t Break My Heartin kaltaiset biisit esitti amerikkalainen studiomuusikko Tom Hooker, joka nyt vuosikymmeniä myöhemmin haluaa saada oman osansa menestyksestä. Valmistaudu kieriskelemään myötähäpeässä leffateatterin pimeydessä!

Dons of Disco on synadiskon Searching for Sugar Man” –Kalle Kinnunen / R&A-katalogi

Blue Note Records: Beyond the Notes
Ohj. Sophie Huber
Miles Davis: Birth of the Cool
Ohj. Stanley Nelson

Jazz on tänä syksynä vahvasti esillä R&A-ohjelmistossa, ja näitä kahta merkkiteosta on mahdotonta erottaa toisistaan. Kaikkien aikojen tärkeimmän jazz-levymerkin historiaan paneutuva Blue Note Records: Beyond the Notes käsittelee labelin historiaa 1930-luvun lopusta nykypäivään ja marssittaa kankaalle lukemattomia muusikoita Herbie Hancockista Thelonious Monkiin. Trumpetistilegenda Miles Davisin perusteellinen henkilökuva puolestaan syventää artistin tarinaa parin vuoden takaisen R&A-suosikki Miles Aheadin (R&A 2016) jälkimainingeissa.

Tapahtumatärppi: We Jazz X R&A: Blue Notes with Aleksi Heinola Quintet 27.9. klo 10

Beats
Ohj. Brian Welsh

Mustavalkoinen Beats syöksyy pää edellä keskelle 1990-luvun alussa Iso-Britanniaa sekoittanutta laittomien reivien kiihkeää kulttuuria. Ylistystä festareilta ympäri maailmaan keränneessä kasvukertomuksessa on ajoittain samanlaista fiilistä kuin vaikkapa Human Trafficissa, 24 Hour Party Peoplessa ja Trainspottingissa (tosin vähemmällä määrällä heroiinia), ja Beatsin taustavoimista löytyy Steven Soderberghin kaltaisia vaikuttajia.

Ja se musiikki! Liquid Liquidin klassinen Optimo soi harmaassa skotlantilaisessa lähiössä rajumpana kuin koskaan. The Prodigyn, Leftfieldin, Orbitalin ja lukemattomien muiden artistien ikoniset rave-anthemit vievät kaikki teknoa kuunnelleet takaisin nuoruusmuistojensa pariin.

Varoitus: älä sekoita tätä Beatsia Netflixissä hiljattain ilmestyneeseen samannimiseen räppileffaan.

Leslie on Fire
Ohj. Stefan Berg

Tunnustan: ennen tämän elokuvan näkemistä en tiennyt ruotsalaisesta R&B-laulajasta ja räppäristä Leslie Taysta mitään, mutta vangitseva dokkari sai minut välittömästi tutustumaan hänen tuotantoonsa.

Ohjaaja Stefan Berg on seurannut 15 vuoden ajan maahanmuuttajataustaisen Leslie Tayn kasvutarinaa Malmön lähiöiden pikkurikollisesta kotimaansa eturiviin nousevaksi tuottaja-muusikoksi. ”Ruotsin Frank Oceaniksi” nimetty artisti äänittää ilman kompromisseja vuosien odotuksen päätteeksi valmistuvaa esikoisalbumiaan, kertoo avoimesti unelmistaan sekä saa entisen kotikaupunkinsa nuorison sekoamaan hänen noustessa lavalle Silvana Imamin seurassa.

Bonus: Mid90s
Ohj. Jonah Hill

R&A 2019 -ohjelmiston parhaan soundtrackin ja scoren pokaalin nappaa näyttelijä Jonah Hillin esikoisohjaus Mid90s. Kaikkien aikojen onnistuneimman skeittauksesta kertovan fiktioelokuvan (no okei, kulttiklassikko Thrashin’ on tietenkin omassa sarjassaan) scoren ovat säveltäneet The Social Networkin Oscar-palkitusta musiikista vastannut parivaljakko, Nine Inch Nails -muusikko Trent Reznor ja Atticus Ross. Mid90s:in soundtrack on puolestaan täynnä klassikkobiisejä Wu-Tang Clanista Pixiesiin ja Misfitsistä A Tribe Called Questiin. Erinomainen elokuva, mahtavat musiikit!

Bonus 2: Lukuisat muut musaleffat

Muista myös R&A:n muut musiikkiteemaiset elokuvat: PJ Harveyn viimeisimmän albumin syntyprosessiin sukeltava A Dog Called Money, Aretha Franklinin ikoninen konserttitaltiointi Amazing Grace, norjalaispoppari Auroran intiimi henkilökuva Once Aurora, veteraanirokkari David Crosbyn uraa käsittelevä David Crosby: Remember My Name, Leonard Cohenin ja Marianne Ihlenin rakkaustarinaa valottava Nick Broomfield -uutuus Marianne & Leonard: sanoja rakkaudesta, alkoholisoituneen Freud Marx Engels & Jung -keulahahmon Pekka Myllykosken syöksykierteeseen paneutuva dokkari Mystinen metsätyömies sekä Wild Rose, jossa yksinhuoltajaäiti haluaa country-tähdeksi.

Teksti: Johannes Kinnunen