34. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 16.26.9.2021.

Tiedotamme mahdollisista poikkeusjärjestelyistä kanavissamme torstaina 26.8.2021.

 

Festivaalitietoa

Suomen suurin ja kaunein elokuvafestivaali Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään vuosittain syyskuussa. Kulttuurin ystävät ja kyltymättömät cinefiilit vaeltavat pääkaupunkimme teattereihin luomaan viilenevään syksyyn ainutlaatuista, lämmintä festivaalitunnelmaa. Vuonna 1988 perustettu tapahtuma juhlii elokuvataidetta ja esittelee ennakkoluulottomasti rohkeita, ristiriitaisia ja visuaalisesti häikäiseviä uusia elokuvia.

Festivaali täydentää pääkaupungin elokuvatarjontaa tuomalla teattereihin ajankohtaisia elokuvia, joita Suomessa ei muuten olisi mahdollista nähdä. R&A:n ohjelmisto koostuu sekä tunnettujen että tuoreiden tekijälahjakkuuksien uutuuksista. Ohjelmisto on alkuvuosien Aasia-painotuksesta laajentunut käsittämään elokuvahelmiä kaikilta mantereilta. Festivaalin ideologisina oppimestareina loistavat mm. festivaalille nimen antanut Lina Wertmüller (Rakkautta ja anarkiaa, 1973), Spike Lee, Wong Kar-wai, Claire Denis, Peter Greenaway, Gaspar Noé, Kelly Reichardt, John Woo, David Cronenberg, Takeshi Kitano, Todd Solondz, Takashi Miike sekä Hayao Miyazaki. Nämä nimet löytyvät toistuvasti festivaalin ohjelmistosta ja kiinnostavat yleisöä vuosi – ja vuosikymmen – toisensa jälkeen.

Rakkautta & Anarkiaa on reilun 30 vuoden aikana laajentunut kahdesta teatterista noin 20 saliin ja noussut merkittäväksi 11-päiväiseksi elokuvataiteen juhlaksi. Elokuvanäytökset järjestetään Helsingin keskustassa: pääteatteri on Lasipalatsin upea funkisteatteri Bio Rex ja festivaali valtaa lisäksi elokuvapyhätöt pienestä suureen, Kinopalatsista Engeliin. Vuoden 1988 festivaalin ohjelmistossa oli 26 elokuvaa. Vuonna 2019 festivaalin ohjelmistossa oli noin 140 pitkää elokuvaa. Tämän lisäksi festivaalin Cut to the Chase – R&A Shorts -lyhytelokuvatapahtuma esitti yli 170 lyhytelokuvaa. R&A Shortsin ensimmäinen kotimainen kilpailu järjestettiin vuonna 2018.

Poikkeusvuonna 2020 järjestetty 33. R&A-festivaali keräsi huimat 29 000 kävijää. Luku on lähes puolet normaalin vuoden kävijämäärästä, vaikka koronapandemian takia näytöksiin myytiin lippuja alle kolmannes salien kapasiteetista.

R&A kokoaa vuosittain Helsinkiin tärkeitä elokuvantekijöitä puhumaan töistään sekä tapaamaan festivaaliyleisöä ja alan ammattilaisia. Vuosien varrella festivaalilla ovat vierailleet muun muassa Spike Lee, Danny Boyle, Tilda Swinton, Naoko Ogigami, Jan Kounen, Aleksandr Sokurov, Baz Luhrmann, Philip Ridley, Nicolas Winding RefnJacques Audiard, Lucile Hadžihalilović, Terence Davies ja Cristian Mungiu.

Maamme seuratuinta elokuvafestivaalia järjestää Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry. Ympäri vuoden aktiivisesti toimiva yhdistys järjestää myös keväistä Season Film Festivalia, maanlaajuista R&A-kiertuetta, Pulpettikino-elokuvakasvatusnäytöksiä, Rakkautta & Anarkiaa @ Bio Rex -esityssarjaa ja Finnish Film Affair -ammattilaistapahtumaa.

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa toteutetaan Suomen elokuvasäätiön, Helsingin kaupungin ja Euroopan Unionin Creative Europe MEDIA -ohjelman tuella.

HIFF – Rakkautta & Anarkiaa ry

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry on elokuvakulttuurin edelläkävijä, jonka missio on juhlia elokuvataidetta ja parantaa maailmaa rakkaudella ja anarkialla. Vuonna 1991 perustettu yhdistys toimii aktiivisesti ympäri vuoden. Yhdistyksen keskeisiä arvoja ovat avoimuus, yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry:n päätapahtuma on Suomen suurin ja merkittävin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään kansainvälinen ammattilais- ja markkinointitapahtuma Finnish Film Affair, joka toimii verkostoitumispaikkana suomalaisille ja ulkomaisille av-alan ammattilaisille sekä tarjoaa kansainvälisille elokuvaostajille mahdollisuuden tutustua uuteen suomalaiseen elokuvaan. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pohjoismaisille elokuva-ammattilaisille suunnattu Nordic Flair -ohjelma ja jaetaan Nordic Flair -palkinto tunnustuksena pohjoismaisen tekijän luovuudesta ja kansainvälisestä työstä.

Yhdistyksen elokuvakasvatushanke Pulpettikino tarjoaa Helsingin päiväkotilaisille, koululaisille ja heidän opettajilleen ilmaisen mahdollisuuden kokea elokuvaa valkokankaalta osana festivaalihumua.

Keväisin yhdistys järjestää laatuelokuvan kevätkauden, Season Film Festivalin. Tapahtuma tuo Helsinkiin tiiviin, mutta monipuolisen kattauksen uutta säväyttävää ja korkealaatuista elokuvaa R&A-maustein.

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry:n uusin hanke on Rakkautta & Anarkiaa @ Bio Rex -esityssarja. Loppuvuonna 2018 yhdessä Korjaamo Kinon kanssa lanseerattu sarja tarjoaa Suomen ykköselokuvafestivaalin ystäville ja uusille uteliaille elokuvanautintoja R&A-takuulla festivaalien välillä.

Yhdistys vie rakkauden ja anarkian sanomaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle – R&A-kiertue vie valikoiman festivaalin elokuvia ympäri Suomen. Mukana on pitkää ja lyhyttä muotoa, lastenelokuvaa ja kansainvälisiä helmiä. Kiertue alkaa vuosittain syyskuisen festivaalin jälkeen ja jatkaa seuraavan vuoden keväälle.

Rakkautta & Anarkiaa
Simonkatu 12 B 13,
00100 Helsinki

Puh. 010 315 6100

Henkilökunnan yhteystiedot Yhteistyökumppanit