/ Uutiset

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaettiin tiistaina 31.10.2023 Oslon oopperatalossa. Voittajaksi julistettiin tanskalainen satiiri Empire (Viften), jonka tarinan keskiössä ovat rodullistetut naiset Tanskan siirtomaa-ajan ryöpytyksessä. Värimaailmallaan ihastuttava Empire ei epäröi tuoda esille siirtomaahistorian rujoutta ja orjuuden kauheutta.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta kilvoitteli kuusi elokuvaehdokasta kustakin Pohjoismaasta. Koko ehdokaskaarti nähtiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistossa syyskuussa.

Tanskan kolonialismin historiaan pureutuva Empire vakuutti palkintolautakunnan poikkeuksellisella tarkkuudellaan. Palkintolautakunnan perustelut voittajavalinnalle olivat ylistävät: ”On harvinaista, että vastaan tulee elokuva, joka on näin vakaasti ja läpikotaisin harkittu viimeistä piirtoa myöten ja jonka jokaisesta kuvasta välittyy elokuvantekijöiden poikkeuksellisen selkeä visio. He tarjoavat yleisölle kauniin, makean ja värikkään herkun, joka on terästetty karvaalla myrkyllä ja kytevällä raivolla. Elokuva on monisyinen ja ajatuksia herättävä, eivätkä elokuvantekijät kompastele kertaakaan kertoessaan tarinansa tästä rumasta historian ajanjaksosta.”

Palkintolautakuntaan kuuluivat tänä vuonna Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen Tanskasta, Jóna Finnsdóttir Islannista, Inger Merete Hobbelstad Norjasta, Emma Gray Munthe Ruotsista ja Klaus Georg Hansen Grönlannista. Suomea lautakunnassa edusti Mikaela Westerlund.

Voittajaelokuva palkittiin 300 000 Tanskan kruunun (noin 40 000 euron) suuruisella palkinnolla, joka jaetaan tasan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajien kesken. Näin korostetaan sitä, että elokuva on tulos näiden kolmen päätoimijan tiiviistä yhteistyöstä.

Menestyksekkään satiirin luojat, ohjaaja Frederikke Aspöck ja käsikirjoittaja ja pääosanesittäjä Anna Neye, hurmasivat festivaalikävijät syyskuisella vierailullaan Helsingissä. Elokuvan tuottajina ovat toimineet Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff ja Meta Louise Foldager Sørensen.

Anna Neye & Frederikke Aspöck Helsinkivierailullaan syyskuussa 2023. © Mari Mur

Empire nousi R&A:n katsojaluvuissa pohjoismaisten elokuvien kärkijoukkoon. Festivaalikävijöiden suosima Empire vaati myös uusintanäytöksen toisella R&A-viikolla.

HIFF välittää sydämelliset onnittelut voittajille!