/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali nousi korona-ajan jälkeiseen yleisöennätykseen. Festivaali huipentui sunnuntaina loppuunmyytyyn päätösnäytökseen.

Suomen suurin, monipuolisin, kutkuttavin, kihelmöivin, kipein, tervein ja kaikin puolin paras elokuvafestivaali on tältä erää päättynyt. Festivaalin loppuunmyydyssä päätösgaalassa esitettiin Celine Songin moderni mestariteos PAST LIVES.

Festivaalille osallistui yhdentoista päivän aikana yli 51 000 elokuvan ystävää. Kyseessä on suomalaisten elokuvafestivaalien suurin kävijämäärä sitten koronapandemian.

Festivaalin ylivoimaisesti suosituin elokuva oli jenkki-indie-ikoni Kelly Reichardtin uusin teos SHOWING UP. Tuoreita R&A-hittejä olivat myös brittiohjaaja Charlotte Reganin huikea SCRAPPER, virolainen kungfu-komedia THE INVISIBLE FIGHT, Bollywoodia ja taistelulajeja naittava POLITE SOCIETY sekä rajoja rikkova trilleri FEMME.

Hittilistalle kipusivat myös kansainväliset gaalaelokuvat THE ZONE OF INTEREST, POOR THINGS, MONSTER – VAARALLINEN LEIKKI ja PAST LIVES, jotka esitettiin kukin Bio Rex Lasipalatsin täydelle tuvalle.

Muita erityisen himottuja näytöksiä olivat festivaalin vieraaksi saapuneen brittilegenda Timothy Spallin esittelemä VIIMEINEN VUORO (The Last Bus), festivaalin kotimaiset gaalaelokuvat Teemu Nikin PELURI – KUOLEMA ON ELÄVIEN ONGELMA ja Katja Gauriloffin JE’VIDA, gastroeroottinen gourmet-elokuva THE POT-AU-FEU, Takeshi Kitanon samuraieepos KUBI sekä Pedro Almodóvarin lyhytelokuvat.

Festivaali toi Helsinkiin koko joukon kiinnostavia elokuvantekijävieraita. Spallin lisäksi teoksiaan esittelivät muiden muassa Catherine Corsini (HOMECOMING), Gunnar Vikene (WAR SAILOR), Anna Neye ja Frederikke Aspöck (EMPIRE), Anna Hints (SAVUSAUNASISARUUS), Rainer Sarnet (THE INVISIBLE FIGHT), Lea Glob (APOLONIA, APOLONIA) ja Jonas Rothlaender (VILLI LEIKKI).

Myös R&A Shorts -lyhytelokuvat vetivät yleisöä elokuvateattereihin kuin magneetti rautapölyä. Eniten kiinnostusta herättivät Kotimaisen kilpailun näytökset. Kilpasarjan voittajat löydät täältä.

Finnish Film Affair toi Helsinkiin yli 500 elokuva-alan ammattilaista 26 eri maasta ja kolmesta maanosasta. Tapahtumassa esiteltiin yli 30 työn alla olevaa elokuva- ja sarjahanketta. FFA:ssa palkittiin Miia Tervon seuraava elokuva OHJUS ja kaksi muuta projektia.

KAVI:n ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisöäänestyksen voitti 20,000 SPECIES OF BEES, joka esitetään Kino Reginan kuukauden elokuvana marraskuussa.

37. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 19.–29. syyskuuta 2024. Seuraavan kerran vuoden parhaita elokuvia esitetään Helsingin elokuvateattereissa kevään R&A Spring Break -festivaalilla.