/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin Kotimainen kilpailu on ratkennut. Aurora-palkinnon voitti Elisabeth Marjanovic Cronvallin elokuva Reptilhjärnan. Kaikki palkitut kuusi elokuvaa esitetään festivaalilla lauantaina.

Muut palkitut ovat Karoliina Gröndahlin Ei nimi miestä pahenna (Uusi aalto -palkinto), Iiti Yli-Harjan Blush – An Extraordinary Voyage (Moving People and Images -palkinto), Arman Zafarin Murtuma (Paras opiskelijaelokuva), Tuukka Kovasiiven Jouko (juryn kunniamaininta) ja Fabian Munsterhjelmin Thank You in Your Language (Yleisöpalkinto).

Kilpasarjan voittajat valinneeseen raatiin kuuluivat tänä vuonna ohjaaja Emilia Hernesniemi, näyttelijä-käsikirjoittaja Eeva Putro ja ohjaaja-näyttelijä Mazdak Nassir.

Palkitut elokuvat esitetään KOTIMAINEN KILPAILU – PALKITUT -näytöksessä lauantaina klo 13 elokuvateatteri Maxim 1:ssä.

Aurora-palkinto: Reptilhjärnan

Reptilhjärnan

Kotimaisen kilpailun pääpalkinnon saa ruotsalainen Elisabeth Marjanovic Cronvall elokuvastaan Reptilhjärnan. Ruotsalais-suomalainen yhteistuotanto kertoo menestyneestä life coach Jakobista, joka palkataan inspiroimaan työttömiä.

Tuomariston mukaan elokuva käsittelee aina ajankohtaista aihettaan sekä hienovaraisesti että riemastuttavan röyhkeästi.

– Tuomaristo myöntää pääpalkinnon elokuvalle, joka oli kaikilta osa-alueiltaan laadukasta työtä. Elokuvalle, jonka näyttelijäntyö ansaitsee erityiskiitoksen, sillä sen jokainen rooli oli koosta riippumatta huolellisesti roolitettu ja ensiluokkaisesti näytelty. Elokuvan päärooli on taitavasti kirjoitettu monitasoiseksi henkilöksi, jota epäsympaattisesta käytöksestä huolimatta katsojana myös ymmärtää ja säälii, perustelut jatkuvat.

Parhaan kotimaisen lyhytelokuvan Aurora-palkinto on arvoltaan 2 000 euroa. Palkinnon sponsoroivat Aurora Studios ja Finnish Impact Film Fund.

Uusi aalto -palkinto: Ei nimi miestä pahenna

Ei nimi miestä pahenna

Suomalaisen elokuvan uudelle tekijälahjakkuudelle annettavan Uusi aalto -palkinnon saa Karoliina Gröndahl dokumenttielokuvallaan Ei nimi miestä pahenna. Elokuva kertoo viidestä Urposta ja heidän suhteestaan etunimeensä.

Juryn mukaan elokuva on humaani, hauska ja taitavasti rakennettu kokonaisuus, joka kertoo ihmisyydestä paljon enemmän kuin se alkuun antaa olettaa. Elokuva herättää huomaamaan näennäisen viattomassa lausumassa piilevän haavoittavuuden ja nostaa samalla kiusaamisen ja syrjinnän varsinaiseksi teemakseen.

Uusi aalto -palkinto on 1 500 euroa voittajan tulevan työn tuotantoon. Palkinnon sponsori on Suomen elokuvasäätiö.

Moving People and Images -palkinto: Blush – An Extraordinary Voyage

Blush – An Extraordinary Voyage

Kolmatta kertaa jaetun Moving People and Images -palkinnon voittaja on Iiti Yli-Harjan dokumenttianimaatio Blush – An Extraordinary Voyage. Palkintoraati perustelee herkän, empaattisen, lämpimän ja omintakeisen elokuvan nostavan koskettavasti esiin nuoren ihmisen ahdistuksen erilaisuuteen liittyen maailmassa, jossa jopa oman perheen jäsenet saattavat vielä pelätä tai tuomita toisenlaisuutta.

Yli-Harjan elokuva kertoo 18-vuotiaasta suomalais-kosovolaisesta Fatusta, joka näyttäytyy kauppareissulla ensimmäistä kertaa julkisesti meikeissä. Ennen R&A Shortsia teos on palkittu Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva -palkinnolla.

Monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta työssään korostavalle tekijälle myönnettävä palkinto on tuhat euroa tukea seuraavan teoksen kehittelyyn. Palkinnon rahoittavat vuorotellen Suomen elokuvasäätiö, AVEK ja Yle.

Blush – An Extraordinary Voyage on katsottavissa Yle Areenassa.

Paras opiskelijaelokuva: Murtuma

Murtuma

Parhaan opiskelijaelokuvan palkinnon saa Arman Zafari elokuvasta Murtuma. Elokuva on ohjaajan kandidaattityö Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitos ELO:lta. Elokuva kertoo Helenasta (Seidi Haarla), joka joutuu arvioimaan elämäänsä uusiksi yllättävien syytösten edessä.

Juryn mukaan taitavasti ohjattu teos saa katsojan samaistumaan kiusaajan vanhemman asemaan ja pohtimaan, voiko oma lapsi olla kykeneväinen väkivaltaiseen tekoon?

Myös Haugesundin elokuvajuhlilla esitetty elokuva kilpailee seuraavaksi Nordisk Panoraman New Nordic Voice -sarjassa. Parhaan opiskelijaelokuvan palkinto on akkreditointi ensi vuoden Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalille ja sen Finnish Film Affair -ammattilaistapahtumaan.

Juryn kunniamaininta: Jouko

Jouko

Palkintojen lisäksi jury antoi kunniamaininnan Tuukka Kovasiiven dokumenttielokuvalle Jouko. Elokuva kertoo katuparturi Jouko Näivästä, joka leikkaa kodittomien ja syrjäytyneiden hiuksia. Tuomaristo halusi myöntää kunniamaininnan elokuvalle, joka vie katsojan päähenkilön mukana syvälle yhteiskuntamme ulkopuolelle jääneiden ihmisten maailmaan, herättää myötätunnon ja saa katsojan avaamaan silmänsä katsomaan heitä, joiden ohi kuljemme päivittäin ajattelematta heidän kohtaloaan sen koommin.

Yleisöpalkinto: Thank You in Your Language

Thank You in Your Language

R&A Shorts -näytösten yleisö äänesti omaksi suosikikseen Fabian Munsterhjelmin elokuvan Thank You in Your Language, jossa näyttelijä Tiina Vainion (Pirjo Lonka) täytyy kuvata self-tape hotellihuoneessa mahdollisimman nopeasti saadakseen unelmaroolin. Yleisöpalkinto on tuhannen euron arvoine kalustovuokrauslahjakortti Kinos Rentalsille, joka on Kotimaisen kilpailun virallinen sponsori.

Kotimaiseen kilpailuun osallistui kaiken kaikkiaan 33 lyhytelokuvaa. Kaikki kuusi palkittua teosta esitetään KOTIMAINEN KILPAILU – PALKITUT -näytöksessä tänä lauantaina.