/ Uutiset

Elokuvataivaan portit pamahtavat ammolleen, kun Rakkautta & Anarkiaa astuu julistamaan tämän vuoden gaalaelokuvansa kaikelle kansalle. Festivaalin parrasvaloissa esitetään hätkähdyttäviä ja sydämen kurkkuun kohottavia mestariteoksia elokuvataiteen guruimmilta päälliköiltä. Syöksy sisään paratiisiin ja muista lukiessasi hengittää!

Suomen suurin ja monipuolisin elokuvafestivaali avaa syyskuussa oven rinnakkaiseen ulottuvuuteen, jossa kaikki – ja etenkin elokuvatarjonta – on täydellistä!

Festivaalin avajaiselokuvana nähdään Cannesin elokuvajuhlilla parhaan käsikirjoituksen palkinnon voittanut MONSTER (Japani, 2023). Festivaalin suosikkitekijöihin kuuluvan Hirokazu Kore-edan uusi mestariteos on kiemurtelevan kompleksinen ja tunteikas mysteeri mielikuvituksen voimasta.

Muun muassa elokuvista Shoplifters – Perhesalaisuuksia (R&A 2018) ja Pikku tähti (R&A 2022) tunnettu Kore-eda on nykyelokuvan eturivin ohjaaja, jonka kaikki keskeiset teokset on esitetty R&A:ssa.

Elokuvan koskettava musiikki jäi legendaarisen Ryūichi Sakamoton viimeiseksi sävellykseksi.

Yorgos L. ja hätkähdyttävä hitti

Poor Things (2023)

R&A-gaalan elokuvana esitetään itseoikeutetusti Yorgos Lanthimosin uppo-outo uutuus POOR THINGS (Irlanti-Britannia-USA, 2023). Muun muassa The Lobster (R&A 2015) ja The Killing of a Sacred Deer (R&A 2017) -elokuvien ohjaajan surrealistisessa eepoksessa Willem Dafoen esittämän hullun tiedemiehen henkiin herättämä Bella (Emma Stone) etsii itseään vinksahtaneen steampunk-henkisessä maailmassa.

Poor Things räjäyttää verkkokalvot ja muljauttelee aivoja uusiin asentoihin ensin Venetsian elokuvajuhlien kilpasarjassa ja heti perään R&A:ssa.

Ihmisoikeuksia ja ruumisautobisneksiä

Tänä vuonna ensi kertaa järjestettävä Ihmisoikeusgaala tarttuu yhteen tämän hetken tärkeimmistä ihmisoikeuksia koskevista kysymyksistä. Gaalan elokuvana esitetään Katja Gauriloffin odotettu JE’VIDA (Suomi, 2023), joka kertoo saamelaisten kohtelusta sotien jälkeisessä Suomessa. Elokuvan näyttämä kolonialismi on läsnä myös tämän päivän Suomessa.

Historian ensimmäinen koltansaamenkielinen pitkä elokuva sai maailmanensi-iltansa Tribecan elokuvajuhlilla, minkä jälkeen se nähdään syksyllä Torontossa ennen Suomen ensi-iltaa R&A:ssa. Se on komeasti kuvattu tarina pakkosuomalaistamisen paineessa kulttuurinsa hylänneestä Iidasta, joka palaa kotiseudulleen siskonsa kuoltua.

Poliittisen tilanteen myötä äärimmäisen ajankohtainen elokuva oli ilmiselvä valinta ihmisoikeusgaalan elokuvaksi. Pakkosuomalaistamisen jäljet heijastuvat vielä tähän päivään.

Je’vida (2023)

Kotimaisen gaalan elokuvana nähdään Teemu Nikin PELURI – KUOLEMA ON ELÄVIEN ONGELMA (Suomi-Italia, 2023). Hirtehisen mustan huumorin ja äkkiväärien käänteiden täyttämä tarina kertoo ruumisautobisneksen halvimmista kuskeista Risto Kivestä (Pekka Strang) ja Arto Niskasta (Jari Virman), joista toisella ei ole sydäntä ja toisella aivoja. Löytyisikö kaivattu uusi alku hämäräperäisen bisnesnaisen (Elina Knihtilä) pyörittämästä laittomasta uhkapelistä?

Loppu tulee, et ole valmis

Kaikki päättyy aikanaan, mutta tällaista huipennusta saa hakea kissoin ja koirin niistä elokuvista, joihin on salakuljetettu kissoja ja koiria. Festivaalitaivas kohoaa asteen korkeammalle, kun R&A:n päätösgaalassa esitetään Yhdysvalloissa sensaatiomaisen vastaanoton saanut PAST LIVES (USA, 2023).

Wong Kar-wain elokuvataiteen mieleen tuova Celine Songin pakahduttava esikoispitkä kertoo etärakkaudesta ja siirtolaisuudesta Yhdysvaltoihin lapsena muuttaneen Noran (Greta Lee) ja Etelä-Koreaan jääneen Hae Sungin (Teo Yoo) silmin. Tämä päätöselokuva pitää yleisön silmäkulmat kosteina koko loppuvuoden!

Past Lives (2023)

Past Lives (2023)

Kaikki gaalaelokuvat saavat festivaalin jälkeen elokuvateatterilevityksen kautta maan.

Festivaalin ohjelmisto ja vieraat julkistetaan 31. elokuuta, jolloin alkaa myös sarjakorttien myynti. Lipunmyynti alkaa 7.9.

36. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 14.–24. syyskuuta pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa.