/ Uutiset

Tämän vuoden Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voitti Valdimar Jóhannssonin ohjaama Lamb (Dýrið). Ohjaajan esikoispitkä kuljettaa katsojan Islannin jylhille syrjäseuduille. Maanviljelijäpariskunta löytää yllättävän ratkaisun lapsettomuuteensa, kun heidän lampaansa synnyttää kummallisen karitsan. Lapsen ja vanhemman suhteen lisäksi elokuva tarkastelee ihmisen oikeuksia ja vastuuta suhteessa muunlajiseen luontoon. Palkinto jaettiin Helsingin Musiikkitalossa 1. marraskuuta.

Palkintolautakunnan perusteluissa elokuvaa kuvataan vaikuttavaksi, häiritseväksi ja ainutlaatuiseksi elokuvakokemukseksi.

“Ohjaaja luo Lambissa ainutlaatuisen menetyksen, surun ja kauhun kertomuksen. Omintakeinen tarina tutkii klassisia teemoja: ihmisen suhdetta luontoäitiin sekä mitä tapahtuu, jos uhmaa tämän voimia. Se käsittelee myös vanhemmuuden kauneutta ja raakuutta sekä äärimmäisiä tekoja, joihin saattaa ryhtyä, kun kokee itselleen kuuluvan onnen olevan uhattuna.” Tarinan lisäksi kiitoksen saa myös elokuvan tekninen toteutus: “Elokuva on häiritsevä ja omaperäinen elokuvakokemus. Eläinten herkkyyttä kaikista pienimpäänkin poikkeamaan näiden ympäristössä käytetään luomaan tunne piilevästä uhasta, jota korostaa upeasti alati tarkkaavainen, mutta hienovarainen kameratyö ja aavemainen äänimaailma. Vähäisten merkityksellisten elementtien osuva käyttö luo herkeämättömän kauhun tunteen sekä luo visuaalisesti tehokkaan ja tiheätunnelmaisen elokuvaelämyksen. Lamb on vaikuttava debyytti ohjaaja Valdimar Jóhannssonille.”

Palkintoraatiin kuuluivat Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen, Mikaela Westerlund, Jóna Finnsdóttir, Inger Merete Hobbelstad sekä Emma Gray-Munthe.

Kauhun ja kansantaruston kielellä puhuva elokuva herätti suurta suosiota myös tämän vuoden R&A:ssa. Elokuvan ohjaaja Jóhannsson ja tuottaja Hrönn Kristinsdóttir vierailivat samalla Helsingissä. R&A onnittelee tekijöitä!

Ohjaaja Valdimar Johansson ja tuottaja Hrönn Kristinsdottir hotellin portaikossa.

Valdimar Jóhannsson ja tuottaja Hrönn Kristinsdóttir Helsingissä © Mari Mur

 

Lue lisää muista palkintoehdokkaista. 

Lamb on myös osa tämän vuoden R&A-kiertueen ohjelmistoa.