/ Uutiset
Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon -elokuvan kultainen päähenkilö istuu ammeessa ja lukee kirjettä.

Cut to the Chase – R&A Shorts -lyhytelokuvaohjelmiston kotimaisen kilpailun palkinnot on nyt jaettu. Parhaan kotimaisen lyhytelokuvan palkinnon sai Mari Mantelan Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon. 

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kotimainen lyhytelokuvakilpailu on nyt ratkennut. Tuomaristo julisti voittajaksi Mari Mantelan lyhytelokuvan Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon. Elokuvan keskiössä on avioelämän kynnyksellä oleva nainen, joka kadottaa pulssinsa ja muuttuu kultaiseksi. Elokuva on kuvaus alkoholistivanhemman jättämistä jäljistä, jotka seuraavat mukana vielä aikuisuudessa. Voittaja saa 2000 € arvoisen Aurora-palkinnon, jonka sponsoroi Aurora Studios. 

Mantela kommentoi tuomariston kommentit kuultuaan, että on harvinaista ja hienoa saada palautetta lyhytelokuvasta. Mitaltaan lyhyt elokuva on valtava työ, jonka kanssa saattaa kuitenkin jäädä yksin. Elokuva on palkittu aiemmin myös Tampereen elokuvajuhlilla.

Suomen elokuvasäätiön sponsoroiman, uudelle tekijälupaukselle suotavan Uusi Aalto -palkinnon sai puolestaan Terhi Niemisen Granada. Elokuvan päähenkilö Terhi joutuu luopumaan vanhasta Granada-autostaan, mikä herättää kivuliaita tuntemuksia. 

Kotimaisen kilpailun ammattilaistuomaristoon kuuluivat tänä vuonna näyttelijä-muusikko Fanni Noroila, elokuvantekijä-kirjoittaja Suvi West ja av-taiteilija Sasha Huber. Moving People and Images -palkinnon osalta tuomariston neuvoa antavana jäsenenä toimi elokuvantekijä-opettaja Erol Mintaş (Academy of Moving People and Images).

Sunna Nousunniemi sovittaa sarvilakkia

Boso mu ruovttoluotta (2022)

Moving People and Images -palkinnon sai Sunna Nousuniemen Boso mu ruovttoluotta, joka on ohjaajan henkilökohtainen kuvaus seksuaaliväkivallan aiheuttamasta seurauksista. Vaikka menneisyyttä ei voi muuttaa, auttavat lähipiirin tuki ja ystävältä lahjaksi saatu saamelainen sarvilakki parantumisessa. Palkinto myönnetään elokuvantekijälle, jonka työ huomioi inklusiivisuuden ja monimuotoisuuden. Sen rahoittavat Yle, AVEK ja Suomen elokuvasäätiö. 

Kilpailun opiskelijapalkinnon sai Niko Väistö elokuvallaan Kaamoksen valossa. Dokumentaarinen lyhytelokuva käsittelee elämää rekikoirien parissa. Tuomariston kunniamaininnan sai Reetta Saarikoski elokuvallaan Ensi kesää varten, jonka keskiössä on kasvitieteellisen puutarhan vanhin jättilumme. Yli satavuotias kukka kukkii ainoastaan öisin. 

Tämän vuoden yleisöäänestyksen voitti Lotte Laitisen Levykauppa, joka kertoo – nimensä mukaisesti – levykaupan sosiaalisista suhteista ja ihastumisesta.

Lue lisää Kotimaisesta kilpailusta.