/ Uutiset
Stop-Zemlian päähenkiö kurottelee kiipeilytelineeseen.

Rakkautta & Anarkiaa omistaa tänä vuonna kokonaisen sarjan ukrainalaiselle ja Ukrainan tilannetta valaisevalle nykyelokuvalle. Katso Ukrainaa näyttää Ukrainan, jossa elämä ja elokuva jatkuvat, kaikesta huolimatta.

Katso Ukrainaa -sarja ohjaa katseen näkymiin, jotka jäävät yleensä tarkastelun ulkopuolelle. Mukana on sotaa ja kärsimystä, mutta myös yhteiskuntakritiikkiä, ensirakkautta ja toivoa. Uhriuttaminen on itsessään vallankäytön menetelmä, joten on tärkeää näyttää myös toisenlaisia todellisuuksia. Sarja on kuratoitu yhteistyössä Ukrainan elokuvapäivien ohjelmistojohtaja Nataliya Teramaen kanssa.

Sarjassa nähdään Butterfly Vision (ohj. Maksym Nakonechnyi) ja Klondike (ohj. Maryna Er Gorbach), jotka kuvaavat pitkittyneen sodan psykologisia vaikutuksia. Sodassa menehtyneen Mantas Kvedaravičiusin Mariupolis 2 -elokuvassa sota ei ole traagisia lehtikuvia ja sotilaita, vaan jätettä ja tuhotun kaupungin riekaleita. R&A näytti Klondiken myös huhtikuisessa hyväntekeväisyysnäytöksessä.

Dmytro Sukholytkyy-Sobchukin Cannesissa debytoinut Pamfir kertoo trillerin keinoin perheestä ja luottamuksesta. Pikkurikollinen joutuu lapsensa vahingon vuoksi lähtemään vielä viimeisen kerran rikoksen polulle. Kansainvälisiä festivaaleja kiertänyt Sirpaleiden talo käsittelee myös perheitä, tosin toimimattomia sellaisia. Dokumentti kuvaa Itä-Ukrainassa sijaitsevaa lasten huostaanottolaitosta, jonne on pyritty luomaan lapsille taianomainen turvatila. Lasten leikeissä ja murheissa liikkuva elokuva voisi sijoittua minne vain, mutta se sijoittuu lähelle entistä rintamalinjaa. 

Huolimatta jo vuosia jatkuneesta sotatilasta, Ukrainassa on tehty ja tehdään jatkuvasti uutta elokuvaa. Elämä jatkuu, tavalla tai toisella.

Jatkumon tekee näkyväksi Stop-Zemlia, joka sukeltaa kiovalaislukiolaisten maailmaan, josta jokainen nuoruutta joskus elänyt voi todennäköisesti löytää samastumispintaa. 2020-luvun taitteen Kiovassa sota luo vielä etäisen taustansa. Nykyhetki tuo elokuvan ylle melankolisen kalvonsa. Elokuvaa on verrattu HBO:n Euphoriaan, joskin aseturvallisuuskursseilla varustettuna. 

Nataliya Teramae kommentoi sarjaa itsenäisyyspäivän tunnelmien keskeltä:

“Heräsin tänään Ukrainan itsenäisyyspäivänä ilmahyökkäyssireeniin, kuten koko Ukraina. Olemme yhä ylpeitä siitä, keitä olemme, huolimatta stereotypioista, korruptiosta ja niin edelleen. Emme ole huonompia kuin muu Eurooppa. Voit nähdä rakkaan Ukrainamme katsomalla sarjan ihastuttavia ja monipuolisia elokuvia. Nämä elokuvaohjaajat ovat työstäneet uusia elokuvia, saaneet palkintoja ja toimineet samalla vapaaehtoisina armeijassamme. Kuten näette, täytyy olla todella lahjakas ollakseen ukrainalainen elokuvaohjaaja.”

Rakkautta & Anarkiaa haluaa osoittaa kunnioituksensa ukrainalaisille elokuvantekijöille Ukrainan itsenäisyyspäivänä.