/ Uutiset

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2022 elokuvapalkinnon ehdokkaat viidestä Pohjoismaasta on julkistettu. Kaikki ehdokaselokuvat esitetään Norjassa Haugesundin elokuvajuhlilla pohjoismaisen elokuvan tribuutissa.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa.  Ensimmäisen palkinnon vuonna 2002 sai Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä. Palkinnosta tuli vuotuinen vuonna 2005, mistä lähtien se on jaettu säännöllisesti. Viime vuonna palkinnon sai Jonas Poher Rasmussenin dokumenttielokuva Pako (Flee).

Vuosien varrella voittajiin ovat lukeutuneet monien muiden muassa sellaiset tunnetut nimet kuin Roy Andersson, Josef Fares, Pernilla August, Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Ruben Östlund, Benedikt Erlingsson ja Joachim Trier.

Suomen ehdokkaaksi on valittu  Teemu Nikin  Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia. Sykähdyttävä ja visuaalisesti ainutlaatuinen elokuva kertoo sokean, pyörätuolia käyttävän Jaakon kokemusmaailmasta Nikille tyypillisen mustan huumorin keinoin trilleriksi yltyvässä romanttisessa tarinassa, jossa tehdään matkaa rakkaan luokse. Jaakon alati supistuva maailma esitellään katsojalle turhia selittelemättä.

Suomen palkintolautakuntaan kuuluivat Mikaela Westerlund, Kalle Kinnunen ja Kaisu Isto ja he perustelivat valintaansa seuraavasti: Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia on muodoltaan ja aiheeltaan poikkeuksellinen elokuva. Teemu Nikki saa katsojan koukkuun trillerimäisen tiheällä ja aitousvaikutelmaan panostavalla kerronnalla. Mukaansatempaavuus johdattelee pohtimaan pinnan alla kulkevaa merkittävää yhteiskunnallista teemaa. Päähenkilön näkökulma ja tarina ovat hienossa tasapainossa: Petri Poikolaisen ainutlaatuinen päärooli on emotionaalisesti lopulta jopa tärkeämpi elementti kuin toteutuksen todella innovatiiviset keinot.

Norjan ehdokas on The Worst Person in the World on Joachim Trierin Oslo-trilogian viimeinen osa, jossa kolmekymppinen Julie (Cannesissa parhaana naisnäyttelijänä palkittu Renate Reinsve) yrittää selvittää, mitä elämältään haluaa niin työ- kuin ihmissuhderintamalla.

Islannin ehdokas Valdimar Jóhannssonin esikoiselokuva Lamb vie Islannin syrjäseuduille, jossa lapsettomuus kalvaa maanviljelijäpariskuntaa. Yllätys tuo muutoksen arkeen ja lopputuloksena on mustan huumorin, kansantaruston ja sydänsärkevän perhedraaman kiehtova kudelma.

Myös Tanskan ehdokas Hlynur Pálmasonin ajaton ja kaunis Godland vie katsojan Islantiin, jonne nuori tanskalaispappi Lucas lähetetään kirkkoa perustamaan 1800-luvun lopulla. Hän haluaa tutustua uuteen kotimaahansa ja matkustaa saaren  läpi hevosella ratsastaen selässään suuri kameralaitteisto, jolla on tarkoitus tallentaa paikallisten arkea.

Ruotsin ehdokas Nathalie Álvarez Mesénin Guldbagge-palkittu debyytti Clara Sola sijoittuu Costa Rican syrjäseuduille, jossa asuvaa Claraa pidetään henkiparantajana, pyhän neitsyen valittuna. Ristiriidan tilanteeseen tuo se, ettei Clara suostu asettumaan pyhään rooliinsa, vaan haluaisi toteuttaa seksuaalisia halujaan.

Kaikki viisi ehdokaselokuvaa nähdään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.  Koko ohjelmisto aikatauluineen julkaistaan 1.9.2022.

Vuoden 2022 elokuvapalkinnon voittaja julkistetaan tiistaina 1.11.2022 Helsingissä Pohjoismaiden neuvoston vuotuisen istunnon yhteydessä.

Lisää tietoa palkinnosta, palkintolautakuntien perustelut löytyvät täältä: www.nordiccouncilfilmprize.com