/ Uutiset

Suomen suurin ja kaunein elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa palaa täydellä liekillä syyskuussa. Jo 35. kerran järjestettävän elokuvahurmoksen ensimmäiset paljastukset saapuvat maahan suoraan maailman kärkifestivaaleilta.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ensimmäisiin ohjelmistopaljastuksiin kuuluu itseoikeutetusti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun voittanut ALCARRÀS.

Ohjaaja Carla Simónin maanläheinen ja värikäs elokuva kertoo katalonialaisen pikkukylän viljelijäperheestä, jonka elämä mullistuu, kun perhetilan ylle lankeaa häädön uhka.

Nettijulkaisu IndieWiren David Ehrlich ylisti arviossaan ohjaajaa ja hänen käyttämiään katalonialaisia amatöörinäyttelijöitä, jotka tekevät elokuvasta ravistelevan kunnianosoituksen katoaville perinteille.

Kotimainen elokuva palaa maailmalta

Kotimaisen elokuvan uusia kansainvälisiä huipputekijöitä esitellään peräti kahdessa Suomen ensi-illassa.

Mercedes Bentso -dokkarillaan Ei koskaan enää (R&A 2018) yleisön lumonnut Aino Suni tuo R&A:han esikoisfiktionsa SYDÄNPETO. Göteborgin elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut visuaalisesti henkeäsalpaava elokuva kertoo 17-vuotiaasta räppäri Elinasta (ilmiömäinen Elsi Sloan), joka muuttaa ätinsä kanssa Ranskaan ja rakastuu epätoivoisesti uuteen sisarpuoleensa.

Kotimaisen elokuvan juhlinnan kruunaa Mikko Myllylahden esikoispitkä METSURIN TARINA. Pohjoiseen hulluuteen pureutuva absurdi Cannes-voittaja on myös R&A:n tämän vuoden kotimainen gaalaelokuva.

JFK, elosteleva vanha elvis ja villainen lapsi

Kansainvälisen elokuvan puolelta festivaalin ensimmäisiin julkistettuihin huipputapauksiin kuuluu Oliver Stonen (mm. JFK – avoin tapaus, 1991) paluu yhdelle historian kohutuimmista rikospaikoista dokumenttielokuvassa JFK REVISITED.

Itävallan kauhukakara ja R&A-suosikki Ulrich Seidl saattelee katsojansa eläkeparatiisiin elostelevan iäkkään iskelmälaulajan siivellä tutun illuusiottomassa elokuvassaan RIMINI.

Islantilaisen Valdimar Jóhanssonin fantastisessa festivaalihitissä LAMB maanviljelijä Maria (Noomi Rapace) saa mahdollisuuden äitiyteen, kun hänen lampaalleen syntyy karitsa, jolla on ihmislapsen vartalo.

Lisää tukea Ukrainalle

R&A jatkaa tuen osoittamista Ukrainalle omistamalla ohjelmistostaan kokonaisen sarjan ukrainalaisille ja Ukrainaa käsitteleville nykyelokuville.

Sarjassa nähdään muun muassa Sundancessa ja Göteborgin elokuvajuhlilla palkittu sydäntäraastava dokumenttielokuva SIRPALEIDEN TALO (A House Made of Splinters). Ohjaaja Simon Lereng Wilmontin (The Distant Barking of Dogs, 2017) elokuva kertoo sodan varjossa Itä-Ukrainassa toimivan orpokodin yrityksistä luoda lapsille taianomaisen turvallinen tila. Dokkarin foley-äänistä vastaa Suomen lahja elokuvaäänelle Heikki Kossi yhdessä Pietu Korhosen kanssa.

Toinen Ukraina-sarjaan jo valittu elokuva on Maryna Er Gorbachin piinaava Donbassin alueelle sijoittuva draama KLONDIKE, joka oli myös R&A:n huhtikuisen hyväntekeväisyystapahtuman elokuva.

Syksyn festivaalin ohjelmisto julkistetaan syyskuussa. Lisää ohjelmistopaljastuksia on luvassa kesän aikana täällä ja tuolla (ja sosiaalisessa mediassa).

35. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 15.–25.9.2022.