/ Uutiset
David Byrne's American Utopia

Teeman elokuvafestivaali muistaa edelliset elämänsä

Rakkautta & Anarkiaa onnittelee ystäväänsä, 10-vuotiasta Teeman elokuvafestivaalia! Kumppanikanavamme marraskuisessa elokuvajuhlassa nähdään tänäkin vuonna monta R&A-suosikkia kuten TEHERAN, RAKKAUDEN KAUPUNKI, TÄMÄ EI OLE BERLIINI ja tuoreimpana DAVID BYRNE’S AMERICAN UTOPIA. Syyskuussa R&A:ssa jo nähtiin yhteiselokuvana UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES (2010), Apichatpong Weerasethakulin mestariteos, joka Suomessa on nähty vain R&A:ssa ja Teemalla. Teeman elokuvafestivaali jatkuu Teemalla sunnuntaihin 21.11. ja Yle Areenassa senkin jälkeen. Tässä artikkelissa festivaalin tuottaja-ohjelmistosuunnittelija Kati Sinisalo muistelee festivaalin ensimmäistä vuosikymmentä.

Setä Boonmee muistuttaa siitä, että on juhlavuosi: Teeman elokuvafestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2012, ja marraskuussa festivaali tulee taas, jo kymmenennen kerran. Se on myös ihan oikea 10-vuotissynttäri, sillä marraskuussa 2011 Teemalla pidetty Elokuvan juhlaviikko oli festivaalin syntyhetki.

Kymmenen vuotta sitten televisiossa ja verkossa ei järjestetty elokuvafestivaaleja, joten aluksi termin käyttö ujostutti. Vaan mikä muukaan se olisi kuin festivaali: hetkeksi paikan valtaava yhteinen elokuvan juhla.

Sen olemuskin alkoi heti hahmottua: klassikkoja, kulttileffoja ja uutuuksia sulassa sovussa, välissä filmihulluja intoilemassa näkemästään, oma komea ilme.

Meidän festivaalia voi viettää makaamalla kotisohvalla kalsareissa tai tanssimalla yksin pyjamassa, mutta virtuaalisesti sielläkin ollaan yhdessä elokuvan taikapiirissä. Kuten Mark Cousins totesi festivaalin avaussanoissaan 2014: “Television ainutlaatuisuus, se että se on jokaisen kotona yhtä aikaa, tekee siitä täydellisen välineen elokuvafestivaalille.”

Ohjaaja Mark Cousins Helsingissä vuonna 2014. Kuva: Mari Laukkanen / HIFF – Rakkautta & Anarkiaa.

Festivaalimme ytimessä on intoileva rakkaus elokuvaan sen monissa muodoissa. Ei siis ihme, että Rakkautta & Anarkiaa tuntui alusta asti sielunkumppanilta, esikuvaltakin. Epävirallista yhteistyötä R&A:n kanssa tehtiin heti, ja suhteemme on virallistuttuaankin pysynyt ihanan intohimoisena.

Vuosien varrella tosi moni Teeman festivaalille valittu elokuva on nähty ensin R&A:ssa, R&A:n tekijöitä ja katsojia on ollut meillä kameran edessä todistamassa, tanssimassa ja säikkymässä kolmipyörää ja Mark Cousinsin Helsingin-vierailukin oli festivaaliemme yhteishanke.

Ensimmäisenä varsinaisena festivaalivuonna 2012 Teeman festivaalilla nähtiin muun muassa Juna saapuu asemalle, Metropolis, Vertigo, Bright Star, Be Kind Rewind, A Single Man, Synecdoche New York ja Setä Boonmeen edelliset elämät. Minusta ne kaikki voisivat olla R&A-elokuvia. Osa olikin. Eikä esimerkiksi Apichatpong Weerasethakulin mystistä Setä Boonmeeta ole Suomessa muualla nähtykään kuin R&A:ssa ja Teeman festivaalilla.

Hyvä te ja me! Jatketaan intoilua!

Kati Sinisalo on Yle Kulttuurin tuottaja ja Teeman elokuvafestivaalin tuottaja-ohjelmistosuunnittelija.

10. Teeman elokuvafestivaali järjestetään Teemalla ja Areenassa 16.–21.11.

Ohjelmiston esittely Ylen sivuilla

Ohjelmisto Areenassa

Osin R&A:ssa kuvattu festivaalin juhlavideo ”You talkin’ to me” – unohtumattomat elokuvarepliikit

Teeman elokuvafestivaalin merkkivuotta juhlistettiin syyskuussa myös julistenäyttelyllä R&A:ssa, pääteatteri Bio Rexissä. Ylen artikkelissa Kati Sinisalo ja graafikko Kirsi Kukkurainen kertovat julisteiden synnystä.