/ Uutiset
Flee

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 2021 tanskalaisdokumentille FLEE

Rakkautta & Anarkiaa onnittelee!

Väkevä ja koskettava FLEE kertoo Aminin tarinan lapsuudesta Afganistanissa sodan jaloissa, Talibanin valtaannoususta ja paosta Moskovan kautta Eurooppaan. Ohjaaja-käsikirjoittaja Jonas Poher Rasmussen on tuntenut Aminin kouluajoista asti yli 20 vuotta. Ystävyys mahdollistaa luottamuksen ja myötätunnon, jonka turvin Amin voi ensimmäistä kertaa kertoa kaiken pakolaiselämästään ja myös kamppailustaan seksuaalisen identiteettinsä suhteen. Elokuvassa Aminin haastattelut muistuttavat terapiaistuntoja, joissa padotut muistot hitaasti pääsevät esiin.

Kertoakseen Aminin tarinan Rasmussen käytti animaatiota täydennettynä uutisraporteilla Afganistanin sodasta ja Perestroika-ajan Moskovasta, dokumenttielokuvassa jopa mullistavalla tavalla. Animaation avulla hän pystyi säilyttämään päähenkilön anonymiteetin, kuvittaa tapahtumat, joissa kamera ei ollut läsnä ja myös kommentoida Amirin kertomusta vaihdellen animaatiotekniikoita. Ratkaisu vetää katsojan lähemmäs, tehden elokuvasta hyvin intiimin kokemuksen.

FLEE sai ensi-iltansa ja palkittiin tämän vuoden tammikuussa Sundancen elokuvafestivaalilla Yhdysvalloissa ja on sen jälkeen kerännyt lukuisia palkintoja. Viimeaikaiset tapahtumat Afganistanissa vain korostavat elokuvan ajankohtaisuutta ja tärkeyttä. Palkintolautakunnan perusteluissa ylistetään FLEEN yhdistävän harvinaisella tavalla esteettisen, poliittisen ja inhimillisen ulottuvuuden täydelliseksi taiteelliseksi kokonaisuudeksi. ”Elokuva kyseenalaistaa aikamme pakolaiskeskustelua konkreettisesti ja ravistelevasti. Katsojan on kuitenkin helppo samastua Aminin yleiseen eksistentiaaliseen epävarmuuteen, jota elokuva tukee havainnoimalla yksityiskohtia ja tilanteita harkitusti ja välillä humoristisestikin…  FLEE kertoo tuiki tärkeän, ajassa kiinni olevan ja koskettavan tarinan siitä, miten kaikilla on oikeus onnelliseen lapsuuteen ja turvalliseen kotipaikkaan etnisestä alkuperästä, iästä ja seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta.”

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on Pohjolan merkittävin elokuvapalkinto ja myönnettiin tänä vuonna 20. kerran. 300 000 Tanskan kruunun suuruisen tunnustuksen jakavat ohjaaja-käsikirjoittaja Rasmussenin kanssa käsikirjoittaja Amin sekä tuottajat Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie ja Signe Byrge Sørensen. Palkitsemistavalla korostetaan elokuvan taiteenlajina olevan tulosta näiden kolmen päätoimijan tiiviistä yhteistyöstä. Elokuvan tuottajiin kuuluvat myös näyttelijät Riz Ahmed ja Nikolaj Coster-Waldau, jotka ovat mukana ääninäyttelijöinä FLEEN englanninkielisessä versiossa.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaina olivat tänä vuonna FLEEN lisäksi ALMA (Islanti), ENSILUMI (Suomi), GUNDA (Norja) ja TIIKERIT (Ruotsi). Kaikki ehdokaselokuvat esitettiin tuttuun tapaan Suomen valkokankailla HIFF – Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa. Lisää ehdokkaista voit lukea R&A Median jutusta.