/ Uutiset

R&A Shorts -palkintoa tavoittelee 34 kotimaista lyhytelokuvaa – “Sisältö on aivan timanttia”


Cut to the Chase – R&A Shorts -lyhytelokuvaohjelmiston kotimaiseen kilpailuun on valittu 34 lyhytelokuvaa. Kilpailun lisäksi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin lyhytelokuvaohjelmistossa nähdään maailman suurimmilla elokuvafestivaaleilla palkittuja lyhytelokuvia. Cut to the Chase – R&A Shorts -ohjelmisto esitetään 22.–26. syyskuuta.

 

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin lyhytelokuvaohjelmiston Cut to the Chase – R&A Shorts kotimaiseen kilpailuun on valittu 34 elokuvaa. Esiraati valitsi elokuvat 155:n kilpailuun lähetetyn uuden lyhytelokuvan joukosta. Viime vuoden kilpasarjan voitti Iiti Yli-Harjan lyhytanimaatio OIKEITA MIEHIÄ.

Neljättä kertaa järjestettävään kotimaiseen kilpailuun osallistuu sekä todella nimekkäitä tekijöitä että tuoreita lupauksia. Kilpailun pääpalkinto on arvoltaan 1 500 euroa ja sen tarjoaa Audio Network. Kilpasarjan voittajat julkistetaan lauantaina 25. syyskuuta.

Kotimaisen kilpailun ammattilaistuomaristoon kuuluvat näyttelijä Satu Tuuli Karhu, elokuvantekijä-opettaja Christopher L. Thomas sekä vapaa kirjoittaja Mathilda Larsson. Tuomariston neuvoa-antavana jäsenenä toimii elokuvantekijä Erol Mintaş.

 

Uusi palkinto korostaa monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta

Moving People and Images -palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäisen kerran. Palkinto myönnetään elokuvantekijälle, jonka työ huomioi inklusiivisuuden ja monimuotoisuuden. Tuhannen euron palkintosumma on tarkoitettu tekijän seuraavan työn tukemiseen. Lisäksi osana palkintoa tekijällä on mahdollisuus konsultaatiokeskusteluun AVEK:n ja YLE:n kanssa seuraavaa työtään koskien.

Aloitteen palkinnon jakamiseksi on tehnyt Erol Mintaş. Palkinnon mahdollistavat Suomen elokuvasäätiö, AVEK sekä YLE.

“Tämä uusi palkinto osoittaa, että suomalainen elokuva-ala on valmis avautumaan ja tekemään tilaa uusille äänille. Muutos on mahdollinen, kun haastamme vallitsevat rakenteet”, sanoo Erol Mintaş.

Suomen elokuvasäätiön rahoittama Uusi aalto -palkinto annetaan uudelle tekijälupaukselle. Lisäksi kilpailussa palkitaan paras opiskelijaelokuva sekä yleisön suosikkielokuva. Yleisöpalkinnon tarjoaa Audio Network.

 

Palkittuja elokuvia ja altavastaajien ääniä

Festivaalilla esitetään viiden päivän aikana yhteensä 149 lyhytelokuvaa 26:ssa kuratoidussa kokonaisuudessa. Ohjelmiston ytimessä on uusi kotimainen ja eurooppalainen lyhytelokuva.

Vahva animaatiovuosi näkyy läpi festivaalin, myös lyhytelokuvaohjelmistossa. Animaation juhlaa! -sarja esittelee kuusi tuoretta eurooppalaista animaatiota. Ranskalaisen Bastien Duboisin SOUVENIR SOUVENIR on palkittu lukuisilla festivaaleilla, muun muassa Sundancessa ja Clermont-Ferrandin lyhytelokuvajuhlilla. Elokuvassa mies suunnittelee elokuvaa isoisänsä sotamuistoista ristiriitaisin tuntein.

Niin ikään myös festivaalin Afrikka-teema on esillä lyhytelokuvien puolella. African Express – lyhäripysäkki -sarjassa esitetään viisi lyhytelokuvaa eri puolilta maanosaa. Egyptiläisen Sameh Alaan I AM AFRAID TO FORGET YOUR FACE voitti Kultaisen palmun Cannesissa 2020.

Kehot, rajat -sarjassa pureudutaan ihmisenä olemiseen kehollisuuden näkökulmasta. Ranskalaisen Pauline Pénichoutin opiskelijatyönä valmistunut MAT AND HER MATES on tuore ja yllättävä dokumentti, jossa kohdun omaavat henkilöt tarkastelevat omia kohtujaan ja pohtivat suhdetta omaan kehoonsa. Elokuva palkittiin Clermont-Ferrandin lyhytelokuvajuhlilla kolmessa sarjassa.

 

Barrikadeilla tavataan! -sarja on omistettu yhteiskunnalliselle vastarinnalle ja altavastaajien äänelle. Norjalaisen Anders Sømme Hammerin DO NOT SPLIT kertoo Hongkongia vuonna 2019 ravisuttaneista protesteista. Mielenosoittajien näkökulmasta kuvattu lyhytelokuva ylsi Oscar-ehdokkuuteen saakka.

“Lyhytelokuvat muodostavat oman kiehtovan maailmansa R&A:n ohjelmiston sisällä. Luonteeltaan näytökset eroavat pitkistä elokuvista siinä, että niissä esitetään usean elokuvan sarjoja, mutta sisältö on aivan timanttia. Usein lyhytelokuvat toimivat näytön paikkana uusille tekijöille. Esimerkiksi tämän vuoden R&A-gaalaelokuva PLEASURE on kehitelty lyhytelokuvasta, jonka ohjaaja Ninja Thyberg esitteli meillä 2016”, kertoo tuottaja Hilla Okkonen.

 

Itse kuratoitujen sarjojen lisäksi festivaalilla esitetään erilaisia yhteistyösarjoja. Nykytaiteilija Nastja Säde Rönkön sarja Pehmeitä tarinoita hajoamisesta on toteutettu yhteistyössä AV-arkin kanssa. Sarja esitetään festivaalin päätöspäivänä sunnuntaina 26. syyskuuta. Taiteilija on paikalla keskustelemassa elokuvista yleisön kanssa näytöksen jälkeen.

 

 

 

Tämän vuoden R&A Shorts -trailerin LAND OF RUIN on ohjannut Santeri Suvanto ja tuottanut Mimosa Jaskari.

Katso traileri YouTubesta

 

R&A SHORTS: KOTIMAINEN KILPAILU

 

KOTIMAINEN KILPAILU 1

Siiri Halko: Haikara
Elias Kahla: Varjoja radalla
Kai Rintamaa: Silmät tummat kuin yö
Pia Andell: Rekonstruktio
Aleksi Salmenperä: Poke
Markus Virpiö: Nähdään tunnin kuluttua
Iiti Yli-Harja: Kaikki äitini puhelut

 

KOTIMAINEN KILPAILU 2

Anssi Määttä: Knock, Knock
Inga Pohjolainen: Kokko
Anna Äärelä: Auringonpistos
Saara Hakkarainen: No perkele
Lotta Taarasti: Röökitauko
August Joensalo: Space Is Quite a Lot of Things
Anton Baer: Manian lapset

 

KOTIMAINEN KILPAILU 3

Virpi Suutari: Kansanradio – Runonlaulajien maa
Arttu Kapulainen: Pastorin vaimo
Ilja Rautsi: Night of the Living Dicks
Anssi Määttä: Hysteria
Hanna Hovitie: Kuoriutua, kukoistaa, kuolla
Anni Puolakka: Sydämestä

 

KOTIMAINEN KILPAILU 4

Sameli Muurimäki: Leskimies ja elokuvakamera
Virva Kunttu, Vuokko Kunttu: Ikuisesti Moskova
Tuomas Kurtakko: Überfrog
Inka Rusi: Bind
Aleksi Delikouras: Souturetki
Krista Hannula: Lääkäri Johansson
Santtu Salminen: Suoterapia

 

KOTIMAINEN KILPAILU 5

Pirjo Ojala: A Burning Voice
Mika J. Ripatti: Kultahäät
Ezra Gould: Ill
Emilia Hernesniemi: Hei hei Tornio
Basha Troni: Väkivallan tanssi
Malakias: Merenneito purnukassa
Saara Hakkarainen: Hiljaisuus

 

34. Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 16.–26. syyskuuta pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa. Ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan torstaina 2. syyskuuta, jolloin alkaa myös sarjakorttien myynti. Näytöskohtaisten lippujen myynti käynnistyy torstaina 9. syyskuuta.

Festivaalin käytännön järjestelyistä kerrotaan tarkemmin, kun Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräykset yleisötilaisuuksia koskien festivaalin ajalle ovat tiedossa. Nykyiset määräykset ovat voimassa 12. syyskuuta saakka. Festivaalitapahtumien terveysturvallisuudesta tullaan huolehtimaan väljillä katsomoilla, kasvomaskeilla, huolellisella hygienialla sekä yleisöä ohjeistamalla.