/ Uutiset

Kuvataiteilija Sami Viljanto suunnitteli vuoden 2021 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille täyteläisen värikkään julisteen. Viljanto kertoo saaneensa tärkeän opetuksen vuoden 1998 festivaaleilla.

 

Mitä täällä oikein tapahtuu?

Lokit kirkuvat ja liitävät ympäri huonetta, jonka keskellä tupakoi kissanaamarilla kasvonsa peittänyt ihmishahmo. Hänellä on yllään sininen tupakkatakki – kokosamettia, aivan epäilemättä. Taaempana istuu kaksi porkkananenäistä hahmoa, joista toisen sininen tukka on ilmiliekeissä.

Miksi tupakkatakissa on jääkiekkojoukkue JYP:n vanha kilpilogo? Kenen ylioppilaskuva löytyy piirongin päältä? Ympäri huonetta lojuu kirjoja, joista tarkkasilmäinen on erottavinaan ainakin Hannu Salaman Juhannustanssit – tulessa ollaan tässäkin.

Ja mitkä kaksi elokuvajulistetta on ripustettu seinälle portaiden taakse?

 

Iloa koronan keskelle

”Minua kiinnostavat unenomaiset todellisuudet. Maailmat, joissa mitä tahansa voi tapahtua, mutta joissa kaikki tuntuu samaan aikaan täysin luonnolliselta. Vasta herätessään ja yrittäessään kuvailla näkemäänsä jollekin toiselle ymmärtää, että eihän se kaikki ihan tavanomaista ollutkaan”, kertoo julisteen suunnitellut kuvataiteilija Sami Viljanto.

”Sellaisessa paikassa taitaa tämänkin julisteen lähtökohta olla.”

“Vasta herätessään ja yrittäessään kuvailla näkemäänsä jollekin toiselle ymmärtää, että eihän se kaikki ihan tavanomaista ollutkaan.”

Festivaalin julistetaiteilijan on valinnut vuodesta 2000 lähtien Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin graafikko Samppa Ranta.

“Olen seurannut Sami Viljannon töitä jo pitkään. Kuten elokuvien, myös julistetaiteen osalta jokainen vuosi on erilainen. Vaihtelevuus kuuluu asiaan”, taustoittaa Ranta.

“Viime vuonna oli Edith Hammarin pelkistetty työ, tällä kertaa julisteesta tuli täyteläisen värikäs. Iloisilla väreillä iloa koronan keskelle!”

 

Mitä opimme Truman Show’sta?

Vuoden 2021 festivaalin tunnukseksi on poimittu julisteen sinitukkainen hahmo. Hahmo näyttää istuvan kaikessa rauhassa ja seuraavan katseellaan intensiivisesti jotain, vaikka tukka on tulessa – millainen elokuvakokemuksen pienoiskuva!

”Rakkautta & Anarkiaa on opettanut minut ymmärtämään, että nautin elokuvasta sitä enemmän mitä vähemmän tiedän siitä etukäteen. Trailerit ja esittelytekstit ovat siis osaltani saaneet jäädä”, Viljanto kertoo.

”Oivallus syntyi vuoden 1998 festivaaleilla, Truman Show -elokuvan näytöksessä. Elokuva itsessään ei välttämättä ole mikään kaikkien aikojen mestarillisin teos, mutta minulle elokuvakokemuksena se on hyvin lähellä kärkeä. Ja teoriani mukaan ennen kaikkea siksi, etten tiennyt siitä saliin astuessani mitään.”

Viljannon julisteessa olohuoneen nurkkiin kasvaa mäntyjä, ja kirjahyllyt ovat myös kerrostaloja. Kaupunkitila, sisätila ja ihmismielen salaperäinen sisäavaruus sulautuvat toisiinsa.

Kotona istuminen saa nyt riittää. On aika palata kaupungille, elokuvateatteriin ja leffojen pariin.

Bring your ass back!

 

Teksti: Pyry Waltari

 

Rakkautta & Anarkiaa järjestetään Helsingissä 16.–26.9.2021.

Voit tutustua Sami Viljannon töihin tässä osoitteessa.