/ Uutiset

Valta, toiseus ja representaatiot -kurssilta työkaluja muuttuvaan maailmaan

Yhteistyössä UrbanApan kanssa toteutettu kolmiosainen kurssi pureutuu taidekenttää puhuttaviin isoihin kysymyksiin. 

Maailma muuttuu ja taiteen kenttä sen myötä. Viimeaikainen keskustelu mm. rasismista, kulttuurisesta omimisesta, #MeToo:sta ja representaatiosta on herättänyt isoja kysymyksiä taiteellisesta vallasta ja vapaudesta. UrbanApa taideyhteisö ja HIFF – Rakkautta & Anarkiaa ry aloittavat yhteistyön, jonka päämääränä on tarjota taidekentälle matalan kynnyksen alusta keskustelulle ja oppimiselle. 

Vuonna 2021 järjestettävä ensimmäinen kurssi koostuu kolmesta luentotapahtumasta, joihin on mahdollista osallistua myös erikseen. Kokonaisuuden kuratoinnista vastaavat UrbanApan Sonya Lindfors ja Olga Palo. Palo on teatterintekijä, käsikirjoittaja ja kirjailija, joka on kiinnostunut feministisestä taiteentekemisestä, seksuaalisuuden kysymyksistä ja esseistä. UrbanApan taiteellinen johtaja, koreografi Lindfors työskentelee intersektionaalisen feminismin, spekulatiivisten fiktioiden ja dekoloniaalin unelmoinnin parissa.

Olga Palo

Olga Palo. Kuva: Anna Autio

“Kurssi on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille,” Olga Palo rohkaisee. “Itse ainakin toivon, että kaikki, joita millään lailla pohdituttaa, ihmetyttää, suututtaa tai ihastuttaa viimeaikaiset keskustelut representaation ympärillä tulisivat ja löytäisivät joitain vastauksia. Tai oikeastaan ehkä uusia kysymyksiä – kyse on kuitenkin enemmän ajattelun ja tekemisen välineistä kuin jostain opista jonka kerran luettuaan osaa oikeat vastaukset. Uskon, että nämä kysymykset mietityttävät tällä hetkellä monia.”

Kurssilla avataan keskustelua ja sen näkökulmia taiteentekijän kannalta. Kurssin tarkoituksena on tarjota tekijöille työkaluja uusien kysymyksenasettelujen ymmärtämiseksi sekä auttaa tunnistamaan ja analysoimaan elokuvan ja tv:n rakenteita sekä omaa rooliaan representaatioiden tuottajana. 

Palo toivoo kurssilaisilta kriittistä ajattelua sekä rohkeutta kysyä kysymyksiä ja haastaa niin itseään kuin luennoitsijoita. “Mutta myös kunnioitusta kanssatekijöitä kohtaan. Halua omaksua uutta ja kyseenalaistaa sitä mihin ja miksi on tottunut – ehkä jopa sitä mistä pitää kaikkein eniten.”

Kurssin ensimmäinen osa järjestetään verkkotapahtumana. Back to basics! -osassa lähdetään liikkeelle perusasioista ja tutkitaan mm. representaation politiikkaa, valtaa ja diversiteettiä. Kurssin pitäjinä toimivat Palo ja Lindfors. Seuraavilla kerroilla puhutaan esimerkiksi roolituksista sekä inkluusion välineistä. “Haluamme kuitenkin kuulostella kentän ja osallistujien tarpeita ja tehdä päätökset tulevien kertojen aiheista sen perusteella,” Olga Palo kertoo. 

“Tällaisina vaikeinakin aikoina – tai ehkä erityisesti nyt – on tärkeää pitää yllä keskustelua ja haastaa itseään ja muita tekemään paremmin, kuvitella ja rakentaa rikkaampaa, kestävämpää ja tasa-arvoisempaa taidekenttää,” pohtii HIFF ry:n toiminnanjohtaja Anna Möttölä. “UrbanApa on suomalaisen kulttuurialan moniottelija ja edelläkävijä työssään feministisemmän kulttuurialan eteen. Tämä kurssi syntyi yhteisistä havainnoista ja tarpeista. Jaamme vahvan uskon siihen, että taiteen avulla on mahdollisuus muuttaa maailmaa. HIFF:issä haluamme jatkuvasti paremmin ymmärtää omaa positiotamme taiteen esittäjinä, mahdollisuuksiamme ja sokeita pisteitämme. On mahtavaa päästä tekemään yhteistyötä UrbanApan kanssa ja kokeilemaan erilaisia ketteriä keinoja parantaa maailmaa. Tämä kurssi on prosessi kaikille meille tekijöillekin, opimme yhtä lailla,” Möttölä sanoo. 

Sonya Lindfors. Kuva: Veikko Kähkönen

UrbanApa X HIFF presents:
Valta, toiseus ja representaatiot – työkaluja muuttuvaan maailmaan
OSA 1: Back to basics!

9.-10.2.2021 klo 16:30-18:30
Verkkotapahtuma Zoom-alustalla

Kurssi pidetään suomeksi.
Liput (0 / 5 €) 

Ilmoittaudu & osta lippusi täältä! 

Ilmoittautuminen on auki 8.2. saakka tai kunnes kurssi on täynnä.

Osallistumislinkki toimitetaan tapahtumaan ilmoittautuneille erikseen sähköpostilla. 

UrbanApa on antirasistinen ja feministinen taideyhteisö, joka toteuttaa tapahtumia, julkaisuja ja festivaaleja. www.urbanapa.fi 

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry on elokuvakulttuurin edelläkävijä, jonka missio on juhlia elokuvataidetta ja parantaa maailmaa rakkaudella ja anarkialla. Ympäri vuoden toimivan yhdistyksen päätapahtuma on Suomen suurin ja merkittävin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa. www.hiff.fi

Lisätietoja:

Hilla Okkonen, tuottaja
Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa
hilla@hiff.fi