/ Uutiset

Viikonloppuna Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan voittanut NOMADLAND saa lisänäytöksen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Tämän vuoden R&A-vieraiksi saapuvat virolaisen elokuvan kärkinimi Veiko Õunpuu, dokumenttielokuvan A Year Full of Drama ohjaaja ja päähenkilö sekä syksyn kiinnostavimmat kotimaiset elokuvantekijät.

Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen leijonan voittanut NOMADLAND (2020) saa lisänäytöksen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla jo loppuun varatun Suomen ensi-illan lisäksi. Savoy-teatterissa lauantaina 26.9. järjestettävän näytöksen liput tulevat myyntiin tiistaina 15.9. klo 12. R&A-yleisön suosikiksi jo debyytillään The Rider (R&A 2018) nousseen ohjaaja Chloé Zhaon uutuutta on ylistetty muun muassa pääosaa esittävän Frances McDormandin maagisesta roolisuorituksesta.

Rakkautta & Anarkiaa saa tänä vuonna kansainvälisiä elokuvantekijävieraita Virosta. Maan elokuvan ykkösnimi Veiko Õunpuu (mm. Sügisball, 2007) esittelee festivaalilla Lappiin sijoittuvan modernin westernin VIIMEISET (Viimased, 2020), jonka rooleissa nähdään muun muassa Tommi Korpela ja Laura Birn.

VirostaR&A:n vieraiksi tulevat myös dokumenttielokuvan A YEAR FULL OF DRAMA (2019) ohjaaja Marta Pulk ja päähenkilö Alissija-Elisabet Jevtjukova. Elokuva seuraa Suomessakin uutisoitua virolaisen Kinoteatterin ihmiskoetta, jossa 21-vuotias teatteriummikko Jevtjukova palkattiin katsomaan kaikki maan teattereissa vuoden aikana ensi-iltansa saaneet 224 esitystä.

Kotimaisia elokuvantekijöitä voi tavata uutuuselokuvien näytöksissä. Elokuvansa esittelevät muun muassa Kotimaisen gaalan elokuvan ENSILUMI (2020) ohjaaja Hamy Ramezan, räväkän satiirisen komedian NIMBY (2020) ohjaaja Teemu Nikki näyttelijöineen ja tunnelmallisen dokumentin SJÄLÖ – THE ISLAND OF SOULS (2020) ohjaaja Lotta Petronella.

Upouuden KARPO (2020) -dokumentti-elokuvan näytöksessä katsojat pääsevät kysymään kiperiä elokuvan legendaariselta päähenkilöltä Hannu Karpolta. Kotimaisia elokuvantekijöitä on paikalla myös lyhytelokuvanäytöksissä.

R&A-elokuvia on mahdollista katsoa tänä vuonna myös verkossa. Rakkautta & Anarkiaa -verkkopalvelu aukeaa Festival Scope -sivustolla tiistaina 15.9.

Myös festivaalin jälkeen loka-marraskuussa elokuvateattereissa järjestettävät R&A Jälkilöyly -näytökset on nyt julkistettu.

33. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 17.–27. syyskuuta 2020.