/ Uutiset

R&A:n koko ohjelmisto on nyt julki

Rakkautta & Anarkiaa starttaa palkitulla jenkki-indie-uutuudella NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS. Suomen suurin ja monipuolisin elokuvafestivaali saavutti tasa-arvotavoitteen – tämän vuoden elokuvista jopa yli puolet on ohjannut nainen tai muunsukupuolinen henkilö. Koronapandemia aiheuttaa muutoksia festivaalin käytännöissä.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin avajaiselokuvana nähdään Eliza Hittmanin odotettu uutuus NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS (2020). Berliinin elokuvajuhlilla ja Sundance-festivaalilla palkittu elokuva kertoo teini-ikäisestä Autumnista (Sidney Flanigan), joka matkustaa serkkunsa Skylarin (Talia Ryder) kanssa New Yorkiin tehdäkseen abortin. Tarkkakatseinen elokuva raottaa Yhdysvaltain terveydenhoitojärjestelmän epäoikeudenmukaisuutta harvoin nähdyllä herkkyydellä.

Kotimaisen gaalan elokuvana esitetään Hamy Ramezanin ENSILUMI (2020). Palkittujen lyhytelokuvien ja Tuntematon pakolainen (2017) -dokumentin ohjaajan ensimmäinen pitkä fiktio kertoo turvapaikkaa hakevan iranilaisen perheen arjesta vastaanottokeskuksessa, koulussa ja kesäisessä Suomessa. Kaunis ja syvästi koskettava elokuva tuo turvapaikanhakijoiden kuvaukseen humaania lämpöä, joka aihetta käsittelevästä ajankohtaisesta keskustelusta usein unohtuu.

Esikoisohjauksellaan Beasts of the Southern Wild (R&A 2012) paikan cinefiilien sydämissä valloittanut ohjaaja Benh Zeitlin palaa valkokankaille R&A-gaalan elokuvalla. WENDY (2020) kääntää Peter Panin tarinan nurin kertomalla sen kadonneita poikia kaitsevan Leenan eli Wendy Darlingin näkökulmasta. Tunteita ravisteleva elokuva ammentaa aineksensa sadun sydämestä: vanhenemisen pelosta, lapsenuskosta, äitiydestä ja luontosuhteesta.

Keväällä perutun ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yhteyteen siirretyn Season Film Festivalin kunniaksi järjestettävässä Season-gaalassa esitetään afrikkalaisamerikkalaisen nykyelokuvan virstanpylväs QUEEN & SLIM (2019), joka tempaa katsojansa polttavan ajankohtaiselle pakomatkalle Yhdysvaltain eteläosien halki. Beyoncén visuaalisesta albumista Lemonade (2016) tunnetun Melina Matsoukasin ohjaaman rasismia ruotivan hypnoottisen romanssin pääosissa loistavat Daniel Kaluuya (Get Out, 2017, Black Panther, 2018) ja Jodie Turner-Smith.

Elokuvahistorian R&A-henkisiä klassikkoja esittelevä R&A Trailblazers -sarja saa oman gaalansa. Parasite-ohjaaja Bong Joon-Hon aikaisempi mestariteos MEMORIES OF MURDER (2003) perustuu todelliseen sarjamurhaajan ajojahtiin. Terävän yhteiskuntakritiikin, mustan huumorin ja hyytävän jännityksen välillä tasapainoileva murhamysteeri on yksi lajityyppinsä parhaista teoksista.

Yhdentoista päivän elokuvajuhla huipentuu australialaiseen festivaalihittiin BABYTEETH (2019). Shannon Murphyn rosoinen indie-romanssi kuvaa syöpää sairastavan teini-ikäisen Millan ongelmallista ensirakkautta. Vakavasta aiheesta huolimatta elokuva pursuaa huumoria, värejä ja nuoruuden elämäniloa. Pääosassa nähdään nouseva australialaistähti Eliza Scanlen (mm. Pikku naisia, 2019, Sharp Objects, 2018).

Laatuelokuvaa maailman joka kolkasta

Gaalojen ulkouolellakin Rakkautta & Anarkiaa juhlii elokuvan moniäänisyyttä mieltä kiihottavien teosten muodossa. Festivaalilla esitetään yhdentoista päivän aikana noin 140 pitkää elokuvaa ja yli 170 lyhytelokuvaa yhteensä noin 560 näytöksessä.

The Rider (R&A 2018) -ohjaaja Chloé Zhaon uutuudessa NOMADLAND (2020) kaiken menettänyt kuusikymppinen Fern (Frances McDormand) vaeltaa nykypäivän nomadina läpi Yhdysvaltain poliittisen todellisuuden.

Tien päälle vie myös jenkki-indie-western FIRST COW (2020), jonka on ohjannut R&A-suosikki Kelly Reichardt.

R&A Trailblazers -sarjan kruunaa tänä vuonna sata vuotta täyttävä afrikkalaisamerikkalaisen mykkäelokuvan mestariteos WITHIN OUR GATES (1920, ohj. Oscar Micheaux).

Festivaalilla esitetään tänäkin vuonna laatuelokuvia joka puolelta maailmaa. Eri puolilta Afrikkaa tulevat teokset saavat oman African Express -sarjan, jossa nähdään muun muassa sudanilaisohjaaja Amjad Abu Alalan festivaalihitti YOU WILL DIE AT TWENTY (2019).

Vuoden väkevimmän elokuvan tittelistä puolestaan kisaa australialaisen Justin Kurzelin väkivaltainen rikoselämäkerta TRUE HISTORY OF THE KELLY GANG (2019).

Yli puolet R&A-elokuvista naisten ohjaamia

Rakkautta & Anarkiaa on päässyt tavoitteeseen, johon se sitoutui osana elokuva-alan kansainvälistä 5050×2020-tasa-arvo-aloitetta. Tämän vuoden R&A-elokuvista 51 % on ohjannut nainen tai muunsukupuolinen henkilö. Pitkistä elokuvista naisten ohjaamia on 37 % ja lyhytelokuvista 62 %. Yli 850:stä ohjelmistoon harkitusta pitkästä elokuvasta 35 % oli ohjannut muu kuin mies. Ohjelmistoa valitsevasta R&A-ministeriöstä 80 % on naisia.

Festivaalin yhteydessä järjestettävän Suomen suurimman elokuva-alan ammattilaistapahtuman Finnish Film Affairin paneeleissa käsitellään muun muassa representaatiota suomalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Korona aiheuttaa muutoksia käytäntöihin

Koronapandemian seurauksena festivaalilla kiinnitetään erityisen paljon huomiota hygieniaan ja kävijöiden turvallisuuteen. Kuhunkin näytökseen myydään lippuja vain puolet elokuvasalin kapasiteetista. Turvavälit pidetään myös muissa teatteritiloissa ja jonoissa. Salien siivousta on tehostettu ja festivaalin henkilökunta on paikalla neuvomassa yleisöä. Tapahtuman järjestelyissä noudatetaan viranomaisten ohjeita ja suosituksia.

Täältä löydät lisää tietoa festivaalin koronaa koskevista järjestelyistä.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvia voi tänä vuonna katsoa myös kotisohvalta. Osa festivaalin elokuvista tulee olemaan tarjolla digitaalisena Festival Scope -palvelun kautta.

Aiempien vuosien R&A-hittejä on tarjolla Yle Teemalla ja Yle Areenassa, joiden syyskuun ohjelmistossa ovat muun muassa Call Me By Your Name (R&A 2017), Whiplash (R&A 2014), God’s Own Country (R&A 2017) ja A Dog Called Money (R&A 2019).

Tänä vuonna Rakkautta & Anarkiaa -elokuvia esitetään elokuvateattereissa myös festivaalin jälkeen. R&A Jälkilöyly -näytösten avulla pyritään siihen, että mahdollisimman moni voi nähdä haluamansa elokuvat vaikka paikkamäärät saleissa ovat rajoitetut.

33. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 17.–27. syyskuuta. Festivaalin koko ohjelmisto ja tapahtumat löytyvät nyt näiltä sivuilta. Yksittäislippujen myynti alkaa 10. syyskuuta.