/ Uutiset

Nordic Flair -palkinto Heikki Kossille – Pohjoismaiden parhaat elokuvat R&A:ssa

Foley-artisti Heikki Kossi saa tämän vuoden Nordic Flair -palkinnon. Neljättä kertaa jaettava palkinto annetaan ansioituneelle elokuvantekijälle, joka tekee pohjoismaista osaamista tunnetuksi maailmalla.

Elokuvien ääniefektejä työkseen tekevä Kossi on laajaa kansainvälistä arvostusta nauttiva foley-artisti. Hänen työnsä jälkeä on kuultu muun muassa elokuvissa Ad Astra (2019, ohj. James Gray), Lumotut (The Beguiled, 2017, ohj. Sofia Coppola) ja Hymyilevä mies (2016, ohj. Juho Kuosmanen).

– Olen otettu ja kiitollinen saamastani huomionosoituksesta. Rakkautta & Anarkiaa on merkittävä festivaali, ja palkinto osoittaa syvää ymmärrystä elokuvan eri tasoista. Ennen kaikkea olen iloinen elokuvaäänen saamasta huomiosta. Ääni on kerronnan tunne ja sen ymmärtäminen avaa ihmeellisiä mahdollisuuksia, Kossi sanoo.

Kossi kertoo työstään ja esiintyy yleisölle festivaalin Masterclass-tilaisuudessa, jonka järjestämistä tukee Nordisk Film & TV Fond. Festivaalilla Kossin ääniä voi kuulla hänen omassa suosikkiprojektissaan PIKKU PRINSSI (Le Petit Prince, 2015) sekä Kossin ja kuvataiteilija Saara Ekströmin yhteistyötä esittelevässä lyhytelokuvasarjassa SIGHT AND SOUND: EKSTRÖM & KOSSI.

Aikaisempina vuosina Nordic Flair -palkinnon ovat saaneet näyttelijät Pilou Asbæk ja Laura Birn sekä elokuvaohjaaja Lone Scherfig. Palkinnon myöntävät Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali ja sen yhteydessä järjestettävä elokuva-alan ammattilaistapahtuma Finnish Film Affair.

Pohjoismaista laatua valkokankailla

Rakkautta & Anarkiaa esittää tänäkin vuonna parhaat pohjoismaiset uutuudet.

Norjalaisen Dag Johan Haugerudin ravisteleva draama BEWARE OF CHILDREN (Barn, 2019) palkittiin keväällä Göteborgin elokuvajuhlien pääpalkinnolla.

Muutaman vuoden takaisen islantilaishitin Pässit (Rams, R&A 2015) ohjaaja Grímur Hákonarson palaa R&A-kankaille maatalouden korruptioon paneutuvalla uutuudellaan MILK COUNTY (Héraðið, 2019).

Tanskalaisen Jeanette Nordahlin esikoiselokuvassa WILDLAND (Kød & blod, 2020) nähdään Vallan linnake -tähti Sidse Babett Knudsen loistavassa roolissa rikollisperheen matriarkkana.

Ruotsalaisen elokuvan kärkeä festivaalilla edustaa maan elokuvavelho Roy Anderssonin rajatonta mielikuvitusta pursuava vinjettien kaleidoskooppi KOHTI ÄÄRETÖNTÄ (Om det oändliga, 2019). Elokuva nappasi Venetsian elokuvajuhlien parhaan ohjaajan palkinnon viime syksynä.

Tuttuun tapaan Rakkautta & Anarkiaa esittää myös kaikki Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa tavoittelevat elokuvat. Ehdokkaat julkistetaan 18.8. Haugesundin elokuvafestivaalilla Norjassa.

33. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 17.–27. syyskuuta. Festivaalin ohjelmisto julkistetaan 27. elokuuta. Lisää ohjelmistopaljastuksia on luvassa vielä elokuun aikana.

Koronaepidempian vaikutuksista festivaalin tuotantoon kerrotaan lähempänä festivaalia.