/ Uutiset

Italialaisohjaaja Lina Wertmüllerin klassikkoelokuva Rakkautta ja anarkiaa avaa vuoden 2020 Rakkautta & Anarkiaa @ Bio Rex -esityssarjan.

Rakkautta & Anarkiaa @ Bio Rex -esityssarja juhlii ohjaaja Lina Wertmülleriä, jolle lokakuussa myönnettiin Yhdysvaltain elokuva-akatemian kunnia-Oscar. Jo vuonna 1977 hän oli tehnyt historiaa saamalla ensimmäisenä naisena parhaan ohjaajan Oscar-ehdokkuuden elokuvastaan Mies joka osti elämänsä.

Italialaisen elokuvan raikkain provokaattori oli myös luonnollinen valinta kaikkien aikojen ensimmäisen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin, tuolloisen Kulttuuriyhdistys Imagen elokuvaviikon, ohjelmistoon vuonna 1988. Wertmüllerin vuoden 1973 läpimurtoelokuvasta Rakkautta ja anarkiaa (Film d’amore e d’anarchia) tapahtuma myös nappasi nimensä. Esitämme elokuvasta tuoreen digitaalisen restauroinnin, englanninkielisin tekstein.

Elokuva kertoo intomielisestä Tuninista (Giancarlo Giannini), joka 1930-luvulla saapuu maaseudulta Roomaan kostamaan anarkistiystävänsä kuolemaa murhaamalla Mussolinin. Majoittautuminen fasistien suosimaan bordelliin ja rakastuminen nuoreen Tripolinaan (Lina Polito) alkavat kuitenkin himmentää aatteen paloa. Wertmüllerille tyypillinen ronski tyylittely ja riehakas tarinankerronta loistavat, kuten myös vakiokaartiin kuuluva Giannini tyypillisenä tumpeloivana päähenkilönä sekä Mariangela Melato vastarintataistelun veteraanina Salomèna.

”Minulla on kaksi sielua. Toinen on leikkisä, ironinen, huumorintajuinen. Toinen on yhteydessä ihmiselämän dramaattiseen puoleen ja inhimillisiin ongelmiin ympäri maailman. Nämä kaksi luontoa elävät minussa eivätkä koskaan jätä minua. Elokuvani kenties heijastelevat tätä persoonallisuutta tiedostamattani.”
(Lina Wertmüller Hillary Westonin haastattelussa / Criterion 2017)

Elokuvan jälkeen keskustellaan Wertmüllerista ja tammikuussa jo kuumana käyvästä Oscar-kaudesta, moderaattorina R&A:n toiminnanjohtaja ja Oscar-entusiasti Anna Möttölä.

Rakkautta & Anarkiaa @ Bio Rex: Love & Anarchy
Korjaamo Kino Bio Rex (Mannerheimintie 22-24)
Su 19.1. klo 14.00
Liput nyt myynnissä Korjaamo Kinon verkossa sekä kassalla Töölössä ja Bio Rexissä.
Peruslippu 11 €, opiskelijat ja eläkeläiset 9 €.

Kesto: 120 min