/ Uutiset

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 elokuvapalkinnon saivat ohjaaja May el-Toukhy, käsikirjoittaja Maren Louise Käehne ja tuottajat Caroline Blanco ja René Ezra tanskalaiselokuvasta QUEEN OF HEARTS (Dronningen). Voittaja julkistettiin tiistai-iltana 29.10. Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuudessa Tukholman konserttitalolla.

May el-Toukhyn ohjaamassa draamassa juristi Anne (Trine Dyrholm) ja lääkäri Peter (Magnus Krepper) ottavat skandinaavisen puhdaslinjaiseen kotiinsa teini-ikäisen pojan Peterin edellisestä liitosta. Hankalissa oloissa Ruotsissa kasvanut Gustav (Gustav Lindh) suhtautuu muuttoon ja etäisen isänsä perheeseen epäillen ja uhmaten. Pian äitipuoli Anne ja huolenpitoa kaipaava Gustav löytävät kuitenkin yllättävän yhteisen sävelen: kielletty seksisuhde johtaa myrkylliseen salailun kierteeseen.

Vuoden 2019 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa olivat mukana Per Juul Carlsen, Jaana Puskala, Hilmar Oddson, Inger Merete Hobbelstad ja Kristina Börjeson.

– Kertooko elokuva keski-iän kriisistä, luokkaeroista vai halusta ja intohimosta? Onko päähenkilö hyväksikäyttäjä vai psykopaatti? Olemme tottuneet elokuviin, joilla on selkeä sanoma. Tiedämme melkein aina, onko elokuvan henkilöhahmo hyvä vai paha. QUEEN OF HEARTSISSA ohjaaja May el-Toukhy ja käsikirjoittaja Maren Louise Käehne antavat yleisön valita tarinan näkökulman ja opetuksen, ja tuomita päähenkilö Annen, joka aloittaa kielletyn suhteen poikapuolensa kanssa. Yllättävää kyllä, tämä vastuu tuntuu täysin luontevalta, tiivistää palkintolautakunta perustelussaan.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on yksi tavoitelluimmista eurooppalaisista elokuva-alan palkinnoista. 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) arvoinen rahapalkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Tarkoituksena on korostaa, että elokuva taiteenlajina on näiden kolmen päätekijän tiiviin yhteistyön tulos.

Kaikki tämän vuoden palkintoehdokkaat esitettiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa omassa esityssarjassaan. Alkuvuodesta 2019 maailmanensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla saanut QUEEN OF HEARTS nousi yhdeksi R&A-yleisön suosikeista loppuunmyydyillä näytöksillään.