/ Uutiset

Kansainvälisen sitoumuksen allekirjoittamalla Rakkautta & Anarkiaa -festivaali sitoutuu työskentelemään elokuva-alan tasa-arvon puolesta.

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali on allekirjoittanut elokuva-alan kansainvälisen 5050×2020 Pledge for Gender Parity and Inclusion in Film Festivals -sitoumuksen. Allekirjoituksella festivaali liittyy elokuvafestivaalien eturintamaan taistelussa tasa-arvon puolesta.

– Allekirjoittamamme 5050×2020-sitoumus istuu täydellisesti niihin arvoihin, joiden mukaisesti Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia on järjestetty jo yli 30 vuotta. Moninaisuus, tasa-arvo ja marginaaliin jääneet äänet ovat olleet R&A:n ytimessä alusta saakka. Sitoumuksen allekirjoittaminen on meille tapa kantaa vastuuta ja olemme innoissamme rakentamassa muiden toimijoiden kanssa tasa-arvoisempaa ja siten myös elinvoimaisempaa elokuva-alaa, festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä sanoo.

Sitoumuksen allekirjoittamisen jälkeen esitettiin R&A-gaalan elokuva NUOREN NAISEN MUOTOKUVA (Portrait de la jeune fille en feu), jonka ohjaaja ja käsikirjoittaja Céline Sciamma on yksi aloitteen takana olevan ranskalaisen Collectif 5050×2020:n perustajajäsenistä.

Muita 5050×2020-aloitteen allekirjoittaneita tahoja ovat muun muassa Cannesin, Venetsian, Berliinin, Toronton, Locarnon ja Göteborgin elokuvajuhlat.

5050×2020-sitoumus allekirjoitettiin perjantaina iltapäivällä Bio Rex -elokuvateatterissa osana R&A TALKS: Yksittäistapaus -keskustelutilaisuutta. Tilaisuudessa syvennyttiin YKSITTÄISTAPAUS-lyhytelokuvien käsittelemään naisiin kohdistuvaan näkymättömään vallankäyttöön.

Lue lisää R&A:n ajatuksista aloitteen allekirjoittamisen taustalla täällä.

Melkein puolet R&A-elokuvista jo naisohjaajilta

5050×2020-aloitteen myötä Rakkautta & Anarkiaa -festivaali sitoutuu tasa-arvon edistämisen lisäksi keräämään ja julkistamaan siihen liittyvää dataa. Osana sitoumusta festivaali on laskenut tänä vuonna toista kertaa ohjelmistonsa ja organisaationsa sukupuolijakaumia.

Tämän vuoden R&A-elokuvista 46 prosenttia on ohjannut nainen tai muunsukupuolinen henkilö. 159 pitkästä elokuvasta 32 prosenttia ja 191 lyhytelokuvasta 58 prosenttia on naisten ohjaamia.

Ohjelmistoon harkituista yli 800:sta pitkästä elokuvasta 26 prosenttia oli ohjannut muu kuin mies.

Festivaalin neljästä pitkästä gaalaelokuvasta kolme ja R&A Shorts -gaalan lyhytelokuvista kaikki yksitoista on ohjannut nainen.

Rakkautta & Anarkiaa -ohjelmiston valitsevasta R&A Ministeriöstä 76 prosettia on naisia.

R&A julkisti ohjelmistonsa sukupuolijakauman myös viime vuonna. Silloin pitkistä elokuvista yli kolmasosa ja lyhytelokuvista liki puolet oli naisten ohjaamia.

Lue lisää elokuvafestivaalien kansainvälisestä 5050×2020-tasa-arvoaloitteesta täältä.