/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin osana järjestettävän Cut to the Chase – R&A Shorts -tapahtuman kotimaiseen kilpailuun valittiin 30 lyhytelokuvaa. Kilpasarjan lisäksi ohjelmistossa on muun muassa pitkistä elokuvistaan tunnettujen mestarien (Taika Waititi! Andrea Arnold!!) lyhytelokuvia ja eri vähemmistöryhmiin kuuluvien tekijöiden teoksia.

R&A Shorts -tapahtuman kotimaiseen kilpailuun on valittu 30 elokuvaa. Esiraati valitsi elokuvat 160 vuosina 2018 – 2019 valmistuneen lyhytelokuvan joukosta. Lista kilpasarjan elokuvista löytyy tämän artikkelin lopusta.

Palkinnot myöntävään ammattilaisjuryyn kuuluvat käsikirjoittaja Anna Brotkin, näyttelijä Boodi Kabbani sekä Kelaamon tuottaja ja elokuvakasvattaja Hanna Wahlman. Kilpailun voittajat julkistetaan lauantaina 28. syyskuuta.

Kilpasarjan R&A LIFT -pääpalkinto on arvoltaan 1 500 euroa. Uutena palkintona jaetaan tänä vuonna Uusi Aalto -palkinto, joka myönnetään suomalaisen elokuvan uudelle tekijälahjakkuudelle.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn kotimaisen kilpailun voitti Virva ja Vuokko Kuntun lyhyt dokumenttielokuva STAR SHAPED SCAR.

R&A LIFT -palkinnon sponsoroi median, taiteen ja kulttuurin yhdistävä LIFT-festivaali, Uusi aalto -palkinnon eli matkan ulkomaiselle elokuvafestivaalille Suomen elokuvasäätiö ja R&A Shorts -yleisöpalkinnon Rajala Pro Shop.

Mestareita ja uusia ääniä

Kaiken kaikkiaan R&A Shorts esittää viiden päivän aikana 191 elokuvaa yli 30 kuratoidussa sarjassa. Ohjelmiston ytimessä on kotimainen ja pohjoismainen elokuva.

Tänä vuonna tutuiksi tulevat myös tunnettujen ohjaajien lyhyet mestariteokset, kuten Ruben Östlundin LET THE OTHERS DEAL WITH LOVE (Låt dom andra sköta kärleken, 2000), Andrea Arnoldin WASP (2003), Taika Waititin TWO CARS, ONE NIGHT (2004) ja Yorgos Lanthimosin NIMIC (2019).

Myös eri marginalisoidut ihmisryhmät pääsevät ääneen eri lyhytelokuvasarjoissa. Niihin kuuluvat muun muassa Feminist Visions, Sámi Shorts ja Trans Stories.

Vähemmistöaiheet ovat läsnä tapahtuman vieraaksi tulevan ruotsalaisen Victor Lindgrenin elokuvissa. Lindgrenin lyhytelokuvat esitetään retrospektiivinäytöksessä, minkä lisäksi Rakkautta & Anarkiaa esittää myös hänen ensimmäisen pitkän ohjauksensa THE UNPROMISED LAND (Till drömmarnas land, 2019).

Myös valokuvaaja ja videotaiteilija Elina Brotheruksen lyhytelokuvat saavat oman retrospektiivinäytöksensä.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä R&A Shorts -gaala tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden nähdä valkokankaalla 15 tekijän työn tuloksena syntynyt YKSITTÄISTAPAUS. Kokonaisuuden  yksitoista lyhytelokuvaa tuovat esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä yhteiskunnassa ja yksityiselämässä.

Lyhytelokuvien maailmaan pääsee sukeltamaan myös tänään julkaistavassa R&A Salonki -podcastin toisessa jaksossa. Keskustelemassa Shake!-elokuvan ohjaaja-käsikirjoittajat Sonya Lindfors ja Aino Suni ja näyttelijä Tuuli Heinonen. Kuuntele jakso Spotifyssä!

R&A Shorts järjestetään 25.–29. syyskuuta osana Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia. Koko festivaalin ohjelmisto julkistetaan 5.9.

R&A SHORTS: KOTIMAINEN KILPAILU

KOTIMAINEN KILPAILU 1
Joonas Rutanen: Iholle
Otso Alanko: Latu
Severi Koivusalo: Häävalssi
Emma Louhivuori: Hänen päänsä
Vilja Autiokyrö: 1,5 metriä tilaa
Juho Luukkainen: Nami Nami feat. Drake

KOTIMAINEN KILPAILU 2
Hanna Hovitie: Terraria
Lauri-Matti Parppei: Hiljaa kuin murhaajat
Pia Andell: Matchen
Ami Lindholm: Mother and Milk
Antti Heikki Pesonen: Maalitaulu
Milja Härkönen: Että tuntisin eläväni

KOTIMAINEN KILPAILU 3
Anna Äärelä: When the Comets Came
Jussi Sandhu: 27 ensimmäistä vuotta
Teemu Nikki: All Inclusive
Sawandi Groskind: Hur man närmar sig ett stort hål
Anna Paavilainen: Kaksi ruumista rannalla
Jenny Jokela: Live a Little

KOTIMAINEN KILPAILU 4
Katja Korhonen: Kuuntelen
Sanna Liljander: Tule jo onni
Kirsikka Saari: Super Comfort
Milja Viita: Eläinsilta U-3033
Patrik Söderlund: Valtakunnat
Malakias: Luuranko kaapissa
Jukka Kärkkäinen: Kebab King

KOTIMAINEN KILPAILU 5
Jarno Lindemark: Rakkaudella, Matti
Haidi Motola: Last Day in Cairo
Elli Vuorinen: Kiirehessä Liikkumatoin
Viktor Granö: Ett kammarspel
Tinja Ruusuvuori: Untitled (burned rubber on asphalt, 2018)