/ Uutiset

Uusi animoitu R&A-traileri imaisee katsojansa hulluuden partaalla roikkuvaan absurdiin maailmaan, jossa cyberpunk-samurait alistuvat dalilaisille aistimille ihanan omituisessa urbaanissa sykkeessä. Trailerin ohjaaja Jenni Salonen kertoo, miten abstraktien ideoiden yhtälöstä syntyi huikea traileri.


– Tämänkaltainen surrealistinen ja outo maailma hyrrää päässäni jatkuvasti, kertoo Jenni Salonen ohjaamastaan uudesta R&A-trailerista.

Lähitulevaisuuden neonkadulla sijaitsevalta antiikkiselta tatami-salilta Salvador Dalín maalaukset mieleen palauttavaan aistikammioon ampaiseva audiovisuaalinen vuoristorata koettelee katsojansa mielikuvitusta, hivelee tämän aistielimiä ja nyrjäyttää aivot lopullisesti raiteiltaan.

– Tämä on kevyesti sanottuna yksi parhaita projekteja, joita olen päässyt tekemään. Koko visuaalisen maailman rakentaminen 3D-animaationa antoi rajattomasti mahdollisuuksia toteuttaa juuri sellainen teos kuin halusimme. 3D-velhot Matti Vesanen, Sakke Soini ja Niklas Rekola ovat tehneet päiviä ja iltoja ihan älyttömän hyvää duunia.

Salonen kertoo vaikutteikseen Quentin Tarantinon tavan käsitellä väkivaltaa, Salvador Dalín surrealistiset maailmat ja David Lynchin epätodelliset tilat.

– Siinä on aikamoiset nimet listattuna, mutta he muiden taiteilijoiden joukossa ovat olleet minulle viime vuosina iso inspiraatio.

Hiljaa hyväksytty

Alun perin Hiljaa hyväksyn -nimisen trailerin oli tarkoitus olla lyhytelokuva. Sen piti kuvata palasia, jotka yhdessä muodostaisivat absurdien ja hullujen rakkaustarinoiden kokonaisuuden.

– Ajatus lojui pitkään pöytälaatikossa, kunnes silmiini sattui kuva Pradan kenkäkaupasta Texasin aavikolla. Jotenkin se kuva iski inspiraation yhdistää tällaista alkuperäiseen pöytälaatikkoideaan ja luoda valkoinen tila keskelle tummaa kaupunkia, jota kamera kuvaa kaukaa ja tien toiselta puolelta.

Ideaan liittyi ajatuksia maailman epäkohdista. Salosen mukaan ne yhdistyivät alkuperäisen idean palasiin ja loivat traileriin surrealistisen abstraktin kerrontatavan. Palaset alkoivat löytää paikoilleen.

Moniin eri suuntiin aukeava traileri kertoo ohjaajansa mukaan ihmisen toimettomuudesta, sivusta seuraamisesta ja hiljaisesta hyväksynnästä.

– Näemme maailmassa epäkohtia, mutta moni meistä kokee, ettei yksin pysty vaikuttamaan ja jättää siksi toimimatta. Trailerista löytyy erilaisia viittauksia toimettomuuteen niin yksilöllisesti kuin yhteisöllisestikin. Siinä on myös sensuuria, jotta näkemämme väkivalta tuntuisi jopa kauniilta.

Ajatus idean muuttamisesta R&A-traileriksi syntyi Veli-tuotantoyhtiön viikottaisessa palaverissa.

– Siellä joku meistä heitti sivulauseessa, että tämähän olisi ihan täydellinen R&A-traileri. Muistan, että kaikki pysähtyivät hetkeksi. Mietittiin, miten voi olla, ettei tätä aikaisemmin tajuttu.

Mieleen syöpyneet lihanpalat

Salonen kertoo, että hänen mielessään liikkuu aina ajoittain tiettyjä elementtejä ja maailmoja.

– Tällä hetkellä toistuvia elementtejä ovat korvat, silmät, lihanpalat ja samettiverho. Jostain syystä myös kultaiset jalustat tuntuvat toistuvan.

Ohjaaja kertoo, että lihanpalat ovat olleet mukana jo monta vuotta.

– En tiedä mistä nämä kaikki tarkalleen tulevat. Jonnekin ne ovat syöpyneet sinne aikoinaan ja ilmestyvät edelleen uusissa muodoissa. Rakastan tekstuureja, pintoja ja muotoja. Täydellisen lihanpalan tekstuuri… Siinä vaan on visuaalisesti jotakin.

Ei siis ihme, että myös mieliä syövyttävällä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla on oma paikkansa Salosen sydämessä.

– R&A merkitsee minulle yli viikon kestävää inspiraatioryöppyä, joka jää elämään. Se herättää ajatuksia, uusia ideoita ja kasvattaa usein myös draivia omaan tekemiseen, ohjaaja sanoo.