/ Uutiset

Suomen suurin ja monipuolisin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa on julkistanut gaalaelokuvansa!

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin avaa tänä vuonna brittiohjaaja Gurinder Chadhan (mm. Bend It Like Beckham, R&A 2002) uutuus BLINDED BY THE LIGHT. Sundance-festivaalin yllätyshitti on 1980-luvun lopun ankeaan Lutoniin sijoittuva kasvutarina, jossa kirjailijaksi haluava 16-vuotias pakistanilaistaustainen Javed löytää pelastuksen Bruce Springsteenin musiikista. Energinen hyvän tuulen rock-musikaali liikuttaa kuin kimara lempibiisejäsi.

Ohjaajalegenda Terrence Malickin odotettu uutuus A HIDDEN LIFE päättää festivaalin eeppisiin tunnelmiin. Toisen maailmansodan itävaltalaisen aseistakieltäytyjän Franz Jägerstätterin (elokuvassa August Diehl) tarinan kertova runollinen teos on elokuvataiteen mestarillinen taidonnäyte ja ohjaajansa paluu parrasvaloihin. Cannesin elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saaneessa elokuvassa nähdään tärkeässä roolissa keväällä kuollut sveitsiläisnäyttelijä Bruno Ganz.

Kotimaisen gaalan elokuvana esitetään Zaida Bergrothin (Hyvä poika, R&A 2011, Miami, R&A 2017) uutuus MARIAN PARATIISI, joka nähdään R&A:ssa tuoreeltaan Toronton elokuvajuhlien maailmanensi-illan jälkeen. Tositapahtumiin perustuva elokuva vie katsojansa 1920-luvulle ja unisaarnaaja Maria Åkerblomin (Pihla Viitala) johtaman uskonnollisen lahkon keskuuteen. Jännittävässä tarinassa Åkerblomia ihaileva teini-ikäinen Salome (Satu Tuuli Karhu) joutuu kyseenalaistamaan uskollisuutensa, kun lahkon toimintatavat alkavat paljastua hänelle.

Elokuvataiteen tuoreita tuulia esittelevän R&A-gaalan elokuvana nähdään Cannesissa parhaan käsikirjoituksen palkinnon voittanut NUOREN NAISEN MUOTOKUVA (Portrait de la jeune fille en feu). Ranskalaisen Céline Sciamman (Tomboy, R&A 2011, Girlhood, R&A 2014) teos on 1700-luvun Bretagneen sijoittuva pakahduttava rakkaustarina, jossa muotokuvamaalari Marianne (Noémie Merlant) matkaa syrjäiselle saarelle maalaamaan vastentahtoisen morsiamen (Adèle Haenel) hääkuvaa. Kohtaamiset syvenevät rakkaudeksi mestariteoksessa, jota on kutsuttu 2000-luvun Pianoksi.

Kaikkien aikojen ensimmäinen R&A Shorts -gaala tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden nähdä vuoden odotetuin kotimainen lyhytelokuvatapaus valkokankaalta. Kaikkiaan 15 tekijän työn tuloksena syntynyt YKSITTÄISTAPAUS-lyhytelokuvasarja sisältää yksitoista lyhytelokuvaa, jotka tuovat esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassakin. Uusi gaala on osa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla järjestettävää Cut to the Chase – R&A Shorts -lyhytelokuvatapahtumaa.

Blinded by the Light ja A Hidden Life tulevat elokuvateattereihin festivaalin jälkeen SF Studiosin levittäminä, Marian paratiisi Nordisk Filmin levittämänä ja Nuoren naisen muotokuva Cinemansen levittämänä. Kuuteen Yksittäistapaus-lyhytelokuvaan pohjautuva pitkä elokuva TOTTUMISKYSYMYS tulee elokuvateattereihin 27.9. Tuffi Filmsin levittämänä.

R&A taistelee ilmastonmuutosta vastaan

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin elokuvissa etsitään ratkaisuja ilmastonmuutoksen aiheuttamaan historialliseen haasteeseen. Ohjelmistossa aiheeseen paneutuvat muun muassa ihmiskunnan maapallolle jättämiä jälkiä kuvaava huikea ANTHROPOCENE: THE HUMAN EPOCH, Sundancessa palkittu Euroopan viimeisestä naispuolisesta villimehiläisten hoitajasta kertova HONEYLAND sekä lempeän humoristinen VILLAGE OF SWIMMING COWS. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu tulee näkymään myös festivaalin oheisohjelmassa.

– Ihmiskunta on valtavan kriisin edessä, mutta ratkaisun avaimet ovat jo pitkälti olemassa. Keskeistä on, että muutamme ajatteluamme ja suhtautumistamme ympäristöömme kollektiivisesti, yhteiskunnallisesti ja poliittisesti. Tätä mentaalista haastetta haluamme ruotia ja samalla pohtia, mikä rooli elokuvalla voi olla tässä taistelussa, sanoo Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry:n toiminnanjohtaja Anna Möttölä.

Tästä vuodesta alkaen Rakkautta & Anarkiaa -festivaali ottaa ympäristöasiat entistä paremmin huomioon myös tuotannossaan. Tärkeä askel kohti parempaa maailmaa on festivaalin sitoutuminen kehittämään toimintaansa ekologisesti kestäväksi osana Helsingin kaupungin Valitse vastuullisemmin -palvelua.

Rakkautta & Anarkiaa haluaa toiminnallaan kannustaa koko Suomen elokuva-alaa kohti ekologisesti kestävää tulevaisuutta.

Ilmaiset ulkoilmanäytökset tulevat taas!

Perinteiset Rakkautta & Anarkiaa -ulkoilmanäytökset palaavat Lasipalatsin aukiolle 6.–8. syyskuuta. Ilmaisissa näytöksissä esitetään Harmony Korinen kulttiteos SPRING BREAKERS (2012), yleisöäänestyksen ykköseksi yltänyt Barry Jenkinsin Oscar-voittaja MOONLIGHT (2016) ja keväällä kuolleen Agnès Vardan koskettava KASVOT, KYLÄT (Visages villages, 2017).

Yhdentoista festivaalipäivän aikana pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa, kaikkiaan 20 elokuvasalissa, esitetään noin 160 pitkää ja noin 190 lyhyttä elokuvaa yhteensä noin 470 näytöksessä.

32. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin elokuvateatteritovat Finnkino Itis, Kino Engel, Kinopalatsi, Kino Regina, Kino Tapiola, Korjaamo Kino Bio Rex & Töölö, Maxim, Orion, Riviera, Savoy-teatteri, Tennispalatsi ja WHS Teatteri Union.

Festivaalin ohjelmisto ja katalogi julkistetaan 5. syyskuuta. Cut to the Chase – R&A Shorts -ohjelmisto julkistetaan 29.8. Näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 12.9.

Ennen ohjelmiston julkaisua lisää paljastuksia on luvassa perinteisen festivaalilehden korvaavassa R&A Media -verkkojulkaisussa, 22.8. aloittavasta R&A Salonki -podastissa sekä festivaalin sosiaalisessa mediassa.

32. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 19.–29.9.2019.