/ Uutiset

Syksyn festivaalin ensimmäiset ohjelmistopaljastukset ovat täällä!

Suomen suurin ja monipuolisin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa valloittaa syyskuussa Helsingin valkokankaat. Festivaalin ohjelmistoon kuuluu muun muassa Cannesin hittielokuvien Suomen ensi-iltoja.

Tuliaisherkkujen aatelia edustaa Cannesissa suursuosikiksi noussut ja parhaan käsikirjoituksen palkinnon saanut ranskalaisen Céline Sciamman (Tomboy, R&A 2011, Girlhood, R&A 2014) uutuus PORTRAIT OF A LADY ON FIRE (Portrait de la jeune fille en feu). R&A:ssa Suomen ensi-iltansa saava elokuva on muotokuvamaalauksen maailmaan ja 1700-luvun Bretagneen sijoittuva häkellyttävän kaunis kuvaus kahden naisen kielletystä rakkaudesta.

Cannesin juryn palkinnon jakanut ranskalaisen Ladj Lyn esikoisohjaus LES MISÉRABLES on puolestaan hyperventilaation rajoilla hurvitteleva poliisitarina, joka kuvaa Pariisin kaoottisten lähiöiden meininkiä sellaisella intensiteetillä, että hyvä jos tukka pysyy päässä tätä kohellusta katsellessa.

Festivaalilla nähdään myös kaksi Berliinin elokuvajuhlilla palkittua elokuvaa. Kultaisen karhun voittaja SYNONYMS (Synonymes) on israelilaisen Nadav Lapidin (Policeman, HIFF 2011) lokeroita väistelevä identiteettitrippi israelilaisesta, joka haluaa keksiä itsensä uudestaan pariisilaisena.

Juryn palkinnon saanut François Ozonin (mm. Regarde la mer, HIFF 1998, The New Girlfriend, HIFF 2015, L’amant double, HIFF 2017) uusi elokuva BY THE GRACE OF GOD (Grâce à Dieu) puolestaan perustuu Ranskaa ravistelleeseen hyväksikäyttöskandaaliin. Mestarillinen draamaelokuva näyttää, miten vääryyksiä kokeneet voivat yhdistää voimansa ja murtaa koskemattomina pidettyjen kirkon edustajien keskinäiset salailun ja suojelun muurit.

Rakkautta & Anarkiaa esittää myös vuoden odotetuimman musiikkidokumentin AMAZING GRACE. Vasta nykytekniikan mahdollistama historiallisen kuva- ja ääninauhan synkronisointi päästää katsojat viimeinkin matkustamaan ajassa ainutlaatuiseen hetkeen vuonna 1972 parhaassa terässä olleen soul-kuningatar Aretha Franklinin legendaariselle Los Angelesin konsertille.

Portrait of a Lady on Fire ja Les Misérables nähdään festivaalin jälkeen elokuvateattereissa Cinemansen levittäminä ja Amazing Grace sekä By the Grace of God Cinema Mondon levittäminä.

Äänestä suosikkisi Lasipalatsin aukiolle!

Perinteiset Rakkautta & Anarkiaa -ulkoilmanäytökset palaavat tänä vuonna Helsingin ydinkeskustaan. Rakastetut näytökset järjestetään Lasipalatsin aukiolla 6.–8. syyskuuta.

Yleisö pääsee vaikuttamaan näytöksiin äänestämällä yhtä niissä esitettävää elokuvaa. Ehdolla ovat Pirjo Honkasalon palkittu Betoniyö (2013), Dennis Hopperin klassikko Easy Rider -matkalla (1969), Barry Jenkinsin rakastettu Moonlight (2016) ja Hirokazu Kore-edan viime vuoden R&A-suosikki Shoplifters – perhesalaisuuksia (2018).

Yleisöäänestys päättyi 2.7.2019.

Ulkoilmanäytökset järjestetään yhteistyössä Amos Rexin, Ravintola Lasipalatsin ja La Torrefazionen kanssa.

32. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 19.–29. syyskuuta 2019.

Festivaalin ohjelmistosta on luvassa lisää maistiaisia kesän mittaan näillä nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa!