/ Uutiset

Vuoden 2019 Rakkautta & Anarkiaa -julisteessa sydämet räjähtävät, kun salaperäinen hahmo koheltaa. Uuden ilmeen takaa löytyy sarjakuvataiteilija Heikki Rönkkö. Rönkkö ja R&A:n AD Samppa Ranta keskustelevat festivaalin taitelijaperinteestä, julisteen tekoprosessista ja siitä, miltä aikanaan tuntui jonottaa R&A-lippuja.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin graafisesta ilmeestä peräti 19 vuoden ajan vastannut Samppa Ranta törmäsi R&A-taiteilija Heikki Rönkön töihin muutama vuosi sitten Helsingin sarjakuvafestivaaleilla. Ranta kertoo, että hänen huomionsa kiinnittyi erityisesti Rönkön kuvien rytmitykseen ja hulvattomuuteen.

“R&A-taiteilijan tulee olla sopivasti anarkistinen ja kuvissa tulee olla tarinaa”, Ranta kertoo. “Olen toivonut usean vuoden ajan sellaista R&A-julistetta, joka olisi täynnä pieniä elementtejä. Julistetta, jossa olisi paljon katseltavaa.”

Ranta lähestyi taiteilijaa Rönkön vanhan työn pohjalta tehdyn esimerkkikuvan kanssa. “Piti miettiä vähän aikaa, että onko tämä joku vedätys”, Heikki Rönkkö nauraa.

Ajatus lähti salamyhkäisestä ja hiipivästä liikkeestä – elokuvallisen julisteen ruutukaava on suora viittaus animaatioon. “Mietin ensin pragmaattisesti teoksen raamit kuntoon ja sitten sen, millä täyttää raamit. Minkä mittaisen tarinan saa mahtumaan yhteen julisteeseen?”

Kuvan tarina on syklinen, mutta teoksen lukusuunta ei kuitenkaan ole ilmeinen. Rönkkö haluaa, että katsoja voi kuvaa lukiessaan vetää omat johtopäätöksensä. “Se vähentäisi kokemisen rikkautta, jos yksioikoisesti kertoisin mitä kuvassa tapahtuu.”

Samppa Ranta pitää erityisesti siitä, että Rönkön tekemää kuvaa jää miettimään ja katsomaan. “En halua, että tarjoamme katsojalle hopealautasella esimerkiksi filmikelan. Heikki pääsi yllättämään. Odotin elokuvasalia tai muuta suoraan elokuvaan viittaavaa.”

“Sehän olisi vähän sama kuin laittaisi äänilevyn kanteen levysoittimen ja kuulokkeet”, Rönkkö pohtii. “Jos aihe on elokuvafestivaali, ei julisteen kuitenkaan tarvitse käsitellä elokuvassa istumista.”

Rakkautta & Anarkiaa on tuttu festivaali taiteilijalle jo vuosien takaa. Rönkkö on bongannut uusia R&A-taiteilijoita jopa 15 vuoden ajan.

“Kävin R&A:ssa ensimmäisen kerran vuonna 2003 tai 2004. Omistauduin festivaalille aivan erityisesti opiskeluvuosina”, Rönkkö kertoo. “Matkasin Lahdesta pitkäksi viikonlopuksi Helsinkiin kaverin luo katsomaan elokuvia. Ennen nettiaikaa lippujen hankkimiseen liittyvissä rituaaleissa oli oma hohtonsa. Esimerkiksi Bio Rexin aulassa jonottaminen avajaiselokuvaan, siinä oli suuren maailman meininkiä.”

Heikki Rönkkö toivoo, että katsoja tunnistaisi itsensä uudesta R&A-julisteesta.

“Julisteessa on yritystä, epäonnistumista, hölmöilyä. Toiveeni on, että ihmiset pystyisivät peilaamaan menoa johonkin mitä he itse tekevät. Kaikkea voi koheltaa, kaikkea voi sattua, eikä se välttämättä pääty hyvin”, Rönkkö hymyilee.

32. HIFF – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 19.–29.9.2019. R&A-juliste, festivaalipaita ja -kangaskassi tulevat myyntiin syyskuussa.

Teksti: Riikka Pennanen