/ Uutiset

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2018 elokuvapalkinnon saivat ohjaaja Benedikt Erlingsson, käsikirjoittajat Benedikt Erlingsson & Ólafur Egill Egilsson ja tuottajat Marianne Slot, Benedikt Erlingsson ja Carine Leblanc islantilaiselokuvasta WOMAN AT WAR (Kona for í strið). Voittaja julkistettiin tiistai-iltana 30.10. Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuudessa Oslon Oopperatalossa.

Vuoden 2018 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa olivat mukana Hilmar Oddson (Islanti), Inger Merete Hobbelstad (Norja), Kristina Börjeson (Ruotsi), Jaana Puskala (Suomi) ja Per Juul Carlsen (Tanska). Palkintolautakunta arvostaa suuresti varmaa otetta, jolla Erlingsson yhdistelee toimintakohtauksiin ja yksityisiin hetkiin tunnelmaa luovaa vieraannuttamista sijoittamalla kuviin live-muusikoita ja antamalla näiden tulkita tarinan hahmojen mielialaa ja tunteita. Lopputuloksena on upea, nokkela ja leikkisä kuvaus suurista poliittisista kysymyksistä sekä elokuvan yllättäväksi toimintasankariksi nousevan 48-vuotiaan naisen yksityiselämästä.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on yksi tavoitelluimmista eurooppalaisista elokuva-alan palkinnoista. 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) arvoinen rahapalkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Tarkoituksena on korostaa, että elokuva taiteenlajina on näiden kolmen päätekijän tiiviin yhteistyön tulos. Palkinto jaettiin nyt 15. kerran.

Benedikt Erlingssonin ohjaama WOMAN AT WAR sai maailmanensi-iltansa Cannesin vuoden 2018 Critics’ Week -sarjassa, missä se voitti parhaan käsikirjoituksen SACD-palkinnon.

Kaikki tämän vuoden palkintoehdokkaat esitettiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa omassa esityssarjassaan. Benedikt Erlingsson nähtiin myös festivaalin vieraana esittelemässä elokuvaansa yleisölle.