/ Uutiset

31. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentui venäläisen Kirill Serebrennikovin rock-eepoksen KESÄ loppuunmyytyyn näytökseen. Suomen suurin elokuvajuhla keräsi 11 päivän aikana yli 60 000 kävijää Helsingin elokuvateattereihin. 32. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 19.–29.9.2019.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentui sunnuntaina loppuunmyytyyn päätösgaalaan Korjaamo Kino Bio Rexissä, jossa esitettiin venäläisen Kirill Serebrennikovin nostalginen rock-eepos KESÄ (Leto, 2018).

Festivaalilla esitettiin 11 päivän aikana 164 pitkää elokuvaa ja 191 lyhytelokuvaa yhteensä noin 500 näytöksessä, joista joka neljäs oli loppuunmyyty.

Kaiken kaikkiaan Suomen suurin elokuvatapahtuma houkutteli elokuvateattereihin ja oheistapahtumiin yli 60 000 kävijää. Festivaalin elokuvanäytöksiin myytiin enemmän lippuja kuin vuosi sitten.

Pulpettikinon koululaisnäytöksissä kävi lähes 5 000 lasta ja opettajaa.

R&A toi maailmanluokan elokuvat ja tähdet Suomeen

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kansainvälisistä tekijävieraista suurimman suosion sai tämän vuoden festivaalin kunniavieras Spike Lee, joka esiintyi loppuunmyydyissä Masterclass-tapahtumassa ja BlacKkKlansman-elokuvan näytöksessä.

Yleisöä kiinnostivat myös taiteilijaryhmä LaBeouf, Rönkkö & Turnerin #TAKEMEANYWHERE-elokuvan näytökseen ja keskustelutilaisuuteen osallistunut Hollywood-tähti Shia LaBeouf sekä R&A:ssa myös vuonna 1994 vieraillut australialaisohjaaja Stephan Elliott (THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT ja SWINGING SAFARI).

Festivaalin suosituimpia elokuvia olivat Boots Rileyn absurdi komedia SORRY TO BOTHER YOU, Nicolas Cage -toimintasekoilu MANDY, anime-elokuvat MIRAI ja MARY JA NOIDANKUKKA, jenkki-indiet FIRST REFORMED ja LEAVE NO TRACE, kenialainen lesbodraama RAFIKI, Cannesissa Kultaisen palmun voittanut SHOPLIFTERS – PERHESALAISUUKSIA, Oscar Wilden viimeisistä päivistä kertova THE HAPPY PRINCE, Lars von Trierin sarjamurhaajaelokuva THE HOUSE THAT JACK BUILT, ruotsalainen fantasiadraama RAJA, transtytön kasvutarina GIRL sekä zombie-teinimusikaali ANNA AND THE APOCALYPSE.

Sorry to Bother You voitti festivaalin yleisökilpailun

R&A:n ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti Boots Rileyn elokuva SORRY TO BOTHER YOU. Räppäristä elokuvantekijäksi ryhtyneenamerikkalaisohjaajan scifihtävä absurdi komedia rahasta, rasismista sekä oikeista ja vääristä valinnoista. SORRY TO BOTHER YOU esitetään elokuvateatteri Orionin marraskuun Kuukauden elokuvana viidesti 3.11., 6.11., 18.11., 21.11. ja 30.11.

Parhaat lyhytelokuvat palkittiin

Toista kertaa järjestetyn R&A Shorts-lyhytelokuvatapahtuman kotimaisen kilpailun voitti Virva ja Vuokko Kuntun lyhyt dokumenttielokuva STAR SHAPED SCAR, joka juryn palkintoperustelujen mukaan koskettaa ja liikuttaa niin, että happi lähtee.

Kilpasarjan pääpalkintona oli LIFT-tapahtuman sponsoroima R&A LIFT -palkinto, jonka arvo on 1 500 euroa.

Juryn erikoismaininnan sai Tia Kouvon lyhytelokuva MUMMOLA ja yleisöpalkinnon Jan Ijäksen lyhytdokumentti WASTE NO.1 MONEY.

R&A Shorts kasvatti jälleen suosiotaan. Lyhytelokuvanäytökset keräsivät kaikkiaan 2 800 katsojaa. Yleisöä kiinnosti erityisesti kotimainen kilpasarja, jonka taso sai osakseen runsaasti kiitosta.

R&A-elokuvat kiertueella ja televisiossa

Festivaalin helmiä on mahdollista nähdä vielä R&A-kiertueella eri puolilla Suomea. Kiertueella esitetään muun muassa festivaalilla vierailleen islantilaisen Ása Helga Hjörleifsdottirin THE SWAN, amerikkalaisesta naisten oikeuksien pioneerista Ruth Bader Ginsburgista kertova RBG ja digitoituna valkokankaille palaava Studio Ghibli -klassikko KIKIN LÄHETTIPALVELU.

R&A-elokuvat kiertävät ainakin 13 paikkakunnalla, muun muassa Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Hangossa, Kauhavalla sekä Vaasassa. Kiertueen paikkakunnat ja näytösaikataulu päivittyvät Rakkautta & Anarkiaa -nettisivuille osoitteesta hiff.fi/kiertue.

R&A:ssa esitettyjä elokuvia nähdään tulevaisuudessa myös Ylen kanavilla. Kotimaisten elokuvien esitysten ohella tämän vuoden festivaaliohjelmistosta nähdään muun muassa A PARIS EDUCATION, joka esitetään Teeman elokuvafestivaalilla marras-joulukuussa.

32. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 19.–29.9.2019.

Lämmin kiitos, nähdään ensi vuonna!