/ Uutiset

Yle Teeman syksyssä nähdään jälleen hengästyttävä valikoima elokuvia eri aikakausilta ja eri puolilta maailmaa. Kahden elokuvataidetta vilpittömästi rakastavan toimijan yhteistyö onkin vähintään luontevaa.

Yksi Yle Teeman elokuvasyksyn näkyvimmistä aiheista on ranskalainen elokuva, johon sukelletaan otsikolla ”Matka ranskalaiseen elokuvaan”. Ranskalaisella elokuvalla on erityinen paikkansa myös R&A:n sydämessä. Tämänvuotinen French Touch Selection -sarja esittelee festivaaliyleisölle kuusi tuoretta ranskalaiselokuvaa.

Lisäksi elokuvahistoriaa R&A-eetoksella luotaavassa R&A Trailblazers -sarjassa nähdään uuden aallon mestarin Jean-Luc Godardin rakkautta, taidetta ja mustasukkaisuutta kauniisiin kuviin ikuistava Le mépris (1963). Elokuvan päärooleissa nähdään ikoninen Brigitte Bardot rinnallaan Michel Piccoli.

Ylittämättömän ja yhä 87-vuotiaana tuotteliaan Godardin tuorein elokuva The Image Book saadaan R&A:n ranskalaiselokuvien sarjaan suoraan Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjasta. Yle Teeman ”Matka ranskalaiseen elokuvaan” jatkuu lokakuun puoliväliin saakka.

R&A Trailblazers -ohjelmistossa nähdään myös kunnia-Oscarilla palkitun ranskalaisohjaaja Agnès Vardan nuorta naispuolista kulkuria Monaa (Sandrine Bonnaire) seuraava Vagabond (1985). Festivaalia edeltävänä viikonloppuna Yle Teema esittää Vardan kaksi elokuvaa Kasvot, kylät (2017) sekä Onnen hetket (1965).

Vagabond-elokuvan pääroolissa nähtävän Sandrine Bonnairen ohjaama dokumenttielokuva Marianne Faithfullin tapahtumarikkaasta elämästä ja upeasta musiikkiurasta puolestaan esitetään Yle Teemalla festivaalin päätösviikonloppuna.

TV:n täydeltä rakkautta ja anarkiaa

Yle Teeman syyskauden elokuvissa on useita R&A:ssa ensiesityksensä saaneita teoksia. Taiteen rakastajat -teemaillassa nähdään dokumenttielokuva eksentrisestä taidevaikuttajasta: Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja (R&A 2016). Alejandro Jodorowskyn omaelämäkerrallinen kasvutarina Elämän tanssi (R&A 2014) on surrealistinen sukellus chileläismestarin lapsuuteen.

Marraskuun ankean harmauden räjäyttää taivaan tuuliin italialaisohjaaja Matteo Garronen vuoden 2008 R&A-suosikki Gomorra sekä festivaalilla vuonna 2016 vierailleen Christian Mungiun järisyttävä 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää voitti Cannesin pääpalkinnon vuonna 2007 ja teki vaikutuksen myös R&A:n kriittiseen, upeaan yleisöön. Mungiun uusin elokuva Valmistujaiset (R&A 2016) esitetään Yle Teemalla lokakuussa.

Animaatioelokuvat ovat kuuluneet alusta lähtien olennaisena osana R&A:n ohjelmistoon. Ohittamattoman Ghibli-studion vaikutus näkyy tänä syksynä niin R&A:n Animoituja unia –sarjassa kuin Yle Teeman Hayao Miyazakille pyhitetyssä Ghiblin paluu -teemalauantaissa 27. lokakuuta. Luvassa on ilta unten, hulluuden ja lentävän sian seurassa.