/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kunniavieraaksi saapuu afroamerikkalaisen elokuvan uranuurtaja ja R&A-suosikki Spike Lee. R&A:n muita päävieraita ovat saksalainen ohjaajalegenda Margarethe von Trotta, australialainen kulttiohjaaja Stephan Elliott sekä saksalais-ranskalais-iranilainen ohjaajalupaus Emily Atef. Nordic Flair -palkinnon saa näyttelijä Laura Birn.

R&A saa tänä vuonna vieraakseen joukon nimekkäitä elokuvantekijöitä. Festivaalin kunniavieraaksi Helsinkiin saapuu amerikkalaisohjaaja Spike Lee. R&A esittää Leen elokuvista vuoden 1989 R&A-festivaalihitin DO THE RIGHT THING – KUUMA PÄIVÄ sekä ohjaajan viimeisimmän elokuvan BLACKKKLANSMAN, joka voitti toukokuussa Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon. Suomessa elokuva on ollut loppukesän katsotuimpia osittain suomalaisnäyttelijä Jasper Pääkkösen suitsutetun roolisuorituksen ansiosta. Leen vierailu huipentuu SPIKE LEE MASTERCLASS -tilaisuuteen Korjaamo Kino Bio Rexissä lauantaina 22.9.

”Cannesissa Spike mainitsi, että aikoo tulla Suomeen kylään. Kun ajatus tuli hänen itsensä suusta – eikä minun ehdottamana –, niin oli selvää, että hän oli tosissaan. Ihan mahtavaa, että vierailun ajankohta saatiin ajoitettua R&A:n kanssa yksiin”, iloitsee Jasper Pääkkönen.

Spike Leen vierailu järjestetään Yhdysvaltain suurlähetystön ja R&A-festivaalin yhteistyönä Pääkkösen aloitteesta.

Lämpimästi tervetuloa Helsinkiin, Spike!

Festivaalille saapuu vieraaksi myös saksalaisen elokuvan grand old lady Margarethe von Trotta, joka kuuluu Werner Herzogin ja Wim Wendersin rinnalla Saksan uuden aallon tärkeimpiin ohjaajiin. Von Trotta tuo festivaalille uuden dokumenttinsa SEARCHING FOR INGMAR BERGMAN, jossa merkittävät nykyohjaajat kertovat ruotsalaismestarin vaikutuksesta heidän elokuviinsa. Von Trottan vierailu järjestetään yhteistyössä Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa.

Australiasta Helsinkiin saapuu Stephan Elliott, jonka värikäs komedia THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT oli vuoden 1994 R&A-hittejä. LGBTQ+ -teemoja valtavirtayleisön tietoisuuteen tuonut ohjaaja esittelee festivaalilla uuden elokuvansa SWINGING SAFARI. Elokuvahistorian halki, poikki ja pinoon laittava R&A Trailblazers -sarja esittää myös The Adventures of Priscillan ohjaajan läsnä ollessa – luonnollisesti drag show -erikoisnäytöksenä!

Ohjaaja Emily Atef saapuu Berliinistä esittelemään elokuvansa 3 DAYS IN QUIBERON. Saksan elokuva-alan Lola-gaalassa huhtikuussa parhaan elokuvan palkinnon lisäksi melkein koko palkintopöydän putsannut elokuva on rekonstruktio näyttelijälegenda Romy Schneiderin ikonisesta viimeisestä haastattelusta.

Festivaalin loppupuolella järjestettävä R&A Shorts -lyhytelokuvatapahtuma tuo Helsinkiin taiteilijaryhmän LaBeouf, Rönkkö & Turner, jonka tunnetuin jäsen on Hollywood-tähti Shia LaBeouf. Festivaali esittää kollektiivin uusimman elokuvan #TAKEMEANYWHERE. Vierailu toteutetaan yhteistyössä Suomen Lontoon instituutin kanssa.

Suomen ykkösrivin näyttelijöihin kuuluva Laura Birn saa tämän vuoden Nordic Flair -palkinnon osoituksena inspiroivista roolitöistään sekä monipuolisesta kansainvälisestä ja kotimaisesta urastaan elokuvissa ja televisiossa. Festivaalin ja ammattilaistapahtuma Finnish Film Affairin jakama palkinto annetaan vuosittain ansioituneelle elokuva-alan kyvylle, joka tekee pohjoismaista osaamista tunnetuksi maailmalla. Teatterikorkeakoulusta valmistunut Birn on näytellyt mm. elokuvissa Vuosaari (R&A 2012), Puhdistus (R&A 2012), Leijonasydän (R&A 2013) ja Henkesi edestä (R&A 2015). Parhaillaan hänet voi nähdä Netflix-sarjassa The Innocents (2018-). R&A:ssa nähdään tänä vuonna Birnin tähdittämät elokuvat TYHJIÖ ja KÄÄNTÖPISTE.

Festivaalin koko ohjelmisto näytösaikoineen, elokuvantekijävieraiden syvällisemmät esittelyt, oheistapahtumat ja paljon, paljon muuta tietoa julkaistaan näillä sivuilla perjantaina 7.9. klo 10! Festivaalin ohjelmistoa laajasti esittelevä tabloidlehti on jaossa eri puolilla Helsinkiä 6.9. alkaen mm. elokuvateattereissa, kirjastoissa sekä kahviloissa ja baareissa. Yksittäislippujen myynti starttaa 13.9.