/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -gaalaelokuvat ovat nyt julki! Avajaiselokuvana nähdään puolalaisen Pawel Pawlikowskin kylmän sodan aikaan sijoittuva rakkauselokuva Cold War. Kotimaisen gaalan elokuva on Selma Vilhusen Hölmö nuori sydän. Päätöselokuva on venäläisen Kirill Serebrennikovin rock-eepos Kesä. R&A-gaalan elokuvana nähdään ruotsalainen fantasiadraama Raja.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin avaa tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlilla parhaan ohjauksen palkinnon voittanut COLD WAR (Zimna wojna). Puolalaisen Pawel Pawlikowskin (mm. Ida, R&A 2014) henkeäsalpaavan kaunis elokuva tuomitusta rakkaudesta risteilee pitkin poikin kylmän sodan Eurooppaa musiikin yhdistämien Zulan (Joanna Kulig) ja Wictorin (Tomasz Kot) etsiessä toisiaan rautaesiripun molemmin puolin.

Festivaalin päättää juhlavasti venäläisen Kirill Serebrennikovin rock-elokuva KESÄ (Leto). Pietarin 1980-luvun rock-skeneen sijoittuva elokuva on yhtä aikaa nostalginen historiallinen eepos, haikea rakkauselokuva ja reteä rock-ilottelu, joka pohtii elämää, vapautta ja sensuuria. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali toivoo voivansa kutsua tällä hetkellä Venäjällä kotiarestiin määrätyn ohjaajan festivaalin kunniavieraaksi syyskuussa.

Kotimaisen gaalan elokuvana esitetään Selma Vilhusen odotettu uutuus HÖLMÖ NUORI SYDÄN, joka saa maailmanensi-iltansa syyskuussa Toronton elokuvajuhlilla. Vuoden kotimainen elokuvatapaus on energiaa sykkivä teinirakkauselokuva, jossa 15-vuotiaat Lenni ja Kiira saavat tietää odottavansa lasta. Isätön Lenni ei tiedä miten olla oikea mies, kunnes naapurin Janne tarjoaa selviytymiskeinoja ja oikotietä todelliseen miehuuteen. Elokuva kuvaa nyky-Suomea ja sen ongelmia terävästi mutta myös toiveikkaasti.

Hätkähdyttävien mestariteosten esityspaikaksi vakiintuneen R&A-gaalan elokuva on pohjoismaisesta metsätarustosta ammentava fantasiadraama RAJA (Gräns), jossa tarkan hajuaistinsa turvin rikollisia nappaava tullivirkailija Tina (Eva Melander) kohtaa kaltaisensa muukalaisen. Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjan voittajaelokuvan toisessa pääosassa nähdään suomalainen Eero Milonoff uransa hurjimmassa roolissa.

Avainelokuvia ja ennakkoensi-iltoja

Gaalaelokuvien ohella ennakkoensi-iltansa festivaalilla saavat kotimaisen elokuvan terävintä kärkeä edustava Aleksi Salmenperän pirullinen musta komedia TYHJIÖ (ensi-ilta 28.9. B-Plan Distribution) ja lähes kokonaan Klong Premin vankilassa tapahtuva brutaali tosipohjainen Billy Mooren elämäkertaan pohjaava kovanyrkkinen selviytymistarina A PRAYER BEFORE DAWN (Cinema Mondo).

Tämän vuoden ehdottomiin R&A-helmiin kuuluvat myös kuumeisesti Suomeen odotettu amerikkalainen absurdin komedian taidonnäyte SORRY TO BOTHER YOU sekä näyttelijä Nicolas Cagen uran häkellyttävin rooli MANDY-elokuvan hulppeissa verikekkereissä.

Perinteiset festivaalia edeltävät Rakkautta & Anarkiaa -ulkoilmanäytökset järjestetään tänä vuonna Teurastamolla 7.–9. syyskuuta. Teurastamo Pop-Up -näytöksissä esitetään neo-noir-klassikko DRIVE (R&A 2011) ja keväällä kuolleen Studio Ghibli -mestari Isao Takahatan viimeiseksi jäänyt animaatio PRINSESSA KAGUYAN TARU (R&A 2014). Kolmas ennakkonäytöselokuva on Docventuresin kanssa yhteistyössä esitettävä live-säestetty Aasian-tutkimusmatka EASTERN MEMORIES. Ulkoilmanäytöksiin on vapaa pääsy.

Yhdentoista festivaalipäivän aikana pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa, kaikkiaan 19 elokuvasalissa, esitetään noin 160 pitkää ja 190 lyhyttä elokuvaa yhteensä noin 470 näytöksessä.

Ohjelmisto, sitä laajasti esittelevä R&A-lehti ja katalogi julkistetaan yleisölle 7.9. Näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 13.9.

31. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 20. – 30.9.2018.