/ Uutiset

Hirokazu Kore-edan SHOPLIFTERS, Ali Abbasin RAJA ja Desiree Akhavanin THE MISEDUCATION OF CAMERON POST ovat R&A:n ensimmäiset ohjelmistopaljastukset. Bio Rex ja Maxim palaavat festivaalin teattereiksi. Olisipa jo syksy!

Suomen suurin ja kaunein elokuvafestivaali tuo maailman tärkeimpien festivaalien voittajat Suomeen. Helsingin valkokankailla saavat Suomen ensi-iltansa niin Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnot saaneet kaksi uutuutta kuin myös Sundance-festivaalin havitelluimman palkinnon napannut elokuva.

Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun voittanut japanilaisen Hirokazu Kore-edan SHOPLIFTERS (Manbiki kazoku) on lämmin ja sydämellinen kertomus erilaisesta perheestä, jonka jäsenet oppivat suhtautumaan sääntöihin hieman tavoista poiketen.

Kohuttu Un Certain Regard -voittaja RAJA (Gräns) on tanskalaisen Ali Abbasin ohjaama ruotsalainen fantasiadraama romuluisesta tullivirkailija Tinasta (Eva Melander), joka haistaa ihmisten tunteet. Salaisuudet alkavat paljastua, kun hän kohtaa kaltaisensa muukalaisen (Eero Milonoff).

Sundance-festivaalin pääsarjan eli yhdysvaltalaisten fiktioelokuvien pääpalkinnon voittanut THE MISEDUCATION OF CAMERON POST on Desiree Akhavanin elokuva teini-ikäisestä Cameronista (Chloë Grace Moretz), joka pakotetaan homojen eheytysleirille 1990-luvun alussa.

Kaikki kolme elokuvaa nähdään elokuvateattereissa myös festivaaliesityksen jälkeen: RAJA 28.9. alkaen (Future Film), THE MISEDUCATION OF CAMERON POST 19.10. alkaen (Atlantic Film) ja SHOPLIFTERS loppuvuodesta (Cinema Mondo).

Kotimainenkin elokuva uskaltaa

Kotimaisen elokuvan puolella syksyn tapauksiin kuuluu muusikkona tunnetun Anna Erikssonin esikoisohjaus Mjoka on ohjaajan persoonallinen näkemys Marilyn Monroesta.

Festivaalilla nähdään myös kaksi kiinnostavaa ja rohkeaa kotimaista dokumenttielokuvaa:

Inka Achtén ohjaama MIEHEN MALLI kertoo, miten intialaisia poikia kasvatetaan eroon alistavasta ja väkivaltaisesta käytöksestä.

Iina Terhon FULL OF LOVE – PAKOMATKA PAKASTIMESTA kurkistaa puolestaan uuden burleskin kulttuuriin ja sen vapauttavaan voimaan.

Rohkeasti eteenpäin

Yhteiskuntaa viimeisen vuoden aikana ravistelleiden #metoo ja #timesup -kampanjoiden vaikutus näkyy festivaalilla, joka on puolustanut elokuva-alan moniäänisyyttä jo 30 vuotta.

– Elokuva-alan mullistusten keskellä juhlimme tänä vuonna erityisen ylpeinä rohkeita naisia ja marginaalista ponnistavia tekijöitä ja tarinoita, festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä sanoo.

Remontoitu Bio Rex palaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin pääteatteriksi. Toinen paluun tekevä teatteri on pelastettu ja niin ikään remontoitu Maxim. Yhteensä R&A levittäytyy pääkaupunkiseudulla noin 20 elokuvateatterisaliin.

31. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 20. – 30. syyskuuta 2018. Lisää ohjelmistopaljastuksia on luvassa elokuussa.

Siihen asti: olkaa rohkeita ja ylpeitä itsestänne!