/ Uutiset

30. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali päättyi Cannesin Kultaisen palmun voittaneen THE SQUARE -elokuvan näytökseen. Suomen suurimman elokuvajuhlan kävijämäärä nousi viime vuodesta yli 60 000 kävijään. 31. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 20.–30.9.2018.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin juhlavuosi huipentui sunnuntaina loppuunmyytyyn päätösgaalaan, jossa esitettiin ruotsalaisen Ruben Östlundin tuore Cannes-voittaja THE SQUARE.

Festivaalilla esitettiin 11 päivän aikana 175 pitkää elokuvaa ja 190 lyhytelokuvaa yhteensä yli 500 näytöksessä, joista joka viides oli loppuunmyyty. Kaiken kaikkiaan Suomen suurin elokuvatapahtuma houkutteli elokuvateattereihin ja oheistapahtumiin yli 60 000 kävijää.

– 30 vuoden jälkeenkin ilahduttaa nähdä, että yleisön vimma ja himo nähdä mahdollisimman erikoisia ja outoja elokuvia ei ole kadonnut minnekään. Aina tulee uusia sukupolvia, jotka ovat innoissaan siitä, mitä elokuvassa tapahtuu ympäri maailmaa, festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva sanoo.

Kansainvälisistä tekijävieraista yleisöä kiinnosti erityisesti festivaalin ensimmäisen Nordic Flair -palkinnon saanut tanskalaistähti Pilou Asbæk, joka houkutteli faneja Ylen kanssa järjestettyyn Valokeilassa Pilou Asbæk -tapahtumaan.

Suosituimpia vieraita olivat myös Ranskasta Helsinkiin saapunut Cannes-johtaja Thierry Frémaux, jonka esittelemä LUMIÈRE!-elokuva sai innostuneen vastaanoton ja DAVID LYNCH: THE ART LIFE -dokumenttielokuvan ohjaaja Jon Nguyen, joka pääsi vastaamaan yleisön kysymyksiin loppuunmyydyissä elokuvasaleissa.

Festivaalin suosituimpiin elokuviin kuuluivat mm. CALL ME BY YOUR NAME, THE SQUARE, CLOSE-KNIT, DAVID LYNCH: THE ART LIFE, HUMAN FLOW, CARRIE PILBY, L’AMANT DOUBLE, LIPSTICK UNDER MY BURKHA, LOVELESS, LUCKY, THE PARTY, THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI, THE KILLING OF A SACRED DEER, TOKASIKAJUTTU ja SAAMELAISVERI.

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Cut to the Chase – R&A Shorts -lyhytelokuvatapahtuman parhaan kotimaisen lyhytelokuvan palkinnon sai Johannes Östergårdin lyhytdokumentti TARFALA. R&A Shorts -näytökset keräsivät kaikkiaan yli 2 400 kävijää.

Festivaalin yleisökilpailun voitti Naoko Ogigamin CLOSE-KNIT

R&A:n ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti festivaalilla vierailleen japanilaisen Naoko Ogigamin elokuva CLOSE-KNIT. Ruokala Lokki (2006) -elokuvasta tunnetun ohjaajan elokuva on lämmin tarina suvaitsevaisuudesta ja yksi ensimmäisistä transsukupuolisuutta käsittelevistä japanilaisista valtavirtaelokuvista. CLOSE-KNIT esitetään elokuvateatteri Orionissa viidesti: 4.11., 7.11., 19.11., 22.11., ja 24.11.

R&A-elokuvat kiertueella ja televisiossa

Festivaalin helmiä on mahdollista nähdä vielä R&A-kiertueella eri puolilla Suomea. Kiertueella esitetään muun muassa yleisökilpailun voittaja CLOSE-KNIT, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa tavoitteleva islantilainen HEARTSTONE ja valikoima R&A Shorts -tapahtuman lyhytelokuvia.

R&A-elokuvat kiertävät ainakin 15 paikkakunnalla, muun muassa Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Hangossa, Kauhavalla sekä Vaasassa. Kiertueen näytösaikataulu löytyy kiertueen nettisivuilta.

R&A:ssa esitettyjä elokuvia nähdään tulevaisuudessa Ylen kanavilla. Kotimaisten elokuvien esitysten ohella ainakin dokumenttielokuvat DAVID LYNCH: THE ART LIFE ja LUMIÈRE! nähdään Yle Teemalla ensi vuoden maaliskuussa.

31. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 20.–30.9.2018.

Lämmin kiitos, nähdään ensi vuonna!