Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin uudelta Historia-sivulta löydät trailereiden lisäksi kurkistuksia menneisiin festivaalivuosiin ja listan kaikista R&A:ssa esitetyistä pitkistä elokuvista.
Etkö keksi tekemistä elokuvanäytösten välissä? Millä hoitaa festivaalinjälkeistä masennusta? Ei syytä huoleen, sillä juhlavuoden kunniaksi kokosimme 30 vuoden verran rakkautta ja anarkiaa yhteen osoitteeseen. Alla vinkkejä luppohetkien täyttämiseen viimeisenä festivaaliviikonloppuna – ja ensi syyskuuta odotellessa.
R&A-trailerit
Kaikki Rakkautta & Anarkiaa -trailerit vuodesta 1993 alkaen on viimein digitoitu ja ne ovat katsottavissa Historia-sivuilla. Trailereita ovat vuosien varrella ohjanneet muun muassa Dome Karukoski, Markus Virpiö, Jalmari Helander, Mari Mantela ja Miikka Lommi. Nostalgiatrippi käynnistyy Senaatintorille sijoittuvalla Buñuel-henkisellä teoksella Huulet.
Markus Virpiön 11 päivää myöhemmin kertoo siitä, mitä 100 elokuvaa teettää:
“Markus Virpiön ohjaama sydämellinen ja hieman hekotuttavakin herkkupala kasvoi arvossaan joka ikisellä katsomisella, ollen ehkä festivaalin kaikkein nerokkainta antia.”
– Markku Halme, SUE 2007
Nalle Sjöbladin Mannerheim kuulee sai internetin sekaisin vuonna 2014:
”Maanantaina klo 8:00 Nyt.fi julkaisee Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin trailerin, jolla Mannerheim kuulee Mannerheim-elokuvan peruuntumisesta. Mainos on kuvattu suosittujen Hitler-videoiden tyyliin. Maanantain ja tiistain aikana verkkoon ilmestyy useita videoita, joilla Hitler kuulee Mannerheimin jäljitelmävideosta ja pilkkaa sitä julkaissutta Nytiä. Tätä kirjoitettaessa on keskiviikko klo 9:42, ja nyt Mannerheim kuulee Hitlerin kuulleen Mannerheimin alkuperäisestä mainosvideosta. – – Pelkäämme jo torstaita.”
– Nytin toimitus, Helsingin Sanomat, Nyt 20.8.2014
Kaikkien aikojen top-lista
Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kolmikymmenvuotisen historian aikana esitetyt liki 3 000 pitkää elokuvaa on koottu Historia-sivuilta löytyvään tietokantaan. Voit hakea elokuvaa muun muassa sen nimen, ohjaajan, esitysvuoden tai tuotantomaan perusteella. Tietokanta toimii hyvänä apuna esimerkiksi kaikkien aikojen festivaalisuosikkien listaamisessa. Mitkä ovat sinun top 10 R&A-elokuvaasi?
Sukella historiaan
Historia-sivujen aikajanalle on koottu otteita festivaalin vaiherikkaiden vuosien varrelta. Mikä oli ensimmäinen R&A:ssa esitetty elokuva? Mitä mieltä John Woo oli Suomessa kielletystä Nekromantikista – ja missä elokuva esitettiin? Minä vuonna R&A:n pääteema oli Tulikukkia? Kuka keräsi suurimman fanilauman Bio Rexin eteen vuonna 2014?
”Rakkauden ja anarkian profiilina on outouden hehku: valitut elokuvat saattavat olla usein tasoltaan kiistanalaisia, mutta harvoin mitäänsanomattomia.”
– Matti Apunen, Aamulehti 29.9.1992
“Minä en aio osallistua näille festivaaleille ollenkaan. Väkivalta ja perversiot ällöttävät minua. Elämän kokonaisuus, todellisuus ja hyvät elokuvat ovat aivan muualla.”
– Arja Kauppila, Länsiväylä 19.9.1993
”Elokuvallisen vaihtoehdon estetiikka on Suomessa 80-luvun lopulta lähtien tiivistynyt Helsinki Film Festival -viikolla. Festivaali on kiistatta maan tärkein elokuvajuhla. Tasokkain se ei ole, sillä taso merkitsee laatua ja hyvää makua, kompromisseja. Hyökkäävän vaihtoehtoinen festivaali haluaa ottaa riskejä testata niin elämän kuin elokuvankin rajoja.”
– Suomen Kuvalehti 39/1.10.1993
Muista myös hykerryttävä R&A-historiikki 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa (Like 2017). Toimittajat Kalle Kinnunen ja Lauri Lehtinen ovat koonneet festivaalin historian moniääniseksi tarinaksi lähes 150 haastattelun pohjalta.
R&A Historia – “Jos pää ei ole vielä räjähtänyt, vaatikaa rahat takaisin.”
Lähde: Kati Sinisalo, Helsingin Sanomat, Nyt 37/1996