/ Uutiset

Digitalisoituvassa maailmassakin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin useimmat elokuvat kulkevat edelleen maasta toiseen fyysisillä kovalevyillä. Maailmanlaajuinen logistiikkayritys UPS on mukana varmistamassa, että esityskopiot saapuvat ajoissa Suomeen festivaaliyleisön katsottaviksi.

Festivaalin ohjelmistossa on vuosittain valtava määrä elokuvia noin 30 maasta: noin 170 pitkää elokuvaa ja 190 lyhytelokuvaa, joka on ennätysmäärä festivaalin historiassa. Uusiin elokuviin keskittyvänä festivaalina useimmat elokuvat saapuvat yleensä digitaalisena DCP (Digital Cinema Package) -kopioina fyysisillä kovalevyillä. Mukana on toisaalta edelleen myös filmikelassa olevia vanhempia elokuvia, kuten FANTASTIC PLANET, joka saapuu Ranskasta 35 mm filmikopiona.

Etenkin Suomen rajojen sisäpuolella elokuvia toimitetaan toisinaan sähköisesti. Elokuvatiedostot ovat kuitenkin hyvin suuria, joten nopeallakin verkkoyhteydellä niiden lataaminen on hidasta ja siitä tulee kustannuksia. Tämän vuoksi perinteinen kovalevyjen lähettäminen on edelleen suosituin vaihtoehto monilla elokuvafestivaaleilla, vaikka sähköinen siirtäminenkin on yleistynyt.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin filmiliikennevastaava Anni Leppänen koordinoi festivaalin esityskopioliikennettä. Haastavinta hänen työssään ovat tiukat aikataulut eri festivaalinäytöksien välillä: ”Elokuvakopiot tulee saada ajoissa perille ja tarkastukseen, jotta ne voidaan esittää. Siksi on myös tärkeää, että kuriiripalvelu on luotettava ja reagoi nopeasti”, Leppänen kertoo.

Tänä vuonna yksi eksoottisimmistä kohteista, josta elokuvia saapuu, on juuri ennen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia järjestettävä Sakhalin elokuvafestivaali. Se järjestetään Venäjälle kuuluvalla saarella Tyynen valtameren luoteisrannikolla. Auto- ja lentokonekuriirikuljetukset ovat siis kovassa käytössä festivaalin yhteydessä.

Lähes kaikki Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin elokuvat saapuvat UPS:n kuriiripalvelun kautta Suomeen yleensä toisilta elokuvafestivaaleilta tai myynti-, levitys-, tuotantoyhtiöiltä. Suomesta elokuvat jatkavat festivaalin jälkeen matkaansa toisille festivaaleille tai takaisin myynti-, levitys- tai tuotantoyhtiöihin. UPS toimii nyt toista peräkkäistä vuotta festivaalin logistiikkasponsorina.

”Yhteistyömme festivaalin kanssa on ollut todella inspiroivaa”, kertoo Hedvig Armand, UPS Nordicsin viestintäpäällikkö. ”On ollut mielenkiintoista sukeltaa elokuvafestivaalin maailmaan ja nähdä, miten kaikki toimii kulissien takana. Yhteistyömme R&A-festivaalin ammattilaisten kanssa on toiminut erinomaisesti. UPS on ylpeä kunniastaan olla osa tätä tärkeää kulttuuritapahtumaa Helsingissä ja varmistaa, että elokuvat saapuvat näytöksiin ajoissa ja hyvässä kunnossa.”