/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin historiaan sukeltava haastatteluteos 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa on nyt kaupoissa! Kirja sisältää liki 400 sivua railakkaita tarinoita festarin villeistä vuosista nykypäivään.

”Joillekin elokuva on teollisuutta – rahaa – toisille elokuva on kieltä – tiedettä – meille se on rakkautta ja anarkiaa.” (-R&A 1989-)

Näillä sanoilla kauppasi itseään historian toinen Rakkautta & Anarkiaa -festivaali. Ohjelmistossa oli sellaisia tulevia elokuvaklassikoita kuin Spike Leen Do the Right Thing – Kuuma päivä ja Ching Siu-tungin Aavesoturi (Chinese Ghost Story).

Vuoden 1989 festivaali oli helsinkiläisen kaupunkikulttuurin käännekohta. Se ja 29 muuta R&A-vuotta on nyt koottu upeiden kansien väliin ja kiikutettu lähimpään kirjakauppaasi. Osta omasi kirjakaupasta tai festivaalilta!

Normeihin alistumatonta meininkiä

30 vuotta rakkautta ja anarkiaa -kirjan tekijät Kalle Kinnunen ja Lauri Lehtinen ovat keränneet yksiin kansiin villeimmät ja viileimmät R&A-tarinat. Kirjaa varten on haastateltu yhteensä yli 150 festivaalin kanssa tekemisissä ollutta henkilöä.

Haastattelukirja kertoo R&A:n tarinan monesta eri näkökulmasta. Sen sivuilta löytyy muun muassa erään aasialaisen buffetin kohtaloon liittyvä mystinen tarina. Elokuvaperinteitä kunnioittaen tapaus kerrotaan sekä festivaalijärjestäjän että elokuvaohjaaja Jalmari Helanderin (Rare Exports, 2010, Big Game, 2014) näkökulmasta.

Niin kuin aiheeseen sopii, on R&A-kirja muutakin kuin pelkkä virallinen historiikki. Tekijöiden mukaan se kertoo paitsi elokuvista, myös laajemmin niiden merkityksestä osana elämää.

– Festarin tavoin kirja on portti moniin kolmen vuosikymmenen isoihin ilmiöihin ja vastakulttuureihin, Lehtinen sanoo.

Hänen mukaansa kirjan tekeminen oli innostava kokemus:

– Teini-iässä itseäni innostanut festivaalin 1990-luvun alun käynnistysvuosien kunnianhimo ja normeihin alistumaton meininki sytyttivät uudestaan.

Inhimillisyyden gynekologeja ja islantilaisia rokkareita

”David Cronenberg pyrkii ihmisen sisään molemmista päistä. Hän on näytellyt sekä gynekologia että psykiatria.” (-R&A 1992-)

Oli kyse sitten elokuvien tasajalkapomppimista aiheuttavasta innostuksesta, nimekkäiden festivaalivieraiden toilailuista Helsingin yössä tai Sigur Rósin järjestämisestä keikalle Bio Rexiin vuonna 2007, 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa kertoo, mistä kana pissii.

Kirjaan sukeltava törmää sellaiseen määrään nimekkäitä elokuvantekijöitä, että heikompaa heikottaa. Samalla käydään läpi suomalaisen elokuvakulttuurin historiaa. Esimerkiksi Tallinnaan R&A matkasi vuonna 1993, kun elokuvasensuuri esti Jörg Buttgereitin Nekromantik-elokuvan esittämisen Suomessa.

– Vuoden 1993 festivaali on R&A:n historian mielettömin kokonaisuus. Se johtuu pitkälti, muttei ainoastaan, vieraista. Aikalaiset muistelevat kirjassa elävästi John Woon, Gaspar Noén, Nekromantikin tekijöiden ja muiden elokuvantekijöiden päiviä Helsingissä ja Tallinnassa, Kalle Kinnunen muistelee.

Hengissä selvittiin!

Silminnäkijöiden tarinat kertovat aidosta innostuksesta syntyneestä ja ylikierroksilla rokanneesta festivaalista, josta kasvoi Suomen suurin elokuvatapahtuma. Festivaalin nykyinen toiminnanjohtaja kuvaa teosta hengästyttäväksi kokemukseksi.

– Kirjaa lukiessa ihmettelee, miten festivaalin taustalla toimineet perustajajäsenet ovat yhä hengissä, R&A:n toiminnanjohtaja Anna Möttölä sanoo.

Ja koska R&A:n historia velvoittaa jokaisen jutun päätökseksi nasevan loppukaneetin, annamme elokuvatoimittaja Kalle Kinnusen sanan säilän laulaa:

– Rakkautta & Anarkiaa on kerran vuodessa avautuva portti toiseen maailmaan sekä toisaalta Mika Siltalan sanoin ”jatkuva idea”, johon liittyy unelmia, estetiikkaa ja korkealle asetettuja tavoitteita, Kinnunen kiteyttää.

KIITOS 1988 – 2017!!!

30 vuotta Rakkautta & Anarkiaa (Like Kustannus) on kaupoissa nyt. Elokuvia festivaalin historian varrelta esitetään 16.8. alkaen elokuvateatteri Orionissa sekä 1.–3.9. ilmaisissa Kino Allas R&A-juhlanäytöksissä Allas Sea Poolilla.