/ Uutiset

Suomen suurimman ja kauneimman elokuvafestivaalin gaalaelokuvat ovat The Square, The Killing of a Sacred DeerTokasikajuttu ja Call Me by Your Name. Ensimmäistä kertaa järjestettävä R&A Shorts -tapahtuma tuo festivaalille ennätysmäärän lyhytelokuvia.

R&A:n 30-vuotisjuhlan avajaiselokuvana esitetään ylistetty Call Me by Your Name. Sundancessa ja Berliinin elokuvajuhlilla ihastuttanut elokuva on kaunis kertomus ensirakkaudesta paahtavan kesäisessä Italiassa. Akateemisen perheen 17-vuotiaan Elio-pojan elämä muuttuu, kun perheen huvilaan saapuu isän kesäassistentiksi palkkaama komea amerikkalainen Oliver.

Lämmin ja kaihoisa tarina on italialaisen Luca Guadagninon (A Bigger Splash, 2015) läpimurto maailman huippuohjaajien joukkoon. Upea visuaalinen toteutus nostaa teoksen elokuvien Moonlight (2016) ja Suuri kauneus (La Grande Bellezza, 2013) rinnalle.

Hätkähdyttävien elokuvien esityspaikaksi vakiintuneen R&A-gaalan elokuvana esitetään Cannesin pääsarjassa kilpaillut The Killing of a Sacred Deer. Kreikkalaisen Yorgos Lanthimosin The Lobster oli vuoden 2015 R&A-hitti. Ohjaajan uutuusteos on vavahduttavan outo ja karmiva trilleri perheestä, joka joutuu mahdottoman valinnan eteen.

Yliluonnolliseen vivahtavan ja synkän elokuvan pääosissa nähdään Nicole Kidman, Colin Farrell ja pelottavan hyvä Barry Keoghan (Dunkirk) salaperäisenä nuorukaisena.

Punkkia maailmanensi-illassa ja pöydällä seisovia gaalavieraita

Kun maailman viimeinen kunnon punkbändi lopettaa, on luvassa nahistelua, hikeä ja kyyneleitä! Pertti Kurikan Nimipäivät palaa R&A:n valkokankaille kotimaisen gaalan elokuvassa Tokasikajuttu, joka saa festivaalilla maailmanensi-iltansa.

J-P Passin ja Jukka Kärkkäisen punk-dokumentin Kovasikajuttu (2012) itsenäinen jatko-osa seuraa yhtyeen viimeisiä vuosia Euroopan rock-klubeilta Euroviisuihin ja bändin uran lopettamiseen. Suomen suosituimman punkbändin kehitysvammaisten jäsenten elämää seurataan jälleen lähietäisyydeltä, mutta tällä kertaa tarina on paitsi hauska ja liikuttava, myös hetkittäin traaginen.

Festivaalin päätösgaalan elokuva on ruotsalaisen Ruben Östlundin tuore Cannes-voittaja The Square. Kultaisen palmun voittanut elokuva on hirtehinen satiiri lähitulevaisuuden Tukholmasta ja Ruotsin kuninkaanlinnaan perustetusta rajoja rikkovasta taidemuseosta, joka kiihdyttää Östlundin edellisessä elokuvassa Turisti (Force Majeure, 2014) läsnä olleet satiiriset tehot äärimmilleen.

The Square on ohjaajansa ensimmäinen englanninkielinen elokuva. Sen tähtiä ovat ilmiömäisen roolisuorituksen tekevä tanskalainen Claes Bang sekä Hollywood-näyttelijät Elisabeth Moss (Mad Men, The Handmaid’s Tale) ja Dominic West (The Wire – langalla).

Lyhytelokuvien kermaa ja saamelaisverta

Suomalaisten lyhytelokuvien viime vuosien menestystarinan innoittamana Rakkautta & Anarkiaa järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa Cut to the Chase – R&A Shorts -lyhytelokuvatapahtuman. Festivaalin jälkipuoliskolla 20.–24.9. järjestettävässä tapahtumassa esitetään noin 200 lyhytelokuvaa.

Erityisesti pohjoismaisia tekijöitä esittelevässä R&A Shorts -ohjelmistossa nähdään muun muassa retrospektiivit ruotsalaisen Amanda Kernellin ja kirjailijana paremmin tunnetun Rosa Liksomin lyhytelokuvista.

Rakkautta & Anarkiaa esittää myös Kernellin ensimmäisen pitkän elokuvan SAAMELAISVERI (Sameblod, 2016). Ruotsissa lähes 200 000 katsojaa elokuvateattereihin vetänyt kulttuuritapaus kertoo 14-vuotiaan saamelaistytön kasvamisesta 1930-luvun rasistisessa ilmapiirissä. Amanda Kernell saapuu myös festivaalin vieraaksi.

R&A Shorts -yleisö pääsee äänestämään parasta kotimaista lyhytelokuvaa, jolle annettavan palkinnon sponsoroi Elisa Kulma.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin juhlavuoden elokuvateattereina toimivat Helsingissä Savoy-teatteri, Kinopalatsi, Andorra, Dubrovnik, remontista palannut Kino Engel, Korjaamo Kino, Orion ja WHS Teatteri Union sekä Espoossa Kino Tapiola.

Ohjelmisto ja katalogi julkaistaan 1.9. ja näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 7.9. Ohjelmistoa laajasti esittelevä R&A-lehti ilmestyy jo 16.8.